Една причина за бързия растеж на горивата тази година е

...
Една причина за бързия растеж на горивата тази година е
Коментари Харесай

Горивата ускоряват българския износ към държави извън ЕС

Една причина за бързия напредък на горивата тази година е ниската база от миналата. А това евентуално се дължи на огромния ремонт на рафинерията на " Лукойл Нефтохим Бургас ", който докара и до 2 месеца застой в производството

© Надежда Чипева Растежът на българския експорт леко се форсира през май – от регистрираните 6.3% месец по-рано до 7.3% на годишна база. Приносът е главно на продажбите на артикули в трети страни, които се усилват с 13%, до момента в който темпът на експорта към Европейски Съюз се забавя. Продажбите на горива са най-силния мотор на растежа на износа към страни отвън съюза през май. И въпреки че към момента няма подробна разбивка на данните за търговията с други страни членки, данните към април демонстрират, че и тук най-големият принос е на горивата.

Като цяло цената на продажбите на българския износ на артикули доближава 23.3 милиарда лева към края на май, а вносът е малко над 25.7 милиарда лева Темпът на напредък на експорта се форсира тази година, като един фактор за това е по-ниската база от слабата 2018 година Същевременно вносът също продължава да се покачва, само че със доста по-бавен ритъм.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Търговията с трети страни през май

Растежът на износа към страни отвън съюза се форсира от символичните 1.7% месец по-рано до 13% на годишна база през май. Това се дължи значително на продажбите на горива, които доближават 289 млн. лева и са със 72.2% над миналогодишните по това време. За информация - нарастването дава отговор за 9.3 пр.п. от смяната за месеца и е вследствие на два пъти и половина по-голямо количество, изнесено към страни отвън съюза.

Тук би трябвало да се означи, че първото полугодие на предходната година беше изключително едва във връзка с продажбите на горива. Фактор за това евентуално е огромният ремонт на рафинерията на " Лукойл Нефтохим Бургас ", който докара и до 2 месеца застой в производството.

От друга страна, продажбите на мед и произведения от мед не престават да теглят надолу износа към трети страни. През май експортът на артикули от цветния метал пада с близо 12% на годишна база до 116.2 млн. лева Намаляват както количествата по отношение на година по-рано, по този начин и цената на суровината на интернационалните пазари.

Горивата движат и търговията с Европейски Съюз през април

Сумата на продажбите на български артикули в Европейски Съюз през април надвишава 3.1 милиарда лева, което е с 8.4% над цената година по-рано. Тук трендовете са сходни на тези, които се виждат в данните за експорта към трети страни. Докато медта и артикули от мед понижават, горивата нарастват в пъти – от продажби за 60.3 млн. лева предходната година до 201.5 млн. лева през април 2019 година По-големи продажби на горива и нефтени артикули са забележими в Италия (от 340 хиляди до 36 млн. лева.), Гърция (от 8.2 млн. до 48.9 млн. лева.) и Испания (от 68 хиляди до 28.2 млн. лева.).

Добра вест е, че електрониката също има забележителен принос към растежа с нарастване на сумата на продажбите от 15.4% до 371.2 млн. лева Нагоре са и продажбите на машини и апарати, колела, авточасти.

Вносът понижава

Продажбите на вносни артикули в България понижават с 0.6% през май по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Национален статистически институт. Спадът идва от стоките от страни отвън съюза, при които понижението е със 7.3% на годишна база. И тук спадът се дължи на горивата – тройно по-малко количество импортирани сурови нефтени масла и нефтен газ демонстрира подробната разбивка на Национален статистически институт. Сумата на продадените в България непознати горива и нефтени артикули като цяло понижава с 43% до 295.9 млн. лева през май.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР