Една учителка, един чин, една ученичка и много шум, но

...
Една учителка, един чин, една ученичка и много шум, но
Коментари Харесай

Готови ли сме да линчуваме учители?

Една учителка, един чин, една ученичка и доста звук, само че не за обучение. Преди две седмици учителка по физкултура от село Яна влезе в новините, като след спор с ученичка бива упрекната, че я е блъснала с чин. Детето стига до „ Пирогов ", а баба му - до учебното заведение, с цел да се саморазправи с учителката. Резултатът: синини и за двете страни. Класическата обстановка на дума против дума.

Всичко стартира, когато децата отхвърлят да влязат в час по история, а учителката по физическо се пробва да ги " респектира ", внасяйки мир... с боричкане на чин.

След апел от министъра на образованието за дисциплинарно уволняване на учителката Фани Стоянова, седмица след случая тя се снабди с предизвестие за уволняване, до момента в който в нейна отбрана се проведоха учители и родители, а фамилията й подхвана акция ‪#‎подкрепибългарскияучител.

" Готови сме да линчуваме учители въз основата на кресливи обвинявания, " сензационни " медийни материали и изкривени обстоятелства ", написа във Facebook потребителят Лъчезар Сяров - един от подкрепящите акцията ‪#‎подкрепибългарскияучител. „ Случаят в с. Яна е единствено една поредна капка в огромния котел с горчилка. Докога ще го оставим да се цялостни?! "

Всъщност обстановката в действителност е единствено парче лед на повърхността на морето от проблеми в българското учебно обучение. Докато си мечтаем за цифровизация и съвременни технологии в час, липсват обикновеното почитание учител-ученик/учител-родител, което да подсигурява естествен образователен развой.

Когато става дума за учебно обучение, фокусът пада върху заплатите, дефицита на квалифицирани фрагменти и обстоятелството, че множеството учители са в преклонна възраст .  

Някак апропо идва тематиката за дисциплината

За учебно заведение се приказва около матури, законови промени и, за жалост, произшествия.

На този декор преди месец министърът на образованието Красимир Вълчев даде обещание повишаване на учителските заплати до 1800 лева до 2021 година. Това обаче няма да реши казуса с дефицита на учители - тази година над 4000 от тях са навлезли в пенсионна възраст, а усложнения има в намирането на фрагменти, които да ги сменят.

Дълго време като мотив за това се посочваше учителската заплата, само че към този момент е очевадно - проблемите са доста повече.

Некачествената промяна в системата на образованието води безкрайни усложнения в работата на учителите. Попитайте преподавател по какъв начин има право да постъпи при конфликтна обстановка в час. Какво може да направи, в случай че бъде подложен на тормоз от възпитаници по време на урока, когато след часа обстановката е " дума против дума "? Как може по едно и също време да се опази достолепието и на учителя, и на детето?

Ако учениците записват с телефони какво се случва в час, представяте ли си на какви наказания ще е подложен учителят, в случай че приложи същите ограничения?

Попитайте преподавател какъв брой постоянно се постанова да се оправя с недоволни родители, на които се старае да изясни, че без работа по домашните вкъщи е безпомощен да помогне на детето да усвои материала. Да не приказваме за канските старания, които се изискват, за

да овладееш клас от 27 души - всеки със личните си безредици, умения и страхове

Попитайте и какъв брой постоянно е длъжен от шефа или подложен на напън, с цел да сложи оценка на възпитаник, не усвоил нужния най-малко за годината, с цел да се подсигурява, че няма отпадащи възпитаници. Това обаче се случва не поради нараснали резултати на детето, а поради правилото на разпределение на средства към учебните заведения на база брой възпитаници. Същият проблем, апропо, съумява да окаже зловредното си влияние и върху системата на висшето обучение.

Случаи като този в с. Яна демонстрират единствено какви са заплахите,

когато взаимното почитание учител-ученик и положителната връзка не са налице.

Когато родителите и учителите работят като враждуващи племена от двете страни на барикадата, за това не са отговорни децата. Когато тематиката за образованието е сведена само до размера на ученическата раница и заплатата на учителя, проблемите се натрупат.

Работата на учителя не е елементарна. Той освен преподава урок от годишния проект по предмета, само че носи и отговорност за живота и здравето на децата в час. Той носи отговорност и за събуждането на интереса им към тематиките от света.

Тази работа изисква посвещение, само че и избрана настройка към света. За запазването на тези хора в системата на образованието заплатата е един от главните фактори, само че не е единствен. Другият са уважението и гарантирането на естествени условия, в които да извършват призванието си.

Когато това не се случва, учебното заведение влиза в новините като бойна сцена, а от това страдат най-много децата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР