Една трета от най-бедните страни в света са изправени пред

...
Една трета от най-бедните страни в света са изправени пред
Коментари Харесай

Най-бедните страни имат голям проблем и със затлъстяването, и с недохранването

Една трета от най-бедните страни в света са изправени пред високи равнища на затлъстяване, както и с недохранване, което оставя хората прекомерно тънки. Това излиза наяве от нов отчет, оповестен в авторитетното научно списание The Lancet.

В него се споделя, че казусът е провокиран от световния достъп до високо модифицирани храни, както и от това, че хората се движат и спортуват по-малко.

Авторите приканват за промени в " актуалната хранителна система ", за която считат, че води до това.

Страните в Субсахарска Африка и Азия са най-засегнати.

Докладът пресмята, че близо 2,3 милиарда деца и възрастни на планетата са с наднормено тегло, а повече 150 деца имат сакат напредък.

А доста небогати и небогати страни са изправени пред тези два казуса едновременно, известни като " двойното задължение на недохранването ".

Това значи, че 20% от хората са с наднормено тегло, 30% от децата под четири години не порастват вярно, а 20% от дамите са класифицирани като слаби.

Общностите и фамилиите могат да бъдат наранени както от форми на недохранване, както и обособени хора в разнообразни моменти от живота им.

Според отчета 45 от 123 страни са били наранени от казуса през 1990-те години, а 48 от 126 страни през 2010-те.

До актуалното десетилетие 14 от най-бедните страни в света са развили този " двоен проблем " от 1990-те години насам.

Авторите на отчета акцентират, че би трябвало да се подхващат дейности от държавните управления, Организация на обединените нации и учени за справяне с казуса, като се упрекват изменящите се диети.

Начинът, по който хората ядат, пият и се движат, се трансформира. Увеличаването на броя на супермаркетите, лесната наличност на по-малко питателна храна, както и намаляването на физическата интензивност водят до увеличение на наднорменото тегло у повече хора.

А тези промени засягат по-бедните страни, както и по-богатите.

Въпреки че осакатеният напредък на децата в доста страни става все по-рядко събитие, яденето на високо модифицирани храни в ранните стадии на живота е обвързвано с неприятния напредък.

" Сблъскваме се с нова действителност в храненето ", споделя водещият създател доктор Франческо Бранка, шеф на отдела по хранене за здраве и развиване на Световната здравна организация (СЗО).

" Вече не можем да характеризираме страните като небогати и недохранени, или богати и загрижени единствено от затлъстяването.

" Всички форми на недохранване имат общ знаменател - хранителни системи, които не съумяват да обезпечат на всички хора здравословни, безвредни, налични и устойчиви диети. "

Д-р Бранка добавя, че с цел да има смяна на това, има потребност от промени в питателните системи - от произвеждане и преправка, през търговия и дистрибуция, ценообразуване, маркетинг и етикетиране, до ползване и боклуци.

" Всички съответни политики и вложения би трябвало да бъдат преразгледани коренно ", упорства той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР