Една стара поговорка гласи : „крушата не пада по-далеч от

...
Една стара поговорка гласи : „крушата не пада по-далеч от
Коментари Харесай

Децата и дигиталните устройствата: Лошите навици се взаимстват от родителите

Една остаряла сентенция гласи: „ крушата не пада по-далеч от дървото”. Това важи в цялостна мощ за децата и родителите им, когато приказваме за привички и модел на подражателство.

Много родители считат, че „ дигитализацията” на обществото вреди на децата, тъй като те прекарват от ден на ден време пред смарт устройствата, загърбвайки старите обичайни игри пред блока и същинското живо другарство с връстниците си. В последните години тази цифровизация от ден на ден навлезе в живота ни, а пандемията форсира потребността от потреблението на от ден на ден смарт устройства в всекидневието ни. Освен да употребяват телефоните, таблетите и компютрите си за игри, филми и развлечения, децата към този момент на процедура живеят с тях – учат онлайн, поддържат връзка онлайн във виртуални стаи, провеждат си онлайн срещи.

Ново изследване на Kaspersky в международен мащаб разкрива директна връзка сред времето, което родителите и техните деца прекарват пред цифровите устройства. Колкото повече часове родителите прекарват в работа с цифрови устройства, толкоз повече часове децата прекарат пред своите. Данните демонстрират, че 82% от възрастните и 70% от малчуганите са всекидневно най-малко по три часа с джаджи в ръка и че децата евентуално копират времето, което родителите им прекарват в потребление на устройства.

Децата постоянно следят и копират това, което вършат родителите им - това важи и за цифровите им привички. Ако децата виждат, че родителите им непрекъснато употребяват устройствата си, те ще смятат сходно държание за норма и също ще прекарват доста време онлайн. Въпреки че от време на време може да е мъчно да бъдеш модел за подражателство, родителите би трябвало да осъзнават въздействието на своите дейности върху държанието на децата си и да се пробват да дават образец, когато става въпрос за правила, свързани с времето, прекарано пред екрана.

Резултатите от изследването демонстрират връзката сред времето, прекарано пред екрана, от страна на родителите и децата. По-голямата част от децата и възрастните - 48%, употребяват устройствата си едновременно денем - в продължение на 3-5 часа. Освен това по-голямата част от родителите са уверени, че както те по този начин и децата им прекарват много време онлайн.

Резултатите също демонстрират, че децата интензивно приспособяват метода, по който употребяват устройствата, въз основа на метода, по който ги употребяват техните родители. Например, когато 80% от родителите прекарват по-малко от 2 часа дневно пред устройства, техните деца вършат същото. Ако възрастните употребяват своите устройства повече от 2 часа дневно, децата е също толкоз евентуално да създадат същото, като едвам 19% от случаите демонстрират, че децата, които имат подобен образец пред себе си, прекарват по-малко от 2 часа дневно пред смарт телефона, таблета или компютъра.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР