Една статия от 3-ти август т.г., свързана с Цветан Василев

...
Една статия от 3-ти август т.г., свързана с Цветан Василев
Коментари Харесай

Цветан Василев и глобалният закон „Магнитски”

Една публикация от 3-ти август т.г., обвързвана с Цветан Василев и оповестена в авторитетния американски уеб страница за политическа публицистика The Hill в раздела „ Новини – Бизнес и Лобизъм”, притегли интереса на българската общност. В публикацията се обръща внимание, че Цветан Василев, обвинен от българската прокуратура в крупни измами и пране на пари след банкрута на Корпоративна Търговска Банка (КТБ),

търси протекция от Съединени американски щати по световния закон „ Магнитски”.

Това деяние трансформира Цветан Василев в първия човек, потърсил протекция по този закон.

Това разяснява в блога си Благовеста Кенарова.

Законът „ Магнитски”, основан в Съединени американски щати през 2012 и обновен през 2016, разрешава на американското държавно управление да постанова целеви наказания на всеки, който наред с други неща, отмъщава на хора, които алармират и разобличават държавна корупция.

Цветан Василев е сключил 6-месечно съглашение за $50,000 с американската юридическа адвокатска фирма JWI Inc, която ще спомага да приготви нужните документите и да потърси закрилата му по закона „ Магнитски”.

Според изказване на американския юрист на Василев, Джоузеф Огъстин (Joseph Augustyn), вицепрезидент на JWI, обещано по телефона за Би Ай Ти, през ноември 2016-та един човек им обърнал внимание по проблема Василев. Преди да подпишат контракт, адв. Огъстин е посетил Василев в Белград и след серия от диалози и разглеждане на неговия случай, се е убедил, че Цветанов и брачната половинка му може да са жертва на гонене, което е довело до неговото проваляне. След дълго премисляни разновидности по какъв начин да оказват помощ на Василев, юристите са решили да издигнат случая в границите на закона „ Магнитски”. Адв. Огъстин счита, че чиновниците нарушили човешките права на обвинения банкер са депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и основният прокурор Сотир Цацаров.

Тъй като адвокатската фирма JWI няма компетенции да придвижи случая по приложението на закона „ Магнитски”, това може да бъде направено от фондацията на Бил Ричардсън (Bill Ricardson) Richardson Center for Global Engagement, с която JWI работи в тясно съдействие. Бил Ричардсън, някогашен губернатор на Демократическата партия в Ню Мексико, познава Василев (според информация на The Hill) от времето, когато двамата са служили в Атлантическия съвет и също е зает със случая. Неговата фондация се занимава с разнообразни дела по правата на индивида, в това число и със случаите по закона „ Магнитски”.

Процесът по идентификация на случая Василев

като използван за отбрана по закона „ Магнитски” е дълъг и няма гаранция, че ще бъде разпознат като подобен, макар оптимизма на американските му юристи. Не толкоз оптимистично е изказването на Мики Бергман (Mickey Bergman), вицепрезидент на фондацията на Бил Ричардсън за The Hill: „ Не е наложително крайният резултат да докара до наказания, “ Той се надява, че „ в случай че даже единствено опасността от използването на закона може да повлияе, това би било мощен сигнал, че Актът Магнитски може да работи “.

Това изказване на Мики Бергман звучи като стъпка обратно от мнението на Бил Ричардсън, оповестено също в The Hill в раздела „ Мнения” на 3-ти януари т.г., не повече от два месеца след ноември’16 – времето, като един човек е срещнал юристите от JWI с Василев и към момента не са били минали няколкото месеца изследвания по проблема, които са били нужни на JWI да се убедят, че Василев и брачната половинка му са жертва на гонене и прочие Това мнение е останало неусетно от българската общност. В него Бил Ричардсън обосновава изгодата и нуждата от закона „ Магнитски”. Той изрича отчаяние, че откакто президентът Обама е подписал Глобалния закон „ Магнитски” през октомври 2016-та, международната общественост към момента не е видяла първия образец за санкциониране.

По-нататък в публикацията си той дава обещание, че в най-скоро време ще предложи на Конгреса образец за присвояване на активи на почтени дисиденти в страна от някогашния Съветски блок.

В този образец той дава обещание да се види по какъв начин почитан държавен чиновник, държавен прокурор и член на Народното събрание са насочили присвояване на активитe на ръководителя на борда на една от най-големите банки в страната. По бързата процедура банката била атакувана от прокуратурата с рутинно търсене на финансови документи, вместо да ги изиска, в случай, че били разполагаем и прочие Без да се загатва името на Цветан Василев в мнението на Бил Ричардсън, сигурно всеки осведомен със случая ще разпознае обвинения банкер.

Вероятно след в детайли запознаване с аферата КТБ

и „ приноса” на Цветан Василев, надали някой в Съединени американски щати би рискувал да компрометира закона „ Магнитски” с представянето на един престъпен вид и огромен лъжец като Цветан Василев.

Тук би трябвало да се означи, че законът „ Магнитски “ е част от доста сериозна политическа битка във Вашингтон, откакто неотдавна изтече информацията, че синът на президента Тръмп, Дон Тръмп Джуниър, е провел загадка среща с съветски представители, на която евентуално се е обсъждала анулацията на този закон. Т.е. сега „ Магнитски “ е в центъра на разразилите се кавги към американския президент и демократическата партия цели да покаже какъв брой значим е законът, който Тръмп евентуално се е опитал да анулира. В този смисъл Цветан Василев, по инцидентно стичане на събитията, се е оказал първият умел заек на този закон, само че имайки поради огромните залози, политиците във Вашингтон надали ще разрешат на компрометирана персона като Василев да служи за пробен модел на „ Магнитски “. Взимайки това поради,

шансът Цветан Василев да попадне публично под закрилата на този закон е съвсем нулева.

Въпросите:

- Докога Цветан Василев ще е на независимост и ще се прави на жертва? Не е ли извънредно време да бъдат взети всички възможни от законите и дипломацията ограничения и той да бъде екстрадиран от сръбските управляващи в България?

- Докога Цветан Василев ще има наглостта да се показва за изобличител на политическата корупция, в случай, че толкоз години правилно ѝ е служил? Защо не проговори за корупция преди банкрута на банката, а стартира да прави това и то много неубедително, откакто финансовите му закононарушения бяха потвърдени от прокуратурата? Основната цел на Цветан Василев е да избави кожата си, а не да разобличава политическата и държавна корупция в България.

- Докога връзките сред Цветан Василев и Делян Пеевски ще занимават обществото? Какво може да се чака от двама представители на модела КОЙ, приели държавната софра като персонална? Достатъчни провали са нанесени на имиджа на България, обвързван с тях двамата, с цел да не престават да се натрапват в общественото пространство безнаказано.

Развръзката по аферата КТБ, класифицирана като най-голямата финансова машинация в България, се движи мудно и неубедително от българските институции. Вероятно това е повода обществото да реагира с вяра, когато някоя реномирана правосъдна система прояви интерес към казуса. Крайно време е българската общност да разбере, че нито Съединени американски щати, нито Европейски Съюз могат да разрешат нашите финансови, престъпни и политически проблеми. Те могат да ги установяват, да предложат помощ в границите на законите и споразуменията сред нас, само че главната част би трябвало да си решим сами. Нищо не се получава наготово.

Откраднатите милиарди обществени средства, изгубени окончателно, си остават за сметка на българския поданик.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР