Една трета от жертвите на Еверест са шерпи. Те са

...
Една трета от жертвите на Еверест са шерпи. Те са
Коментари Харесай

Мрачни истории за шерпите и кървавата им прехрана

Една трета от жертвите на Еверест са шерпи. Те са ангелите-пазители на Хималаите. "Шерпа " значи "хора от Изтока ". Племето е мигрирало в Непал от Източен Тибет.

Освен че шерпите са тези спасители, които изкачват планината за акции, като тази за Боян Петров, те наблюдават и за комфорта на туристите, в това число и чаят им да е кипнал, като се приберат в лагера. Носят багажа им, почистват след тях.

Средно за една експедиция един умел шерп може да изкара 4000 $,

споделя за Vesti.bg етническият шерп Нгима Нури Шерпа, който е планински гид и изкарва хляба си в ледения капан на планината в Непал.

Боян Петров преди експедицията - какво е споделил

Прекратиха издирването на Боян Петров

По думите му покоряването на който и да е от най-високите върхове без тях, е съвсем невероятно, а на Еверест - изключено. Без парите на алпинистите обаче, които идват в Хималаите, те няма по какъв начин да живеят.
 Нгими Нури Шерпа е планински лидер Нгими Нури Шерпа е планински лидер
Според учените шерпите са генетично приспособени към височините и се оправят с по-малкото О2.

От това обаче зависи прехраната на фамилиите им.

Шерпите вървят пред катерачите, с цел да подсигурят въжетата и всичко по изкачването. Все отново за това клиентите заплащат. За шерпите най-високите планински върхове са домовете на боговете и би трябвало да бъдат почитани. В продължение на доста години те не се качват на 8-хилядниците, само че с развиването на алпинизма виждат метод за издръжка.

Съществуват и мрачни истории от поробването на шерпите и за оставянето им в планината. Най-известната е от Нанга Парбат през 1939 година - деветият по височина връх в света, който нацистите са желали да покорят. Извива се стихия, а шерпите сами са станали багаж, които екипът на Хитлер не е желал да носи.

През 2014 година опустошителна лавина умъртви 13 непалски планински водачи,

множеството от които принадлежаха към общността Шерпа. Непалското държавно управление прикани шерпите да се върнат в планината, множеството от тях не желаеха да го създадат.

Масовият протест на планинските водачи се отрази на експедициите на Еверест, само че и на препитанието на фамилиите им.

Според разнообразни изявления високопланинските катерачи изкарват и до 6000 $ за целия сезон от три месеца. През 2014 година Непал понижи таксата за алпинистите - на 11 000 $ от 25 000 $. В продължение на доста години алпинисти плащали до Щатски долар 50 000, с цел да получат позволение за нанагорнище на Еверест.

Правителството на Непал дава 415 $ за фамилиите на умрелите катерачи, с цел да покрият погребалните ритуали. Преди години Непал промени размера на застрахователните полици - застраховката за случай е била удвоена от Щатски долар 5,100 на Щатски долар 10,300. Шерпите обаче желаеха най-малко 20 000 $.

В неделя дамата до Боян Петров прикани избавителната акция да не продължава над лагер 3, с цел да не рискуват шерпите своя живот, въпреки самата тя да знае, че след тази интервенция, те ще поемат към идващ връх.

Реално шерпите, които вземат участие в експедиции в Еверест, имат доста по-опасна работа в сравнение с бойците. Във видеото вижте и по какъв начин шерпите вървят по стълба, с цел да пресекат прословутия хладилник на Кумбу.

ВИЖТЕ ЕДНИ ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ШЕРПИ В СВЕТА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

В продължение на седмица шерпи и китайски спасители се изкачваха на Шиша Пангма - един от 8-хилядниците в Хималаите, в търсене на Боян Петров. Той бе в неопределеност от 3 май. На 5 май на Лагер 3 - под върха, бе открит инсулинът на българина, покорил 10 от най-високите върхове.

По време на интервенцията бяха намирани негови движимости, палатка, и съоръжение. Това допуска, че българинът е оставил по-голямата част от оборудването си, с цел да предприеме финалното нанагорнище на върха. Тъй като Петров не употребява спомагателен О2, безусловно всеки грам има значение. Ето за какво той е оставил и сателитния си телефон.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЕКСПЕДИЦИИ НА БОЯН ПЕТРОВ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Последва в действителност невиждана избавителна интервенция. В нея вземат участие над 100 души по земя и 3 хеликоптера във въздуха. Китай даде специфични визи на двама непалски водачи, с цел да могат машините с турбинни мотори да се включат в издирането на Петров.

Известният шерп Мингма, който е другар на българина, персонално се включи в избавителната интервенция и също получи изключителна виза от Китай.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР