Една трета от специалистите обаче все още не са сертифицираниРолята

...
Една трета от специалистите обаче все още не са сертифицираниРолята
Коментари Харесай

Близо 40 хил. души е общността на проектните мениджъри у нас

Една трета от експертите обаче към момента не са сертифицирани

Ролята на ръководството на планове става все по-важна в международен мащаб, подчертаха експерти по време на IPMA конференция в София

Българската стопанска система има потребност да премине към произвеждане и предложение на услуги с висока добавена стойност, основен фактор за чието реализиране е ефикасното ръководство на планове, съобщи заместител министър-председателят Томислав Дончев на IPMA Конференция, проведена от Българската асоциация за ръководство на планове (БАУП).

Според информация на МОН, ръководство на планове се преподава в 14 университета, до момента в който на централно равнище в държавната администрация работят 240 екипа , като в границите на един програмен интервал се извършват сред 12 000 и 13 000 плана. „ Повишаването на експертизата и придобиването на нови умения ще способства за по-конкурентоспособен бизнес и по-ефективен обществен бранш “, сподели Дончев.

По статистика на професионалната обществена мрежа LinkedIn, за последните 15 години процентът на специалистите, които работят или са работили като планови мениджъри, се е нараснал над 20 пъти. В България експертите, заемали или заемащи длъжността, са близо 40 хиляди, като 22% от тях са заети в ИКТ бранша .

38% от плановите мениджъри в международен мащаб и 33% от тях в България не са сертифицирани. За да се подсигурява високо качество и успеваемост при реализирането на планове, е належащо специалистите да осъвременяват знанията си , да покачват уменията си и да получават нови, разяснява Велизар Проданов, ръководител на управителния съвет на БАУП.

„ Това може да се реализира посредством узаконяване , спомагателни курсове и навестяване на професионални събития, свързани с ръководството на планове “, добави той.

Ролята на ръководството на планове става все по-важна в международен мащаб. Бъдещето на плановия мениджмънт не е заключено в ръководството, техниките и инструментите, а в хората. Фокусът се измества от възприемането им като принадлежности към търсенето на стимулирани специалисти.

Гъвкавото работно време, лидерските модели и самоорганизацията от ден на ден ще изискват самостоятелност при осъществяването на задания , предприемачество, съгласуваност и Agile организации, подчертаха специалистите по време на конференцията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР