Едничкият най-голям виновник за похабяването на храната е потребителят, който

...
Едничкият най-голям виновник за похабяването на храната е потребителят, който
Коментари Харесай

А ти изхвърляш ли храна

Едничкият максимален провинен за похабяването на храната е потребителят, който хвърля в кофата до 25% от покупките си

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Усилията са стимулирани от схващането, че това разхищаване не е морално при толкоз доста гладуващи. Проблемът е голям и в битката с него се включват всевъзможни способи – от заведения с нулев отпадък до стартъпи за управление на отпадъците. Още по тематиката
Британски заведения за хранене се включват в битката против изхвърлянето на храна

Появяват се от ден на ден заведения, които трансформират отпадъците в ястия
31 май 2018
Евродепутатите гласоподаваха за повече преработване и по-малко изхвърляне на храна
от Дневник,14 мар 2017 Една трета от цялата създадена храна в световен мащаб на стойност 1 трлн. $ отива в кофата за отпадък всяка година, до момента в който 815 млн. души си лягат гладни всяка нощ. В последно време този проблем притегля от ден на ден внимание и международната акция против изхвърлянето на храна се разраства, като заведения за хранене, компании и консуматори стават все по-ангажирани. В ограничението на разхищението се включват всевъзможни способи – от появяването на заведения с нулев отпадък, в които всеки артикул и излишък се оползотворява оптимално, до развиването на стартъпи, помагащи да направляваме какъв брой тъкмо изхвърляме. Тези старания са стимулирани от схващането, че храната е прекомерно скъпа, с цел да се пропилява. А и това не е етично при толкоз доста гладуващи.

Технологии на помощ

Във Англия храна за 17 милиарда $ се изхвърля всяка година. Решение оферират стартъпи като Winnow, който оказва помощ на заведенията за хранене да лимитират продуктите, които отиват в кофата. Технологията включва претегляне на контейнерите за отпадък и тъчскрийн, посредством който личният състав може да отбелязва вида храна, който се изхвърля. След това се получава информация за цената на хвърленото както като разноски, по този начин и като отражение върху околната среда. Крайните резултати вземат поради менюто на заведението и могат да се употребяват за усъвършенстване на работния развой. Winnow икономисва на към 1000 кухни, с които работи, близо 16 млн. $ на година, като изхвърлената храна е намаляла с сред 40% и 70%. Сред доволните клиенти е Ikea, която показва, че за осем месеца технологията на Winnow е помогнала за спестяването на еквивалента на 350 000 ястия в заведенията за хранене, намиращи се магазините на компанията. Според изследване от 2017 година намаляването на изхвърляната храна покачва приходите и намалява разноските и няколко огромни вериги като KFC към този момент са се заели с ограничението на боклука в околните години.

" Промяната в настройките се случва точно заради обстоятелството, че намаляването на отпадъците носи финансови изгоди за компаниите и в този момент идната стъпка е внасянето на технологията в други браншове и в домовете на хората ", написа в. Guardian. Пред изданието съоснователят на Winnow Марк Зорнъс показва, че една от най-големите неточности в промишлеността произтича от " страха, че нещо ще се изчерпи ". Затова заведенията за хранене подготвят прекомерно доста от обещано ядене, с цел да се застраховат, че ще има задоволително за угаждане на търсенето. В резултат изхвърлената най-после храна се усилва. " Това се случва непрекъснато в кухните и е добре прочут прийом ", споделя Зорнъс. И добавя, че похабяването на артикули по време на готвенето също е необятно публикувано. Например той е следил по какъв начин ресторант употребява единствено семената на доматите като добавка към ядене и изхвърля останалото.

Проблемът не е бил чак дотам на дневен ред при основаването на Winnow през 2013 година в Лондон. А в този момент компанията има офиси също по този начин в Азия и в Близкия изток. Първоначално едно от огромните провокации е било да се убедят заведенията за хранене какъв брой доста храна отива в кофата и по какъв начин ограничението на отпадъците може да носи основна финансова изгода. Докато в този момент към този момент има от ден на ден сходни стартъпи - Toast Ale създава бира от изостанал самун, Rubies in the Rubble трансформира непотребната храна в конфитюр, лютеница и сосове, а Too Good To Go разрешава на клиентите да купуват храна от заведения за хранене, която другояче ще отиде на боклука.

Възможен ли е нулев отпадък

Именно поради безразборното изхвърляне на артикули Дъглас Макмастър взема решение да отвори първия английски ресторант с нулев отпадък в Брайтън. Пред Reuters той изяснява, че употребява за доставчици локални фермери, лимитира пакетирането и оползотворява всичко, в това число субпродуктите. В компост пък се трансформират остатъците и неядливите елементи като яйчени черупки и кости. Подобно на Макмастър някои известни готвачи като Джейми Оливър употребяват въздействието си, с цел да насочат публичното внимание към казуса и да упорстват за нови регулации, а други се включват в обществени стратегии, които трансформират отпадъците в ястия за нуждаещи се. Но до момента в който страни като Франция и Италия имат ограничения на национално ниво за битка против изхвърлянето на храна, английските супермаркети да вземем за пример би трябвало да разчитат на благотворителни организации за преразпределението на непотребните артикули.

Американското министерство на земеделието пресмята, че до 40% от храната в страната отиват в боклука. Затова то упорства промишлеността да понижи количеството изхвърляна храна с 50% до 2030 година Много компании и заведения за хранене към този момент взимат ограничения, само че още доста следва да бъде направено. Доклад на Центъра за биологично многообразие демонстрира, че единствено четири от 10-те най-големи вериги супермаркети в Съединени американски щати имат специфични задължения за ограничение на изхвърляната храна, а други четири от 10-те не предотвратяват изхвърлянето на артикули, считани за " козметично несъвършени " за продажба. Същевременно едничкият максимален провинен за похабяването на храната е потребителят, който поставя в кофата до 25% от покупките си, твърди в разбор за Boston Globe Джоан Блейк, професор от Boston University. Тя показва като причина, че нормално купуваме прекомерно доста в магазина, изхвърляме артикули, които могат да се ядат, само че мислим за развалени, не използваме задоволително фризера и не използваме остатъците от ястията. " Решението е да се пазари по малко и постоянно. Когато закупувам за цяла седмица, най-после всичко в хладилника се скапва, изключително салати, домати, краставици и гъби ", споделя пред Guardian Том Керидж, готвач в английския ресторант The Hand & Flowers.

Изследванията демонстрират, че най-често се изхвърлят плодовете и зеленчуците, следвани от млечните артикули и месото. " Потребителите не свързват точките и не виждат цената, когато хвърлят храна в коша. В същото време не желаеме да омаловажаваме законните терзания за сигурността на стоките, а и би трябвало да сме наясно, че не е единствено цената, която се взема поради. Това е също по този начин времето и силата, нужни за приготвянето и съхранението на храната, които постоянно не са приоритет в едно заето домакинство ", показва Лиса Джанс, експерт по храните от американското Министерство на земеделието.

Като образец се отличава Франция, която има особено законодателство за изхвърлянето на артикули и губи едвам 1.8% от цялото си произвеждане на храни на година. Този незабравим резултат изобщо не й пречи да възнамерява да понижи това количество на половина до 2025 година А останалите страни единствено могат да си водят мемоари. Как го прави Франция

Франция е най-устойчивата във връзка с храните страна за 2017 година Япония, Германия, Испания и Швеция допълват топ 5 съгласно Индекса за хранителна резистентност на Economist Intelligence Unit, който класира 34 страни въз основа на изхвърлянето на артикули, природосъобразното земеделие и качественото хранене. Франция е първата измежду тези страни, която вкарва особено законодателство против похабяването на храна. На супермаркетите там е неразрешено да изхвърлят непродадените артикули, а заведенията за хранене са задължени да обезпечават торбички за неизконсумираните порции. " Франция предприе някои значими стъпки, в това число принуждаването на супермаркетите да престанат да хвърлят изцяло годна за ястие храна ", разясняват пред Reuters от организацията Friends of the Earth Europe.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР