Една уникална изложба е специалното предизвикатество към любителите на изобразителното

...
Една уникална изложба е специалното предизвикатество към любителите на изобразителното
Коментари Харесай

Градините на императора на Андрей Янев - вижте нещо наистина красиво

Една неповторима галерия е специфичното предизвикатество към феновете на изобразителното изкуство. „ От градините на императора “ на художника Андрей Янев е в действителност нещо извънредно. Открива се на 16 февруари, понеделник в изложба „ Контраст “ на ул. „ Самуил “ 49.
През 2019 година Андрей Янев взе участие в Осмото биенале на изкуството в Пекин с картината „ От един прозорец “, смайваща за акварелната техника със своите размери (140 х 125 см) даже за китайците. За нашите фенове на изкуството обаче, които познават естетските акварели на художника, уловили тишината на времето, от изложбите му, отдадени на Света Гора, недостижимия небосвод и морето, този избор не е инцидентен.

През месец февруари 2020 година, в разгара на коронавирусната зараза в Китай, Андрей Янев получава още веднъж покана от уредниците и екипа на Биеналето за присъединяване в Интернет-конкурс-изложба с впечатляващото заглавие „ Любовта може да победи вирус “.

Какво е отнесъл Андрей при визитата си в Китай през 2019 година от градините на императора в Забранения град и северните езера, с цел да направи серията акварели, отдадени на Китай и особено забележителната творба „ Влюбени лотоси “, картина, която ще забележим в този момент за първи път в изложбата в Галерия „ Контраст “ и определена от 240 участника от целия свят, след прецизна селекция от кураторския екип, всред
36 произведения отразяващи най-добре тематиката.

Защо това нежно, цъфтящо за малко време цвете – лотосът, е акцентът в изложбата, при многообразието от цветя в Градините на императора?

Както е добре известно, в Китай, още до разпространяването на будизма, лотосът се е възприемал като свещено растение. От цветовете му се раждат боговете и изключителните хора на света. То се е свързвало със съзидателната мощ, с мястото, където се основава животът. И отсам, с плодородието, безсмъртието, възкресението за безконечен живот и духовна непорочност. Появата на лотоса се е смятала и като предзнаменование за рождеството на Буда, т.е. на Благовещението. И освен това – в изкуството на Изтока, в западното небе, символизиращо Рая, е имало езеро, където са растели лотосите, като всеки от тях се е съотнасял с душата на умрелия.

В будизма, с появяването на лотоса се свързва и началото на новата галактическа епоха. Какво желае да ни каже Андрей Янев с тази галерия в травматичното време, в което живеем през днешния ден? В картините му, наред с лилиите, жасмина и ружата се подчертава точно върху лотоса. И освен това. Акварелите му, облени в светоносни цветове, припомнят за египетската космогония, при която лъчите на слънцето, осветило земята, обитавала преди този момент в мрак, излизат от разцъфналия лотосов цвят? Дали художникът не ни припомня за крехкостта на човешкия път, сходен на лотоса?

Каквито и мисли, и инвенции да са породили тези картини – изящни, съзерцателни, облени в светлина, те са като животворен въздух, който може да ни помогне да осезаем краткотрайния момент, в който на хората се разкрива Истината за живота, тъй като е толкоз елементарно да изпуснем мига, в който „ Любовта побеждава вируса… “

Аксиния Джурова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР