Една здравна система всъщност ни прави престъпници, защото ние сме

Една здравна система всъщност ни прави престъпници, защото ние сме ...

Веселина Ганчева: След медицинските сестри на протест ще излязат пациентите.

Една здравна система всъщност ни прави престъпници, защото ние сме престъпници в момента. Заради това медицинските специалисти вече осми месец сме на улицата и казваме, че не искаме да участваме в този процес. Да сме мълчаливи свидетели, на всичко което се случва в България. Останахме малко, но след нас ще дойдат пациентите.
Това каза в предаването „120 минути“ Веселина Ганчева,  главна сестра на столичната болница по Белодробни заболявания и допълни: "Те все още не осъзнават сериозността на това, което се случва. Буквално е застрашена националната сигурност на страната ни. Колкото по-скоро го осъзнаят хората които ни управляват и се подиграват с нас – толкова по-добре."

 

„Цялата система е сбъркана, както клиничните пътеки, така и лимитите. Здравната система е порочна. Една болница има лимит от 500 хил. лв., тя трябва да генерира толкова клинични пътеки за месеца, че да си изкара тези пари. Лятото обаче няма толкова болни и се приемат хора със сополи.“, сподели още Ганчева.

 

Тя коментира, че работата на медицинските сестри е много и нископлатена, а диапазонът между най-ниската и най-високата заплата за професията е широк – от 600 до 1200 лв.

 

„В провинцията положението е отчайващо. Хората няма с какво да си платят тока. За да може една медицинска сестра да изкара около 1200 лв., тя трябва да работи на две-три места“, заяви тя.

 

Ганчева разказа, че над 25 години работи като медицинска сестра, а професията си е наследила през поколения в семейството й. Тя допълни, че отливът продължава всеки ден и всеки ден нови медицински сестри специалисти заминават за чужбина.  По думите й повечето сестри  в чужбина работят в старчески домове, но получават по-добро възнаграждение.

 

„Оставаме все по-малко, все по-трудно е да връзваме графиците. За съжаление никой не осъзнава колко сме ударили дъното. Ние с 4-5 човека въртим месечен график, което е абсурдно“, заяви Ганчева.

Източник: frognews.bg