Една трета от бакалавърските специалности са запълнениЗаписването в Техническия университет

...
Една трета от бакалавърските специалности са запълнениЗаписването в Техническия университет
Коментари Харесай

500 първокурсници вече се записаха в ТУ–Габрово

Една трета от бакалавърските специалности са запълнени

Записването в Техническия университет – Габрово ще продължи доникъде на септември
(снимка: Технически университет – Габрово)

500 са първокурсниците, които се записаха след третото класиране за вход в Технически университет – Габрово, оповестиха от образователното заведение. През академичната 2020/21 година по така наречен държавна поръчка се чака да влязат близо 700 нови студенти, от които едвам 45 от местата са за специалности в региона на обществените и стопанските науки.

От общо 17 бакалавърски специалности в задочна и постоянна форма на образование 6 са на 100% запълнени. 40% от местата за първокурсници са за задочно следване, където има единични незаети бройки, местата за платено образование са 7%.

Традиционно мощен интерес има към специалностите от електрофакултета, както и към инженерните специалности, които са предпочитани за стопанската система. Отчетлива е наклонността за повече желания към задочната форма на образование.

„ Тази година се откроява специалността „ Технология на материалите и материалознание ”, която е в листата на професионалните посоки и предпазените специалности на Министерството на образованието и науката. Това, че студентите няма да заплащат такси за целия курс на образованието си, незабавно се отрази на приема по тази компетентност ”, разяснява заместник-ректорът по образователната активност проф. доктор инж. Анатолий Александров.

Според него, има ясна наклонност за по-тясна връзка сред избора на компетентност и търсенето на фрагменти в пазара на труда.

„ Предпочитаните специалности мощно зависят от потребностите на бизнеса. В момента преговаряме с водещи компании, с цел да можем да се съобразим с техните потребности и с нашите благоприятни условия за банкет – заяви проф. Александров. – Бизнес насоченото образование в Технически университет – Габрово предизвика интереса към висше обучение на хора над 30-годишна възраст. Голяма част от тези студенти към този момент са се осъществили професионално и за тях образованието не е самоцел, а осъзната нужда ”, сподели зам.-ректорът.

Има ясна наклонност за по-тясна връзка сред избора на компетентност и търсенето на фрагменти в пазара на труда, споделя Анатолий Александров, зам.-ректор на Технически университет – Габрово
(снимка: Технически университет – Габрово)

По думите му, има известно закъснение в цялостния развой на банкет и записване, което се дължи на обстановката към Ковид-19 и наложените противоепидемични ограничавания. За разлика от други години, в организацията на кандидатстудентската акция се разчита най-вече на електронната връзка, вместо на персоналните срещи и контакти.

Записването в Техническия университет ще продължи доникъде на септември, защото една част от сегашните зрелостници ще се явят на държавни изпити през сесията август-септември. Информация за специалностите и всички нужни документи за кандидат-студентите е оповестена на уеб страницата на ТУ – Габрово – секция Прием.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР