Една стереометрична фигура, пирамидата, се е превърнала в символ на

...
Една стереометрична фигура, пирамидата, се е превърнала в символ на
Коментари Харесай

Как действат финансовите пирамиди?

Една стереометрична фигура, пирамидата, се е трансформирала в знак на необикновен жанр финансови измами. Вижте прелюбопитния роман на Димитър Баларев за метода, по който работят финансовите пирамиди и какво подлъгва хората да затрият парите си в тях. Не липсват и поучителни образци от България.

" Алчността е, по какъв начин да се изразя, хубаво нещо. Алчността е нещо положително, нещо което работи. Алчността пречиства, влиза в дълбините и улавя същността на еволюционния дух. Алчността във всичките ѝ форми - лакомия за живот, за пари, за обич или за познание е карала човечеството да върви напред "

Макар и тези думи на Майкъл Дъглас във кино лентата " Уол Стрийт " да не са толкоз надалеч от истината, героят му пропуща да каже нещо доста значимо за алчността в областта на финансовия свят и този на капиталистическия стопански строй - алчността постоянно идва с избрана цена.

Цена, която в случаите на две, релативно казано, стопански структури, се трансформира в непостижима за заплащане - финансовите пирамиди и схемите " понци ".

Финансовите пирамиди са относително скорошно събитие, което се крие зад красивa чуждица - така наречен мултилевел маркетинг. Представете си един бизнесмен предлага на други 6 вложители присъединяване в компания, като всеки от тях заплаща членска вноска.

За да излязат на облага, шестимата би трябвало да привлекат други шестима, като по този метод се основава ново и нови ходило от пирамидата. Печалбата и действието на сходна конструкция, обаче е математически невероятно. Хипотетично, в случай че се стигне до 212-то ходило на пирамидата, би трябвало да бъдат привлечени нови 13 милиарда други вложители, което е повече от човешката популация.

Другото лице на финансовата лакомия, обаче, е в пъти по-опасно, тъй като може доста елементарно да остане невидимо за регулаторите. Колкото по-дълго то остане невидимо, толкоз повече нараства деструктивния му капацитет. Това лице се назовава скица " понци ". Името произлиза от Чарлз Понци, италиански преселник в Съединени американски щати, който през 20-те години на предишния век дава обещание на клиентите си да удвои първичните им вложения в границите на 90 дни.

Това трябвало да стане посредством обмяна на задгранични пощенски марки в американски, благодарение на обменни купони. Но се оказва, че издаденото количество на тези купони било надалеч под нужното, с цел да бъде поддържано начинанието на Понци. Въпреки това, за интервал от 6 месеца от 10 души, клиентите му нарастват на 20 хиляди. Това естествено не станало посредством купоните, а посредством погасяване на обещаната облага на старите клиенти с вноските на нови. Или както споделят американците - " Открадни от Питър, с цел да платиш на Пол ".

България е страна, която не остава по-назад от огромните буржоазен страни и може да се похвали със своите финансови пирамиди.

Компанията на Иво Недялков, " Йист уест ", съществува единствено година от 93-та до 94-та. През това време над 5 хиляди българи влагат в нея, посредством пазаруване на акционерни дялове. След като е оповестена в неплатежоспособност, акумулираният капитал от 130 милиарда остарели български лв. е присвоена от Недялков. През 96-та е задържан във Франция и върнат назад в България. Делото против него продължава 16 години, като за последно Висшия Касационен съд му наложи 5 години присъда. В момента той е на независимост

Майкъл Капустин и " Лайф чойс ". През април 94-та, Капустин пусна в продажба откупваеми доверителни разписки с обещания за 8% месечен и 151% годишен дял. Година по-късно " Лайф чойс " започнаха да оферират и американски доверителни разписки с над 250% годишен дял. След банкрута на компанията през 96-та 10 хиляди българи губят спестяванията си. Днес той живее умерено в Пентинктон, Канада, след предварителното му освобождение през 2008-ма.

Най-пресният случай с българско присъединяване включва и използването на до неотдавна непознати финансови принадлежности. Последното огромно заграбване на средства извърши Ружа Игнатова. С подправена криптовалута тя открадна 4 милиарда $ от вложители на не един, не два, а от 3 континента. През март тази година Окръжната прокуратура в Ню Йорк повдига обвинявания против нея и брат ѝ Константин за образуване на финансова пирамида и кражба на милиарди. Брат ѝ продължава да е в ареста, а местонахождението на Игнатова е незнайно.

Измамите не са нещо ново. Те съществуват откогато човек се научил да лъже. Бидейки артикул на алчността, те са в същото време и артикул на еволюционния дух, за който приказва героят на Майкъл Дъглас. Но дали по подигравка на ориста, тогавашната икономическа конюнктура или просто поради ефикасността на някои от правораздавателни системи като тази на Съединени американски щати, общото сред понци-схемите и финансовите пирамиди, с същинските - тези в Египет, се оказва че и двете структури са чисто и просто гробници, предопределени за техните строители.

Вижте повече във видеото по тематиката за финансовите пирамиди в диалога с юрист Александър Иванов в " Бизнес.БГ "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР