Еднакво ужасно би било да има правителство, подкрепяно от хора,

...
Еднакво ужасно би било да има правителство, подкрепяно от хора,
Коментари Харесай

Ще има ли правителство: Двата ужасни сценария според Кирил Петков

Еднакво " извънредно " би било да има държавно управление, подкрепяно от хора, за които никой не знае чии ползи пазят, както и да влезем в серпантина от избори. Такова мнение изрази министър председателят в оставка Кирил Петков в сряда пред бТВ и предизвести, че този път партията му " Продължаваме промяната " (ПП) няма да прави компромис с кадрови оферти на сътрудниците в обединението. От думите му стана ясно, че Политическа партия мъчно ще одобри да ръководи още веднъж с " ИТН " – партията, която разруши четворната коалиция и която Политическа партия упрекна, че прокарва подмолни ползи, по-специално в пътното строителство.

Петков даде да се разбере, че Политическа партия още веднъж ще номинира за министър председател Асен Василев, чийто, откакто партията му не съумя да отдели още депутати от Има Такъв Народ и да образува болшинство в Народното събрание.

В момента вървят договаряния за сформиране на държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия, която съобщи, че министър-председателят би трябвало да бъде номиниран първата политическа мощ Политическа партия и да се стъпи на програмата, контрактувана за кабинета на Василев.

" Вярвам доста на Асен Василев, познаваме се повече от 15 години. Заедно сме приключили. Трябва да сме сигурни в интегритета, опита и уменията на подобен човек. Моето персонално доверие за него е голямо. Аз го предложих в Политическа партия (за проектопремиер с първия мандат- бел.ред), и в този момент бих го номинирал отново. Моят глас отново е за него ", сподели Кирил Петков.

Това сподели пред бТВ министър председателят в оставка и съпредседател на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, откакто от Българска социалистическа партия към този момент оповестиха, че дават на групировката му опцията да предложи възможен министър председател за кабинет с третия и финален мандат за сформиране на държавно управление в 47-ото Народно заседание.

" Аз към този момент отстъпих встрани да не съм министър председател. Но не е обикновено, в случай че приказваме за бъдеща коалиция, те (ИТН-бел.ред) всяко едно последващо предложение на Политическа партия да бъде отхвърляно толкоз елементарно. Аз давам обещание, че индивидът, който ще бъде министър председател от Политическа партия, ще има цялостните качества да продължим смяната, която започнахме ", разяснява Петков във връзка декларираните позиции на Има Такъв Народ, че упорстват Политическа партия да предложи различен министър председател.

Попитан дали Политическа партия ще поддържа кабинет, в случай че въпреки всичко се стигне до консенсус, само че от Има Такъв Народ предложат същите министри като сегашните, Петков отговори:

" Политиките са доста значими, те са първото нещо, от което тръгнахме, само че хората, които ще извършват тези политики, имат голямо значение. Нека забележим кой какви хора ще предложи за Министерския съвет , с цел да решим накъде продължаваме. Не желая да влизам в обособени имена, само че няма да създадем компромис с хора, на които не имаме вяра . Този път няма да се доверяваме просто на предложенията на сътрудниците ни, а също ще изследваме деликатно техните оферти ".

Двата " ужасни сюжета "

В момента би трябвало да взимаме сложни решения в комплицирана конюнктура, сподели Петков: " Едно от тях е да съставим държавно управление, което да бъде подкрепено от хора, които не са в Народното събрание, и никой не знае чии ползи пазят. Другият огромен риск е да влезем в този момент зимата в серпантина от избори, и не стига, че България е в рецесии - международна, здравна, войната в Украйна, а да имаме и политическа рецесия. И двата сюжета наподобяват извънредно ".

Приемането на антикорупционния закон е тест

Петков удостовери позицията на Политическа партия, че тест за опцията да има кабинет с третия мандат ще е не просто да бъде признат антикорупционен закон, а той да мине на второ четене, без да бъде изменен духът на импортираните ремонти. Това изискване бе оповестено във вторник от Лена Бориславова, шеф на кабинета на Петков.

" Това, на което всички се нагледахме, са многото думи. Нека гледаме дейностите - дано има една институция, която да гони хората, които са откраднали непознати средства – КПКОНПИ ", разяснява министър председателят в оставка.

По-рано в сряда, по време на договарянията с Българска социалистическа партия, от Има Такъв Народ, само че настояха за публично разискване преди окончателното му приемане. Независимо че удивително смекчиха тона и рецензиите си, Има Такъв Народ упорстват законът да бъде поправен сред двете четения. Освен това Има Такъв Народ имат запаси и към предлагането на Политическа партия за избирането на Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ.

" Ние сложихме едно в началото изискване - до момента в който се водят договарянията да забележим има ли смяна в мисленето на сътрудниците - да вземем за пример за КПКОНПИ, и Бойко Рашков - не като самия човек, а като експерт. За нас индивидът е функционалност на това какъв брой оперативна ще бъде тази комисия, добави министър председателят. Рашков би трябвало да е праволинеен към всеки, който си разреши да пипне публични средства ", сподели Кирил Петков.

Проверката в Топлоелектрическа централа " Брикел " потвърди, че никой не е над закона

По думите на Петков 30 пъти над нормата са били фините прахови частици, и над 16 пъти е превишено равнището на серния диоксид в региона на Топлоелектрическа централа " Брикел " при инспекцията, която направи той.

" Не знам по какъв начин хора могат да работят в тези условия в Топлоелектрическа централа " Брикел ", отпрозорците излизаше повече дим, в сравнение с от комина. Не ми го събира акъла по какъв начин там работят хора. Имаше 51 преписки с наказателни постановления, които съдът в Гълъбово е отхвърлил, а институциите не са обжалвали ", уточни той.

Всички, " които приказват на терен, споделят, че Ковачки е притежател, само че по документи не се води на никое място " , добави Петков.

" Простото пояснение за мен е, че има едни хора - 20 индивида, които се усещат над закона, и всички знаем, че всяка една институция ги прикрива . " Брикел " сега прави много положителни облаги, само че не влага нито лев вложения даже за нови прозорци. Не става въпрос за държавно управление в оставка, става въпрос, че има държавно управление и то работи, добави министър председателят. В този случай нас ни изуми, е нахалството вецепремиерът Сандов да бъде изпъден. Ето това е алена линия - без значение кой, къде и какво прави. Такъв позор за българските институции не може да има ", разяснява Кирил Петков.

По думите му при първия отпит на Сандов да направи инспекция на място, той бил изпъден с аргумента, че е министър в оставка. Той бе позволен при втория отпит, на който участвал и Петков.

" Вчера доказахме, че няма държавно управление в оставка. Има българско държавно управление, институции и никой няма да е над закона ", сподели по този мотив министър председателят в оставка.

Според него до момента в никакъв случай не е имало транспарантен метод за разпределяне на средства за общини, а " постоянно Борисов е раздавал " на теб толкоз, на теб - толкоз ". " Сега държавното управление даде на 73%, или 194 общини в страната, като това ще засегне 5.9 милиона българи ", сподели още Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР