Една трета от хората не знаят, че имат хипертония. Това

...
Една трета от хората не знаят, че имат хипертония. Това
Коментари Харесай

Лекар от Пловдив: 1/3 от хората не знаят, че имат това заболяване

 Една трета от хората не знаят, че имат хипертония. Това е обезпокоително. Притеснително е също, че единствено половината от тези, които знаят и лекуват високото си кръвно, съумяват да доближат естествени стойности на артериалното налягане.

Това заяви проф. доктор Федя Николов, шеф на Клиника по кардиология към УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД – Пловдив, във връзка 17 май – Световния ден за битка с хипертонията.

По данни на лечебното звено към най-голямата болница в България, честотата на това заболяване в Пловдив и региона е 52%.

Във връзка с КОВИД-19 при хипертониците се регистрира по-тежко протичане на инфекцията. " От друга страна, коронавирусът утежнява контрола на хипертонията. Трябва да се подчертае, че сърдечно-съдовата система наред с белите дробове се визира и поврежда от тази зараза “, съобщи проф. доктор Федя Николов. Той предложи от време на време и редовно управление на стойностите на артериалното налягане, което е заложено в здравните услуги на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД – Пловдив.

От няколко години Клиниката по кардиология е основател в провеждането на всеобщи скрининги за разкриване на хипертоници в Пловдив и Южна България. С това са свързани и много изявления, както и разработка на дисертационен труд. " При нас постъпват също заболели за уточняване на етиологията на хипертонията, както и лекуване на резистентна хипертония “, посочи проф. доктор Федя Николов.

Повишаването на артериалното налягане води до увреждане на така наречен прицелни органи – сърце, мозък, бъбреци, очи. Хипертонията е главен рисков фактор за миокардния инфаркт. Най-тежкото мозъчно затруднение е инсултът – това може да е първа клинична демонстрация на хипертонията. А тя самата дълго време може да протича безсимптомно, предизвестява проф. доктор Федя Николов.

Над две трети от пациентите, които се лекуват в ръководената от него Клиника по кардиология, имат съпътстващо заболяване артериална хипертония. Повод за постъпване на лекуване са затрудненията от високото кръвно налягане – сърдечна непълнота, ритъмни нарушавания, миокарден инфаркт. Едно от най-тежките затруднения на хипертонията е мозъчният инсулт, който е предмет на лекуване от експертите по неврология.

Има наклонност за увеличение на честотата на хипертонията, както и намаляване на възрастта. Това е обвързвано и с други обществено значими проблеми като затлъстяването и захарния диабет. Важно е да се означи, че хипертонията не е единствено нараснало артериално налягане. Проф. доктор Федя Николов изясни, че тя постоянно се съпровожда с метаболитни отклонения като нараснала кръвна захар, дислипидемия.

Хипертониците би трябвало да са наясно, че лекуването на болестта им е за цялостен живот. Това значи, че медикаментите би трябвало да се одобряват и при обикновено артериално налягане. Проф. доктор Федя Николов е безапелационен, че хипертониците не трябва да не помнят и немедикаментозните средства. Те могат в забележителна степен да подкрепят лекуването, а при начални, леки форми – да бъдат задоволителни. От немедикаментозните средства най-ефективни са намаляването на телесното тегло, ограничението на солта при хранене, ежедневната физическа интензивност най-малко 30 минути, редукцията на алкохола.

Причините за появяването на артериалната хипертония са незнайни. Често се показват наследственият фактор и измененията в социума – стрес, обездвижване, затлъстяване. " Появата на хипертонията може да бъде отсрочена с водене на уместен метод на живот при всекидневна физическа интензивност, съблюдаване на безсолна диета, ограничение на потреблението на алкохол и поддържане на обикновено телесно тегло “, твърди проф. доктор Федя Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР