Едни от последните скандални случаи, станали известни на обществото, са

...
Едни от последните скандални случаи, станали известни на обществото, са
Коментари Харесай

Сачева: Българският модел за социална политика не разделя детето от семейството


Едни от последните скандални случаи, станали известни на обществото, са тези в домове за грижа за възрастни и заболели хора. Близки на настанените там се оплакаха от грубото отношение. "Конкретно със случая в Горско Косово не беше открита непочтеност от страна на чиновниците на дома. Що се отнася до Пловдив - там бяха взети съответните ограничения, сега се води следствие на прокуратурата, бяха уволнени двама души ", сподели в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия общественият министър Деница Сачева.

Тази седмица е била извършена среща с всички ръководители на домове за хора в деменция, с кметовете, както и със обществени услуги, които оферират грижи за възрастни. Един от главните проблеми е този с фрагментите, защото на всички места има дефицит от дипломиран личен състав, изключително щом се отнася до медицински сестри и медицински грижи.

Сачева изясни, че значителен проблем у нас е неналичието на приюти, тъй като хората имат по-голямо очакване да получат медицински грижи, в сравнение с обществени услуги. Медицинският личен състав, зает в тези домове, са хора над 65 години и това е наклонност, която се регистрира непрекъснато. Причини за това са възнаграждение и условия на труд.

Поставена е тематиката за упованията на обществото към тези услуги, както и за това по какъв начин да се поддържа по-добра връзка със фамилиите. Дадени са съответни оферти. Очаква се все още да няма никакво в допълнение финансиране от страна на близки и родственици и то да бъде покрито напълно от страната. Допълнителното материално стимулиране на хората в тези институции също може да бъде доплащано от околните, когато има такива благоприятни условия.

Деница Сачева: Със сигурност това, което е належащо, е да има повече интегрирани услуги, да са социално-здравни услугите, тъй като сега упованията не са към обществена услуга, само че са и повече в областта на здравното обслужване.

Нарочната инспекция, разпоредена от обществената министърка Деница Сачева на Агенцията за обществено подкрепяне, препотвърди констатациите на омбудсмана з...
Влизането на Закона за обществените услуги е отсрочено с половин година. Събрани са над 30 отзиви и мнения на разнообразни организации. Те са систематизирани и изпратени в Народното събрание.

"Предложенията, които получихме, надалеч излизат отвън обсега на обществените услуги ", сподели Деница Сачева.

Министърът изясни, че са почнали полемики, на които жители ще могат да задават въпроси. Сачева сподели, че единствено в границите на предходната година са над 1 700 децата, които останаха в своите фамилии.Не страната е желала да вземе тези деца, а родителите им са се колебаели и са желали да ги изоставят. В разследване на поддръжката на обществените служащи, децата са останали при своите фамилии.

"Това, което мен ме тревожи е, че продължава да има хора, които да спекулират с това, че страната ще отнеме деца ", показа министърът.

Тя разгласи, че това изрично не е правилно. Държавата се намесва в извънредно тежки обстановки, в които фактически има заплашен живот и здраве на детето.

Българският модел за обществена политика не разделя детето от фамилията. Напротив постоянно се работи с биологичното семейство, постоянно се работи с разширеното семейство и едвам когато всички разновидности са изчерпани, се минава към други разновидности. В приемното семейство се предизвиква грижата и надлежно контактът и връзката с биологичното семейство ", сподели още тя.

Законът за обществените услуги не планува лишаване на деца от фамилията, увери още веднъж общественият министър Деница Сачева.

Законът за персоналната помощ провокира митингите на майки на деца с увреждания. Те желаеха оставката на министър Сачева.

"Законът за персоналната помощ се отнася за хора с увреждания, само че услугата персонален помощник не е единствено за хора с увреждания ", разяснява тя.

"В текстовете на Закона за персоналната помощ е записано, че до 30 юни би трябвало да бъде показана оценка за въздействието на закона след стартирането му. Сачева сподели, че има планувани текстове за хората с 90 и и над 90% степен на увреждане би трябвало да се откажат от част от своите добавки, с цел да могат да получат персонален помощник. Тези, които са под тази степен, няма потребност да се отхвърлят от нищо ", сподели Сачева.

"С текстовете от този закон са основани разнообразни разделения сред групи нуждаещи се и, че в този смисъл би трябвало да има съответните преработки.
Новата Национална стратегия за персонални асистенти беше утвърдена от държавното управление. Тя ще обезпечи поддръжка на част от възрастните и хората с увреждания, които не попадат в обсега на Закона за персоналната помощ. От 1 януари изпаднаха от обсега към 13 000 души. Министерски съвет одобри Национална стратегия за персоналните асистенти. От идната седмица хората ще могат да получат повече информация в общините и да подадат заявки. Общината и бюрата по труда ще спомагат за по-бързото намиране на персонални асистенти ", приключи министърът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР