Една трета от близо 700 милиона деца на възраст под

...
Една трета от близо 700 милиона деца на възраст под
Коментари Харесай

Над 30% от децата в света са недохранени или затлъстели

Една трета от близо 700 милиона деца на възраст под 5 години са недохранени или с наднормено тегло и се сблъскват със здравословни проблеми през целия си живот като разследване от това. Тези данни са част от отчет на Съединени американски щати за храненето в детска възраст, оповестен през вчерашния ден, осведоми " Сабах ".
" Ако децата се хранят зле, те живеят зле ", съобщи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Хенриета Фор, разкривайки първия отчет на фонда за положението на децата от 1999 година насам. " Губим позиция в битката за здравословни диети. "
Проблемите, които в миналото са съществували в противоположните краища на спектъра на благосъстоянието, през днешния ден са съсредоточени в средите с дребни и междинни приходи, демонстрира отчетът.
Въпреки съвсем 40-процентовия растеж от 1990 година до 2015 година на възстановяване на положението на бедните страни, 149 милиона деца на 4 или по-малко години към момента са прекомерно ниски за възрастта си - клинично положение , което поврежда както мозъка, по този начин и развиването на тялото. Други 50 милиона са наранени от загуба на тегло, хронично и изтощаващо слабеене, също родено от беднотия.

В същото време половината от децата по целия свят под 5 години не получават съществени витамини и минерал - дълготраен проблем , който УНИЦЕФ назовава " прикрит апетит ".
През последните три десетилетия обаче в развиващия се свят нараства друга форма на детско недохранване: непотребното тегло.
" Тази тройна тежест - недохранване, липса на значими микроелементи, затлъстяване - все по-често се среща в една и съща страна, от време на време в един и същи квартал и постоянно в едно и също домакинство ", споделя за AFP Виктор Агуайо, началник на програмата за хранене на УНИЦЕФ.
Във всички възрастови групи повече от 800 милиона души по света са непрекъснато гладни, а други 2 милиарда ядат прекалено много неправилни храни , което води до епидемии от затлъстяване, сърдечни болести и диабет.
Докладът демонстрира, че Япония оглавява класациите по индикатори за детско здраве, с невисок % на детска смъртност и малко деца с поднормено тегло. Но тя също по този начин оглавява най-ниския % на детско затлъстяване измежду 41 развити страни в Организацията за икономическо съдействие и развиване и Европейския съюз.

Експертите споделят, че има разнообразни фактори за това, само че национална стратегия за учебен обяд също играе основна роля.
" Училищните обеди с менюта, основани от експерти по хранене, се дават на всички съществени учебни заведения и по-голямата част от прогимназиите в цяла Япония, " сподели за АFP Мицухико Хара, педиатър и учител от Токийския университет " Касей Гакуин ". Обедите са наложителни – като не са позволени пакетирани - и въпреки че не са безвъзмездни за множеството деца, те са мощно субсидирани. Всяко хранене е проектирано по този начин, че да има към 600-700 калории, уравновесени сред въглехидрати, месо или риба и зеленчуци.
" Училищният обяд е предопределен да обезпечи хранене, което нормално липсва в храната вкъщи ", съобщи служителят на просветителното министерство Маюми Уеда. " Мисля, че способства за хранителния баланс, нужен на децата. "
За разлика от системата на столовата, работеща в някои западни страни, японските учебни обеди нормално се сервират в класната стая.
Обедите са замислени освен с цел да хранят децата, само че и да ги учат.
" В японското учебно заведение има и ежедневни уроци, в които се изясняват питателните детайли, съдържащи се в учебния обяд за деня. Това е добър метод да възпитате децата ", споделя Хара.
В началните учебни заведения учениците употребяват магнити със фотоси на храна и ги слагат в разнообразни категории на бяла дъска, като се учат да разделят протеините от въглехидратите.
" Училищният обяд е позициониран като част от образованието съгласно закона ", споделя Уеда.
Японското държавно управление изследва питателните привички в страната годишно и употребява резултатите, с цел да дефинира това, което да влезе в учебното хранене, добави тя.
Училищните обеди в Япония датират още от 1889 година, когато са обезпечени оризови топки и риба на скара за деца, живеещи в беднотия в северната префектура Ямагата. Но програмата е разширена в цялата страна, откакто Втората международна война завършва, за справяне с глада в детството на фона на сериозен дефицит на храна.
А има и други фактори, признава Хара.
" Тъй като доста японци живеят здравословно, те се пробват да ядат разнообразна храна, което е добре ", споделя той.
" Освен всичко останало ние сме научени да ядем сезонна храна, което също способства за положителното здраве. Япония е една от редките страни, които обръщат толкоз доста внимание на храната, обвързвана с съответни сезони ", прибавя Хара.
Резултатите са отразени в статистиката: Япония има едно от най-ниските равнища на детска смъртност, а процентът на деца на възраст от 5 до 19 години с наднормено тегло или затлъстяване е 14,42% - надалеч по-нисък от множеството други развити страни.

Снимки: Getty Images/Guliver


Хара споделя, че различен фактор в Япония са постоянните здравни инспекции на грижите за деца. Родителите на бебета получават напомняния от локалната власт, а на децата се вършат здравни инспекции в учебно заведение, в това число премерване на височината и тежестта.
Все отново даже Япония не се е избавила изцяло от възходящата наклонност за деца с наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст. В Япония, както и на други места, тази наклонност визира по-малко заможните фамилии.
" Децата в бедните фамилии са по-склонни да имат наднормено тегло, тъй като фамилиите се пробват да понижат разноските ", споделя Хара. " В резултат на това те ядат по-малко протеини, а употребяват повече въглехидрати и захар, което води до затлъстяване. "
Училищните обеди са още по-важни за децата в сходни обстановки, споделя той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР