Едни от най-мразените от шофьорите и обичани от полицаите неща

...
Едни от най-мразените от шофьорите и обичани от полицаите неща
Коментари Харесай

Първата в историята глоба за превишена скорост е за ... 13 км/ч

Едни от най-мразените от водачите и обичани от служителите на реда неща в закона за придвижването по пътищата са рестриктивните мерки на оптималната скорост. Те са противен разход за водачите и доста обичан от фиска още от началото на автомобилната епоха.

Първата санкция за превишена скорост в света е към този момент на 122 години. В 1896-а година ограничаването на скоростта на колите в рамките на обитаемоте места в Англия било едвам две мили/3,2 км в час. И освен това - пред автомобила трябвало да върви човек развяващ червен байрак.

Полицай патрулиращ по улиците на Педък Уууд, Кент забелязал автомобил движещ се с " бясната " скорост от 13 км/ч, превишаваща над четири пъти оптимално позволената. Машината била ръководена от Уолтър Арнолд, който, сходно на сегашните автомобилисти решил да ревизира какво може машината му.

Но уцелил гредата профучавайки пред носа на констебъла /английски полицай/. Бобито /нарицателно за служителите на реда на Острова/ бързо се метнал на патрулната си машина /по това време велосипед/ и самоуверено се хвърлил в гонитба на нарушителя. Завъртайки крепко педалите смелият служител на реда съумял да настигне след осем километра рисково гонене и да го спре. Глобата която му наложил съдът възлизала на 1 шилинг и 26 пенса.

Г-н Арнолд очевидно не е бил изключително щастлив от шумът, който вдигнал този случай, тъй като бил един от първите в Обединеното кралство авто дилър, продаващ импортирани коли Benz от Германия. В интервала 1896-а - 1899-а даже е правел лични коли - Arnold Motor Carriage, основани на тези на Benz.

Година след този случай бил признат законът Locomotives Act, който премахнал условието за вървящ човек с червен байрак пред колата и вдигнал лимита на оптимално позволената скорост до изправящите косите 14 благи в час /23 км/ч/.

За да се отпразнува тази " гражданска война " е проведен първият пробег Лондон-Брайтън, наименуван " Emancipation Run ". Състезанието е обновено през 1927-а от вестника Daily Sketch. Това съревнование е най-старото в Англия и към момента се организира под името London to Brighton Veteran Car Run, за коли създадени преди 1905-а.

Източник: Аuto-press.net
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР