Една поправка в НПК повдигна не малко въпроси.Поправката предлагат четирима

...
Една поправка в НПК повдигна не малко въпроси.Поправката предлагат четирима
Коментари Харесай

Хаджигенов: Ако за 2 г. не съберете доказателства за тежко престъпление, няма да ги съберете никога

Една корекция в Наказателно-процесуален кодекс повдигна не малко въпроси.

Поправката оферират четирима депутати от парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън! “ - юрист Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева. Те са внесли предложение за приемането на нови текстове за ускорено разглеждане на делото в съда по искане на обвинения.

" Тази корекция безусловно същата със запетайките действаше 10 години и ГЕРБ я анулираха, в случай че не ме лъже паметта, по гледище на прокуратурата, тъй като прокуратурата по този метод получи инструмент да държи някой обвинен, до момента в който е жив ", разяснява в " Денят стартира " Николай Хаджигенов.

По думите му преди да вкара законодателят точно тези текстове - глава 26, в този тип, в която ние сме предложили, България е била осъждана стотици пъти в европейския съд за отбрана правата на индивида.

" Гешев съумя да събере стотици томове доказателства по делото КТБ, написа 17 000 страници обвинителен акт, качи се с дизелов мотор до луната и всичко това за 2 години. Значи можело било? Ако не съберете доказателства за тежко закононарушение за 2 години, няма да ги съберете в никакъв случай. Естествено от ГЕРБ това не го знаят, тъй като тук ползата е да държат някой обвинен, до момента в който е жив ", сподели още юрист Хаджигенов.

Според него в Народното събрание би трябвало да има освен юристи, които практикуват, само че би трябвало да има и магистрати, с цел да се вдигне правното равнище.

Вчера Изборният кодекс провокира безредици в Народното събрание. В последна сметка комисията утвърди законопроекта единствено на " ИТН ".

" За мен беше неприятна изненада, че гласоподаваха срещу пощенското гласоподаване, гласуването отдалечено, видеонаблюдението, всичките тези неща би трябвало да влязат. 2021 година сме, а чуваме някакви неуместни аргумети ", разяснява Хаджигенов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР