Една седмица след като държавата активира възможността за временна закрила

...
Една седмица след като държавата активира възможността за временна закрила
Коментари Харесай

Софтуерът за временна закрила не работи, бежанците обикалят институции


Една седмица откакто страната задейства опцията за краткотрайна протекция и бърз достъп до пазара на труда на бежанците още от границата – тази опция към момента не работи. Така дни наред Жана от украинския град Измаил, която откри леговище у нас, е препращана от институция на институция. Все още не знае къде да подаде документи за статут по ускорената процедура.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2684
От Измаил дотук стигат първо с ферибот, а след това – благодарение на доброволец с автомобил. За Жана и 11-годишната й щерка бягството от войната е единственото решение.

„ Бях в кухнята и се чу заплашителен гръм,  а по-късно започнаха и сирените. Чувахме ги всеки Божи ден. Яна се свиваше от боязън като мишле и ѝ давах ушанки, с цел да не чува ужаса толкоз мощно ”, споделя тя пред Нова телевизия.

Съпругът ѝ упорства двете да тръгнат към България, където е кръстникът на Жана. Който съумява да откри сигурен заслон за двете украинки.

„ Мъжът ми се разплака, сподели, че се радва,че сме тук и за фамилията му има кой да се погрижи ”, прибавя тя.

„ Не ни лиши доста време да го решим. Попълнихме формата и след към седмица по-късно се свързаха с приятелката ми по телефона ”, споделя Георги.

Дотогава Жана ще опита още веднъж да поеме контрола над живота си. Но удря на камък в опитите си да откри работа.

„ Работодателят споделя, че би трябвало да получа позволение от полицията, с цел да ме наеме – а оттова ни отпратиха един път ”, изяснява тя.

Информацията в единния информативен портал сочи: за краткотрайна протекция може да се кандидатства в районните ръководства в страната. От Столична дирекция на вътрешните работи са безапелационни, че не са част от процеса. Но от организацията за бежанци ни удостоверяват, че заявки ще могат да се подават и в полицията – когато обаче софтуерът за краткотрайна протекция проработи.

Днес  с помощта на Георги и Велина, при които са намерили заслон, Жана и щерка й още веднъж потеглят от гише на гише. Препращат ги към друго звено  за персонално документи.

„ Предния път като идвахме ни върнаха, от районното ни препратиха към ЕСГРАО, откъдето също не успяхме да свършим това, за което бяхме пристигнали. Сега като втори опит е сполучлив – имаме адресни карти, които ни дадоха в паспортната работа в районното ”, разяснява Георги.

За краткотраен статут обаче информация не получават. Единствената опция на Жана да получи документи е в приемния център за бежанци в квартал „ Овча Купел ”. Процедурата там обаче трае месеци и едвам на третия може да стартира работа.

„ Нашата първа угриженост е филантропичното отношение. Пристигат в страната угрижени, грижим се за тях, страната ги посреща с заслон с храна. Ние сме длъжни да мислим по какъв начин им предоставяме благоприятни условия за работа. Вярваме че българската стопанска система има капацитет да наеме забележителен брой хора в разнообразни браншове. Вече има поръчка за 150 хиляди евентуални работни места GWJP ”, изясни министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

От началото на войната в Украйна у нас са влезнали 80 хиляди бежанци. Половината са останали в България. А подадените молби по дългата процедура за интернационална протекция са едвам 633.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР