Една трета от земната повърхност е изложена на риск от

...
Една трета от земната повърхност е изложена на риск от
Коментари Харесай

13 са европейските страни, застрашени да се превърнат в пустини

Една трета от земната повърхнина е изложена на риск от пресъхване заради изменението на климата и неговите резултати стават забележими в непредвидени елементи на Средиземноморието, Централна и Източна Европа, съобщи БГНЕС.
Един от по-рядко известните аспекти на световното стопляне е смяната в почвата на планетата. Опустиняването (или тъй наречените дезертификация) заплашва средиземноморски страни като Испания и Гърция от известно време, само че в този момент визира и някои непредвидени елементи на Европа, като Унгария, споделя Моника Лакатос, маджарски метеоролог, за Евронюз. 13 са европейските страни, застрашени от преобразяване в пустини.
" Негативният резултат от изменението на климата може да се следи върху рисковото систематизиране на преваляванията. Поради по-силното изпарение някои райони на планетата ще станат по-сухи, до момента в който други ще бъдат изправени пред по-голям риск от наводнения ", споделя Лакатос.
В националния парк Kiskunság зарязан пресушен воден басейн е спомен за езеро, било тук преди години. Водата дълбока метри е давала прехранване на риболовците. Днес една от старите вили край него към момента стои, с лодка, чакаща на сухите крайбрежия.
Нивата на водите са спаднали с над 6 метра през последните десетилетия в този регион. И макар необятно публикуваното разбиране, засаждането на повече дървета не е безусловно най-хубавото решение за избавяне на почвата в този район. Золт Бакронаги е виновен за опазването на климата в Националния парк Kiskunság:
" Много изследвания са единомислещи, че засаждането на дървета усилва изпарението и намалява равнището на водите. Освен това способства за изсушаването “.
Климатичните промени евентуално трансформират една трета от земната повърхнина и излагат на риск питателните доставки на към 1 милиард души по целия свят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР