Една трета от разноските на домакинствата отиват за храни и

...
Една трета от разноските на домакинствата отиват за храни и
Коментари Харесай

Средният доход на човек расте с 8.7% към юни

Една трета от разноските на семействата отиват за храни и питиета, като средства по това перо нарастват с годишен ритъм от 8% през второто тримесечие.

[Pexels] Още по тематиката
Икономиката на България забавя темпа си на напредък до 3.4%

Основният мотор продължава да е потреблението, а рискът е то да се намали поради растящата инфлация
14 авг 2018
Средната работна заплата доближава 1119 лева през юни

Увеличението е 8.9% на годишна база, Видин към този момент не е региона с най-ниско приблизително заплащане
10 авг 2018
Национална агенция за приходите не е изпълнила проекта за Данък добавена стойност през предходната година поради повече върнат налог

Едва 5.7% от събраните от организацията доходи са разследване на проверки, останалото е непринудено осъществяване
8 авг 2018
Потребителите чакат инфлацията да се форсира през идната година

Нагласите за стопанската система леко се утежняват през юли
7 авг 2018 Средният приход на човек от семейството доближава общо 1474 лева за второто тримесечие на 2018 година, което е с 8.7% над равнището от година по-рано и идва главно от нарастването на заплатите и пенсиите. От друга страна обаче разноските нарастват с по-бърз ритъм - с 11.4% до 1331 лева общо за месеците сред април и юни. Причините са известни - семействата харчат повече за храна, комунални услуги и превоз, като тук фактор е и инфлацията при тези групи артикули, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).

Двигател са заплатите

Най-големият мотор на растежа при приходите на популацията е работната заплата, която заема 56.7% от цялата сума през второто тримесечие. Вторият фактор са пенсиите, като те дават отговор за още 28% от общите хонорари, а третият - приходите от независима претовареност.

Националната статистика регистрира растеж на междинната чиста заплата в страната от 8.2% на годишна база през второто тримесечие, което се придвижва и в приходите. От годишното нарастване от 8.7% на общите приходи на разположение от семейството, 4.9 пр.п. се дължат на растежа в работната заплата. Принос също по този начин имат постъпленията от пенсии, които са виновни за още 4.2 пр.п. и порастват от 380.3 лева до 413.5 лева на годишна база.

От друга страна, няколко фактора дърпат общия приход надолу през второто тримесечие, като това са компенсациите и помощите, които понижават с 62.5% на годишна база до приблизително 11.3 лева на човек от домакинство. Данните демонстрират също, че хората употребяват повече спестяванията си, а е очевидно и леко нарастване на заемите.

Разходите изпреварват

Успоредно с нарастването на приходите данните демонстрират и растеж на разноските на семействата. На всеки човек се падат по 1331 лева общо за интервала април - юни, което е с 11.4% над сумата от същия интервал на 2017 година Една трета от разноските отиват за храни и питиета, като заделените средства за това перо нарастват с 8% на годишна база. Друг тласък идва от разноските за дома и превоз, където влизат сметките за отопление и горивата. Заедно те имат принос от 2.7 прочие п. към общото покачване на разноските на семействата.

Като цяло нарастването на разноските на семействата евентуално идва значително от инфлацията, която е най-голяма точно в посочените групи от артикули.
Линията на беднотия през 2019 година ще е 348 лева

Линията на беднотия в България през 2019 година ще е 348 лева, стана ясно след съвещанието на Министерския съвет в сряда. Сумата е с 8.4 % или 27 лева по-висока спрямо тази година.
Методите за пресмятане на линията на беднотия са няколко, като в България е признато прагът да се дефинира като 60% от " медианния равностоен наличен приход " съгласно методологията на Национален статистически институт. За разлика от междинния приход в страната, медианният разделя хората на две равни елементи, като половината получават сума над медианната, а останалите - под нея.
Линията на беднотия се употребява като референтна стойност при образуването на обществената политика в региона на приходите и виталното ниво на популацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР