Една втора от българите смятат, че Китай играе важна роля

...
Една втора от българите смятат, че Китай играе важна роля
Коментари Харесай

Една втора от българите смятат, че Китай играе важна роля в нашата икономика

Една втора от българите считат, че Китай играе значима роля в нашата стопанска система. Това демонстрира проучване на „ Галъп интернешънъл " в 69 страни по целия свят и измежду над 65 хиляди души. То дава отговор на въпросите каква е ролята на Китай в международната стопанска система и дали въздейства позитивно или негативно.


С просто око се вижда, че ролята на Китай в световните каузи пораства стремглаво. Ако в края на предишния век делът ѝ от международната стопанска система е 3,3%, то през 2018 година той стига съвсем 16%.

България е измежду страните, в които въздействието на Китай в стопанската система по-скоро не е добре осъзнато в съпоставяне останалите страни в Западна Европа и като цяло в света. Делът на българите, които считат, че Китай въздейства добре на нашата иконимика и делът на тези, които са на противоположното мнение, е изцяло идентичен - 35%. А тези, които не могат да преценяват са единствено с 5 на 100 по-малко - 30%.

В международен проект, по-голямата част от страните са безапелационни, че Китай въздейства доста на техните стопански системи. Най-вече в районите Северна Америка, Западна Европа и Африка. По-слабо се усеща в Източна Европа.

А по какъв начин дефинират хората това въздействие - като положително или неприятно? Най-положителни са оценките в Бангладеш - 96% от популацията. Следва Пакистан, Афганистан, Нигерия и Филипините с над 80 на 100 удовлетворени от китайските вложения.

На другия полюс са страни като Монголия, Иран, Виетнам, Ирак и Индия. Те считат, че въздействието на Китай върху стопанската система им е по-скоро неприятно. В Европа негативно мнение имат в Босна и Херцеговина, Франция, Италия, Португалия и Косово, където неприятните оценки са сред 40 и 54 на 100.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР