Едни от най-ожесточените в историята на Кипър президентски избори приключват

...
Едни от най-ожесточените в историята на Кипър президентски избори приключват
Коментари Харесай

Втори кръг на президентските избори в Кипър

Едни от най-ожесточените в историята на Кипър президентски избори завършват през днешния ден. На провеждащия се балотаж Никос Анастасиадис и Ставрос Малас за повторно, както и преди пет години, се изправят един против различен в спор за висшия държавен пост в страната.

За първи път в историята на президентските избори в Кипър сред двата кръга не бяха подписани нови политически съюзи. Двамата претенденти спорят на балотажа без да са си обезпечили поддръжката на партиите, издигнали другите претенденти на първия тур, които приканиха своите поддръжници да гласоподават по съвет.

Действащият президент Никос Анастасиадис завоюва предходната неделя 35.5% от гласовете, а за самостоятелния претендент Ставрос Малас, подкрепян от лявата партия АКЕЛ, гласоподаваха 30.2%. Решаващо за резултата е и какъв брой от въздържалите са на първия тур - над 28% от записаните съвсем 551 000 гласоподаватели, през днешния ден ще се насочат към урните.

В поддръжка на Анастасиадис се оповестиха организации като Кипърската търговско-промишлена палата, Сружението на притежателите на парцели в окупираните територии. Зад Малас застанаха леви организации, както и учредената предходната година така наречен съветска партия " Аз, жителят ".

След изпълнената с доста напрежение и взаимни нападки седмица в петък Анастасиадис и Малас изпратиха последните си послания за готовност на своя електорат. Анастасиадис, базирайки се на триумфите на своето държавно управление за спасяването на Кипър от банкрута, изиска мощен нов мандат за продължение по пътя на промените, икономическия напредък и модернизацията на страната. Малас прикани жителите да кажат „ не ” на Анастасиадис и да предпочетат предлаганото от него по-справедливо и съвременно ръководство на Кипър.

И двамата претенденти се ангажираха с обновяване на договарянията за сливане на страната. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР