Едни от най-обичаните храни в националната ни кухня като боба

...
Едни от най-обичаните храни в националната ни кухня като боба
Коментари Харесай

Д-р Росица Попова: Мнозина обожават боба, после обаче идва тормозът с газовете, как да избегнем проблема

Едни от най-обичаните храни в националната ни кухня като боба са известни и с това, че образуват доста газове, допустимо ли е обаче това да се избегне? Ето по какъв начин дава отговор на въпроса Д-р Росица Попова: Варивата са група храни с високо наличие на белтък и сложни въглехидрати. Те са богати на фибри, някои витамини и минерали. Съдържат и алфа-галактозиди, които са съединения на захарозата с един, два или три монозахарида галактоза. Тези олигозахариди ферментират под действието на чревната микрофлора – бактериите в червата, вследствие на което се отделя газ. Именно тези процеси основават дискомфорт – подувание, газове, конвулсии, при някои и диария, след консумация на фасул, леща, грах, нахут и други
Как да се спасим от страничните резултати на тези по този начин потребни от здравословна позиция храни? Много са предложенията, като част от тях идват от нашите баби и прабаби.

Кисненето на боба в гореща вода е първото предложение, само че доста постоянно този съвет се подценява от “бързане ” или неведение какъв брой време и каква да е водата. Ако киснем боба в студена вода даже за цяло денонощие, няма да получим стремежи резултат – нищожен % от газообразуващите вещества се отстраняват. Смята се, че най-голямо количество от тези съединения се унищожават, откакто бобът заври веднъж и се остави няколко часа да се кисне в топлата вода. Мнозина имат вяра, че колкото повече води от боба изхвърлим, резултатът ще е по-голям, само че имайте поради, че над 90% от въпросните галактозиди се отделят в първата вода. Още по-добър ще е този резултат, в случай че прибавим и щипка хлебна сода към врящата вода.

След като сме изхвърлили водата, богата на галактозиди, умерено можем да сложим боба или лещата да се вари в чиста вода. Времето на варене също има значение за понижаване на газообразуващите субстанции – най-малко 90 минути за класическата леща и най-малко 2 часа за боба, а в случай че е на муден огън – може да му трябват и 4 часа, само че за отплата тогава е най-вкусен.

Разбира се, при приготвянето на варивата не трябва да омаловажаваме и подправките, които се включват в ястието. Тяхната цел е да успокоят стомашно-чревната система от действието на наличните галактозиди, които въпреки и в по-малко количество, въпреки всичко участват и може да основат дискомфорт. Такива подправки са чубрицата, джодженът, риганът.

Съветвам съгласно усета си да ги слагате постоянно в обичайна яхния от зрял боб, леща и така нататък Така в допълнение ще облекчите храносмилателната си система и надлежно ще увеличите насладата от храната.
Съветът ми е да не отстранявате обичайните ястия от вашата софра заради боязън от поява на чревен дискомфорт. Бобовите култури са извънредно потребни за здравето и при естествени порции от тях не се пълнее. Ако имате здрав стомашно-чревен тракт, използвайте вярно дребните секрети за елиминиране на газообразуващите субстанции и консумирайте на драго сърце зрял фасул, нахут, леща, грах.
Инфо: 24zdrave.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР