Една седмица без културни събития в България, в това число

...
Една седмица без културни събития в България, в това число
Коментари Харесай

Съюзът на артистите готви седмица без култура, ако не бъдат удовлетворени исканията им

Една седмица без културни събития в България, включително театрални спектакли, концерти, затворени галерии, музеи и читалища и библиотеки. Това ще се случи през октомври, в случай че не бъдат задоволени настояванията на съсловните организации в региона на културата. Техните условия бяха показани по време на конференция през днешния ден.

При удължаването на бюджета до края на годината да 37 млн. лева, за които се планува да бъдат отнети от финансовите разноски на МК, да се върнат в бюджета на ведомството, само че не за финансови разноски, а в перо „ Издръжка “, вследствие на което да се усили дотацията за театралните културни институти, изясни ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Второто искане към Народно събрание и към Министерски съвет е в държавния бюджет за 2024 година да се планува 1% от Брутният вътрешен продукт за бранш просвета, добави той.

По думите му, пожелан е 1%, тъй като през 2020 г приносът на културните промишлености в Брутният вътрешен продукт е 5,6 на 100, а през 2021 – ва към този момент е 6%, а за сметка на това секторът получава от дъ,жавата 0,5.

В противоположен случай през октомври в продължение на една седмица страната ни ще остане без културни събития, уточни Христо Мутафчиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР