Една страна, която добре задоволява основни нужди на населението си,

...
Една страна, която добре задоволява основни нужди на населението си,
Коментари Харесай

България заприлича на латиноамериканска страна по качество на живот

Една страна, която добре задоволява съществени потребности на популацията си, само че има противоречиви основи за благосъстоянието му и не я чакат доста оптимистични вероятности за бъдещето. Тя е европейска страна, само че слиза тази година в група, доминирана от латиноамерикански страни.

Така наподобява България в годишния Индекс за публичен прогрес, направен от основана във Вашингтон неправителствена организация Social Progress Imperative. Тя събира данни от 51 индикатора за положението на едно общество - от достъпа до тоалетни в жилищата до медийна независимост и качествени университети - с цел да покаже в какво положение са и какви са вероятностите за близо 150 държани по света. Индексът е направен взаимно с " Делойт ", които са стратегически партнор на организацията.

Предоставяме на хората, взимащи решенията в едно общество, както и на елементарните жители, допустимо най-хубавите данни за положението на обществата им и околната среда, в която живеят, с цел да им помогнем да подредят целите си и да ускорят напредъка на страните си, споделят от организацията.

За 2019 година създателите слагат България на 43-о място от 149 страни в показателя и на 51-о по Брутният вътрешен продукт, измерено през покупателна дарба на популацията.

 Основните проблеми пред човечеството - достъп до чиста вода и санитарни условия, персонални права и изхранване и обикновена здравна помощ.
Основните проблеми пред човечеството - достъп до чиста вода и санитарни условия, персонални права и изхранване и обикновена здравна помощ.

Страната е член на най-богатия клуб от страни в света, какъвто съставлява Европейският съюз с 28 членки. Но в тази ситуация акцентът е върху това какво могат да си купят българите и какво биха могли да реализират с такива приходи. То е взето на междинна основа, без да се регистрира обществено разделяне сред доста богато малцинство и изпитващо всекидневни усложнения болшинство.

Поради това профилът на България е направен в съпоставяне не със скандинавските страни или с Германия, най-голямата стопанска система в Европа, а с 154 такива страни, които имат подобен на българския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията измерен през покупателната дарба. В групата за съпоставяне европейски са единствено Сърбия и Черна гора, а останалите са Иран, Мексико, Аржентина, Беларус, Барбадос, остров Мавриций, Ботсвана, Туркменистан, Тайланд, Уругвай, Коста Рика, Китай и Доминиканска република.

Норвегия, да вземем за пример, която е под № 1, е сравнявана със Съединени американски щати, Холандия, Дания, Швеция, Австрия, Германия, Белгия, Швейцария, Обединените арабски емирства, Канада, Исландия, Ирландия и Сингапур.

Близо до нас е Румъния - тази година на място 45, което е слизане надолу в показателя и най-ниската позиция за страна от Европейски Съюз (и дружно с България попада в Трета група страни, най-вече от Латинска Америка). Доходите и покупателната дарба на румънците порастват, само че страната има проблем със опазване на здравето, достъп до главно обучение, питейна вода и санитарни условия. Унгария (39) и Хърватия (38) са страните от Европейски Съюз пред България.

 Разпределението на 149 страни в 6 групи в показателя за 2019 година България е в трета група.
Разпределението на 149 страни в 6 групи в показателя за 2019 година България е в трета група.

Оценката в първата категория - за облекчаване на съществени потребности на популацията - отрежда на страната напълно приличното 42-о място в света и показател от 89.59 (при оптимален 100 единици), като междинният международен индикатор е 67.50 единици.

Най-добрият индикатор тук е персоналната сигурност (34 място в света), измерена през дял на предумишлените убийства, оценката на хората за равнището на престъпност, политически убийства и изтезания и смъртни случаи в транспортни злополуки.

Световната ранглиста в Индекса за публичен прогрес Сравнително добре наподобява България и при хранене и обикновена здравна грижа (42-о място в света) най-много поради смъртните случаи от инфекциозни болести (23-о място). Но в тази категория е и 51-о място по гибел при раждания.

Българите евентуално ще се изненадат, че са сложени на 45-о място в света по най-малко обикновен достъп до питейна вода и на 82-о по достъп до обикновени санитарни обекти. На 67-о място е оценено качеството на жилищата и въпреки всички да имат достъп до електричество, качеството на мрежата и услугата е като за страна на 71-о място в света. Мръсният въздух -проблем, за който не престават разногласията в България, тук получава нежеланата 70-а позиция по брой смъртни случаи, породени от това събитие. Също 70-о място е обещано и за достъп до чисти горива и технологии за готвене.

 България замязя на латиноамериканска страна по качество на живот
© Associated Press

Във втората група критерии, оценяващи основите за богатство на обществото, България е на място 52 в света. По нито един индикатор тя не се показва по-добре от латиноамериканските страни, по 14 индикатора тя е в границите на предстоящото, а по 6 даже се показва по-зле.

Тук има индикатори като просветеност на възрастното населесие (50) и посещаемост на главно обучение (90), както и достъп до качествено обучение - 64-о място в света. Оценката за достъп до информация и връзки е като за страна на 50-о място. Но България е 63-та по консуматори на интернет и чак 90-а по цензуриране на медиите.

Доста обратно в класацията е мястото по здраве - вероятността на 60-годишните българи да живеят дълготрайно е като за страна на 81-о място в света, предотвратимите смъртни случаи от незаразни болести са толкоз доста, че България е на 122-о място и даже по достъп до качествено опазване на здравето тя е на 48-а позиция.

Качеството на околната среда на българите е като за поданици на страна на място 78 в света. Основната причина е мръсният въздух - по смъртни случаи, приписвани на това, които дишаме отвън домовете и работните места, България е сложена на 112-о място, а по парникови излъчвания - на 83.

Последната група критерии засягат вероятностите за българското общество и тук България се показва по-добре от сходните 15 страни единствено по два - отбрана на работната ръка със закони и регулации и тъждество на политическата власт сред двата пола. Но в случай че си безпаричен или принадлежиш към избрана социална група в България, възможностите за достъп до власт понижават (55 и 51 място, съответно).

Тук наподобява не е и най-перспективното място за обучение (61-о място по достъп до съвременни форми), в това число тъй като по дял на гимназистите, продължаващи в международно известни университети страната е на място 65, а по оценката в световни ранглисти на български университети - на 72-о място в света.

Ниско като за европейска страна е оценката и за възможностите за развиване, които дават персоналните права (53), а напряко стряскащо наподобява 82-ро място по независимост да кажеш какво мислиш.


Обяснение за показателя, какво ни споделя той и защо може да се употребява, можете да видите тук:

Оценката за България по 51 показателя
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР