Една софийска градска легенда гласи, че на мястото на площад

...
Една софийска градска легенда гласи, че на мястото на площад
Коментари Харесай

Крие ли се дворецът на император Константин под площад Св. Неделя

Една софийска градска легенда гласи, че на мястото на площад " Св. Неделя " се намирал дворецът на първия християнски римски император Константин Първи от 4-ти век.

Доста медии безапелационно тръбяха, че откритието ще бъде направено скоро.Според преданията император Константин е желал да направи точно Сердика своя столица, само че  последствие взема решение да я основе на брега на Босфора. 

След три археологически сезона археолозите, които работят на обекта сред " Св. Неделя " и хотел " Балкан ", са безапелационни: няма безапелационни доказателства, че на мястото на разкопките се е намирал дворецът на забележителния император, по време на чието ръководство са спрени гоненията против християните в империята. Загадка остават и желанията му да трансформира антична Сердика в център на източната част на Римската империя. 

ОFFNews се срещна с ръководителя на разкопките доктор Веселка Кацарова от Секцията за антична археология към Националния археологически институт към Българска академия на науките, с цел да ни опише за откритията на учените, за митовете към император Константин и ролята на антична Сердика през 4-ти век. 

" Фактите във връзка с император на Константин са следните: Той е родом от Ниш. Когато става император, заради зародилите проблеми с неговия съуправител Лициний, днешните югозападни български територии са станали сцена на революция сред двамата управници. Така и на двамата им е се е налагало да прекарват доста време в антична Сердика. Имаме един-единствен исторически извор, в който един историк написа за прословутата фраза на император Константин " Сердика е моят Рим ". Какво се е случило в главата на императора, дали е желал да разгласи Сердика за своя столица, не можем да кажем. Нито ние можем да го кажем, нито 100 години след нас ", казва д-р Кацарова. 

" Има сведения, че владетелят е идвал в Сердика. Има едикти на императора, издадени точно в Сердика, само че къде тъкмо е обитавал, няма по какъв начин да разберем ", продължава тя. 

Независимо дали се е разминала с опцията да стане център на античния свят, територията на града ни е имала значимо значение за империята. 

" След 270 година провинция Дакия, северно от р. Дунав, отпада от границите на Римската империя. Тогава имперските войски се реалокират на юг от реката, защото към този момент не могат да устояват на варварските набези. Губейки Дакия, те вземат решение да кръстят точно южните региони още веднъж Дакия, с цел да си запазят самочувствието и в номенклатурата да попада провинция Дакия. Тогава е решено столица на провинцията да бъде Сердика. След като е столица, въпреки всичко в нея резидира недодялан шеф, има наличие на армия, най-много по отношение на междуособиците, които се случват в разграничената империя  - източните и западните императори се конкурират кой да има водещо въздействие в империята. Тези войски са минавали през Сердика, тя е имала изключително значимо място по пътя сред Изтока и Запада ", споделя доктор Кацарова.

Въпреки доста заблуди на времето, едно е несъмнено - постройката, върху която работят археолозите, не е елементарна частна постройка. Целият обект на разкопките се състои от улица и две здания - достъп до едната имат обаче единствено до един от зидовете й. Другата, за която се смяташе, че е дворецът на Константин, има солидни зидове и е по-стабилна от елементарните частни домове от времето, по тази причина археолозите считат, че е била обществена. Едната фасада на постройката гледа към една от основните улици на антична Сердика, също по този начин има и любопитно огромно помещение с забавни екседри. 

" Предполагаме, че това помещение е било огромна зала за събирания или част от огромен басейн в социална баня ", сподели доктор Кацарова. 

Разкопките ще приключат доникъде на септември

Към момента следва археолозите да отворят още една зона за сондаж, която се надяват да им даде повече сведения за предназначението на постройката. 

" Тази година ще отворим още един дребен сондаж покрай църквата, с цел да изясним параметрите на постройката, тъй като това е единствено североизточния ъгъл, който виждаме сега. Надявам се да изясним дали постройката продължава в южна посока, до къде стига, дали там минава още една улица с посока изток-запад и да разберем дали постройката заема цялостен квартал, тъй като един квартал на древен римски град се разполага сред четири улици ", споделя ръководителят на разкопките. 

" Ако зидовете не престават на юг, може да се окаже, че ще се свържем с известната постройка под църквата " Св. Неделя ", която е проучвана доста от дълго време. Тя е известна още от края на 19 век. Няколко пъти е проучвана и е избрана за преториум или терми ", добавя тя. 

Интересно е догатката на археолозите, че в случай че постройката се окаже римска баня, то водата в нея най-вероятно е дошла чак от скатовете на Витоша, а не от близкия минерален извор на някогашната Централна баня, понастоящем Музей за история на София. 

" В сектора на остарялата баня е открит каптаж, а в него е имало монети, които са датирали възрастта му - точно от римско време. Ако под някогашната баня е имало римски терми, то те са се захранвали с вода от каптажа. На каптажът няма по какъв начин да зареди баня, която се намира под мястото на църквата " Св. Неделя ", тъй като има денивелация на терена от 2-3 м. ", изяснява догатките на учените археологът.

Разкопките на мястото стартират през 2015 година Тогава учените мислят, че най-вероятно под мястото се крие централният площад на Сердика, само че откриват солидната постройка. Те допускат, че площадът се е намирал на мястото на настоящия подлез на метрото на станция " Сердика ". 

" Когато проучвателите на мястото под хотел " Балкан " са разкрили една каменна настилка, са предположили, че това е била настилката на градския площад. Когато започнахме разкопките, чакахме да намерим точно този площад. Но ето, открихме една много солидна постройка ", споделя доктор Кацарова.

Въпреки това разгадаването на нейната история си остава една много сложна задача, защото животът от 4-ти до 21-ви век на територията не е преставал. 

" Какво тъкмо остава до наши дни, е мъчно да се разбере, тъй като не е спирало да се живее до днешни дни. До огромна степен животът за 1500 години е унищожил пластовете подземен ", споделя археологът. 

Разкопките ще продължат доникъде на септември, а тогава ще завърши и работата по обекта. Откритото от 2015 година до в този момент ще бъде завършено и изложено в ново градско пространство, най-вероятно част от проекта на Столична община за нова визия на площада пред хотел " Балкан ", допусна доктор Кацарова. 

И въпреки всичко, не е изключено някой ден дворецът на един от най-известните римски императори да се покаже от руините. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР