Една сграда, на около 15 км от норвежката столица Осло,

...
Една сграда, на около 15 км от норвежката столица Осло,
Коментари Харесай

Сградите с близко до нулевото енергийно потребление са реалност

Една постройка, на към 15 км от норвежката столица Осло, издигната през 1980 година, през днешния ден създава по 220 хиляди kWh електрическа енергия годишно. Тъй като това количество надвишава потребностите на постройката, остатъкът се употребява за зареждане на електрически автомобили на прилежащия паркинг. Покривът е затрупан напълно със слънчеви панели, стъклата от прозорците са заменени, а старите - употребявани наново навътре в постройката за разработване на интериорни порти. Въведени са термопомпи за отопление – всичко това по време на приключеното през 2014 година реновиране. Благодарение на него през днешния ден постройката дава отговор изцяло на дефиницията за "powerhouse " – или "активна " постройка, която създава повече сила от възобновими източници, в сравнение с използва.

Една фантастична история на фона на нашата реалност.

За този образец споделя Петер Бернард, старши съветник по енергетика и околна среда в "Асплан Виак " – компания за архитектурни съвещания и планиране, профилирана в използването на енергийно ефикасни архитектурни и строителни концепции. А мястото е уебинар на тематика "Сгради с близо до нулевото ползване на сила ", проведен от Министерството на енергетиката, програмен оператор по стратегия "Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност " (ВЕЕЕЕС), взаимно с Норвежката дирекция за водни запаси и сила (NVE), сътрудник по програмата. Норвежките сътрудници споделиха своя опит и положителни практики.

Събитието е част от двустранните начинания на Министерството на енергетиката във функционалността му на програмен оператор на стратегия ВЕЕЕЕС. То има за цел да увеличи информираността на евентуалните бенефициенти за постройките с близо до нулевото енергийно ползване. Темата е директно обвързвана с най-голямата планувана процедура за асортимент на планови оферти по стратегия ВЕЕЕЕС – "Енергийна успеваемост в постройките " на стойност 10.2 млн. евро. По нея ще могат да аплайват страната и общините за възобновяване на своя сграден фонд. Очаква се тази процедура да бъде отворена за кандидатстване през октомври тази година.

Въпреки рестриктивните мерки, наложени по отношение на пандемията от COVID-19, програмният оператор търси гъвкави решения за осъществяване на плануваните действия, които ще доведат до по-добра усвояемост на финансовия запас по програмата и по-добри резултати за бенефициентите.

Програмата ВЕЕЕЕС се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Благодарение на стратегическото партньорство сред Министерството на енергетиката и NVE и Националния енергиен орган на Исландия, програмата се развива сполучливо в България и бюджетът й е повишен двойно през сегашния програмен интервал до 33 млн. евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР