Една подправка, която се използва, за да придаде на ястията

...
Една подправка, която се използва, за да придаде на ястията
Коментари Харесай

Aко всеки ден слагате куркума в ястието си, с вас ще се случи нещо забележително

Една фалшификация, която се употребява, с цел да придаде на ястията ярки цветове, също може да усъвършенства паметта и настроението ви, демонстрират нови проучвания. Съдържащият се в куркумата, куркумин е приветстван като противовъзпалително средство с антиоксидантни свойства.

Възрастните граждани в Индия - където куркуминът е ненапълно главен - имат по-ниски равнища на заболеваемост от Алцхаймер. Публикуваното в Американското списание за гериатрична психиатрия, проучване, извършено от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, се стреми да изследва резултатите на съставката върху хора с лека, обвързвана с възрастта загуба наизуст. 

" Точно по какъв начин куркуминът оказва своето влияние не е несъмнено, само че може да се дължи на неговата дарба да понижава възпалението на мозъка, което е обвързвано както с заболяването на Алцхаймер, по този начин и с тежката меланхолия ", сподели доктор Гари Малък, шеф на гериатричната психиатрия и създател на проучването.

40-те участници в изследването са на възраст сред 50 и 90 години и всички са с леки недоволства от паметта. Половината от тях получават 90 мг куркумин два пъти на ден в продължение на 18 месеца, а останалите получават плацебо. След като следят равнищата на куркума в кръвта си и подлежат на когнитивни оценки и PET проучвания, проучването открива, че тези, които одобряват куркумин, са отбелязали доста усъвършенстване както в паметта, по този начин и в настроението. 

В тестванията за паметта, хората, които одобряват куркумин, са се подобрили с 28% през 18-те месеца и също са посочили леко усъвършенстване в цялостното им разположение. Сега откривателите възнамеряват да проведат следващо изследване с по-голям брой участници.

Те също по този начин се надяват да проучат дали резултатите му варират според от възрастта на хората или от техния генетичен риск за заболяването на Алцхаймер. " Тези резултати демонстрират, че приемането на тази релативно безвредна форма на куркумин може да обезпечи обилни усъвършенствания през годините ", заключва професорът./ Zdrave.to 

 

И още: 

Куркумата  е измежду най-известните подправки, които имат доста благоприятен ефект върху здравето. 

Този фалшификация произлиза от Азия и се носи славата, че оказва помощ за лекуването на  600 болести!

Основната съставна част е куркуминът, поради който и подправки има силножолт цвят. Съдържа витамини В6, В3, фолиева киселина и минерали. Куркумата се предлага като терапия против диабет. Напоследък в тази фалшификация е открита една до в този момент неразкрита молекула, наречена CNB-001, която има невероятна мощ върху мозъка, само че и във възобновяване на раните по човешкото тяло. 

Действието на този молекула не е превантивно, а лечебно. Притежава антисептични и антибактериални свойства, използвана е за стерилизация на рани и изгаряния.

Намалява риска от детска левкемия. Чисти черния дроб по натурален метод. Може да забави развитието на заболяването на Алцхаймер (разрушава насъбраните амилоидоза в мозъка).

  Регулира метаболизма и подкрепя отслабването.

В Китай от дълго време се употребява като лекарство против меланхолия.  Лекарство против артрит и ревматизъм. 

Ускорява зарастването на раните и бързо възвръща засегната кожа. Помага при лекуването на псориазис и други възпалителни болести на кожата.

 

И още:

Смята се, че растението може да предотврати над 600 заболявания.

 

Екзотичният артикул куркума, нашумял и по нашите географски ширини през последните години, е едно от обичайните лекарствени средства в китайската медицина и Аюрведа.

 

 

Заради качествата си на фалшификация и ниската цена е известен още като шафран на бедните, защото може да придаде на ястията прелестен жълт цвят и характерен усет. Това е и натурален консервант – защищава храната от повреждане в топло време.

Куркума е съставен елемент в лечебните предписания за доста премеждия – те разчитат на високото наличие на куркумин, всесилен антиоксидант и съставен елемент с антиейдж, противовъзпалителен и дезинфекционен резултат. Сухият артикул куркума съдържа към 2.5% куркумин и 5% есенциални аминокиселини (zdrave.bg).

За лекарствени цели се употребяват корените на едно красиво растение, което се отглежда и у нас като декоративно. Корените се варят и сушат при специфични условия и се смилат на прахуляк, който може да се съхранява дълготрайно време, без да губи лечебните си качества.
За лекуване на какво се употребява куркума
Продуктите от куркума се употребяват преди всичко поради противовъзпалителното деяние на куркумина. Действат сполучливо при проблеми с жлъчката и храносмилателни разстройства; успокояват чревната перисталтика и несъразмерното формиране на газове в червата. Съдействат за балансиране на храносмилането и усвояването на питателните съставни елементи.

Доста оживено се приказва за това, че с куркума може да се лекува артрит и рак (zdrave.bg). Експериментално е потвърдено позитивното влияние на терапия с куркума при пациенти с остеоартрит – реализира се преодоляване на болката с помощта на противовзпалителния резултат, както и намаляване на присъщите отоци.

При потвърдения си антиоксидантен резултат вълшебната куркума изрично лимитира въздействията на свободните радикали, което защищава клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процесите на стареене и клетъчна гибел. Този вид влияние е значимо при онкологичните болести, защото се реализира ограничение растежа на туморите, както и ефикасна противоракова профилактика благодарение на куркума.

Успешно приложение  на куркума е допустимо и при болести на кожата, свързани с друг вид инфекции. Като антисептик и средство с противогъбичен резултат куркума е добър вид за лекуване на кожни раздразнения от друг вид, обриви, отоци и подувания след захапване от инсекти, акне, очни възпаления и инфекции на устната лигавица.
Как е за намаляване
Куркума за намаляване? Защо не. Това в действителност е едно от античните обичайни приложения на продуктите от куркума. Съдържащите се в тях полифеноли спомагат за ускорено разграждане на мазнините в тялото, предотвратяват отлагането им или задействат мастните депа за енергийна промяна.

Чрез куркума се управляват равнищата на холестерола и кръвната захар, а комплексното деяние в посока мастна обмяна се усъвършенства посредством витамините С, В2 и В3, К (otslabvane-dieti.net). Успешен вид при отслабването с куркума са рецептите с канела – при тях се акцентира преодоляването на кръвната захар и предпазването от диабет от втори вид.

Вижте една известна рецепта за намаляване с куркума, която подсигурява минус 3 кг за една седмица. Препоръката е със следната напитка да се размени едно хранене на ден, да се заобикалят пържените, мазните и мощно подсладени храни:

В половин литър вряла вода се запарват три чаени лъжички черен чай, по една супена лъжица куркума, мед и канела, малко джинджифил. След като поизстине, запарката се прецежда и се разрушава с кисело мляко. Не се предлага при бременност, за заболели от хепатит или с жлъчни камъни, със болести на храносмилателната система и бъбреците.

Главното в тази рецепта е комбинацията от куркума и канела; чаят не е наложителен. Може да се направи и напитка с нискомаслено прясно мляко, в което се прибавят всички съставки като се изключи чая – тъй наречените златно мляко (doctiming.bg).
Чудото куркума + кориандър
Съчетават ли се куркума и кориандър? Двете екзотични подправки, които имат бездънен, характерен мирис и придават на всяка храна характерен усет, в комбиниране са чудесно лекарство (gotvach.bg). Оздравяващият им резултат се усилва взаимно, в случай че се употребяват по едно и също време.

Чрез това комбиниране са възстановява храносмилането, предизвиква се изхвърлявено на шлаки и отрови, при постоянно приложение може да се реализира както редукция на тежестта, по този начин и ликвидиране на вътрешните органи от насъбраните нездравословни продукти-остатъци от разлагането на питателните съставни елементи. Очиства се главно черният дроб – основен филтър на организма, и се подтиква регенерацията на чернодробни кафези.

Ето по какъв начин се употребява композицията от куркума и кориандър за ликвидиране на организма и освобождение от непотребни мазнини: двата съставния елемент, смлени до прахообразна консистенция, се смесват в съответствие 1:1.

От тази примес се взема един път на ден по половин супена лъжица. С нея могат да се посипват топли ястия или салати, а може също да се разбърка в чаша кисело мляко. За предпочитане е приемът да става по обяд – при вечерен банкет ще се постанова да ставате през нощта за WC поради насърченото изхвърляне на отрови и шлаки. За да има пречистващ и отслабващ резултат от сместа куркума и кориандър, този банкет би трябвало да продължи най-малко три месеца.

Има спорни отзиви за способността на артикули с куркума да лекуват рак. В последно време обаче все по-често се разяснява ролята на куркума за предотвратяването на рак на гърдата.

Всъщност смята се, че с куркума могат да се предотвратяват или лекуват над 600 болести; куркума неслучайно е измежду най-често срещаните съставки в лечебните практики на азиатските лечители.
Противораково деяние куркуминът демонстрира най-категорично в церовете, известни като златно мляко или златна примес срещу възпаления и рак (zajenata.bg).

Т.н. златна примес се забърква от куркума, мед, лимон и чер пипер. Действа антиканцерогенно, противовъзпалително и антибактериално. На 100 г чист пчелен мед се прибавя супена лъжица куркума, две – ябълков оцет, щипка чер пипер и чаена лъжичка накълцана лимонова кора. Смесването стартира от оцет и куркума и последователно се прибавят останалите съставки.

Получената паста се съхранява в хладилника в стъклен буркан с похлупак. За антираков резултат всяка заран се взема една супена лъжица златна примес с куркума; държи се в устата, до момента в който се разтопи, и се гълтам по малко. При простуда от същата примес вземайте по половин чаена лъжичка на всеки час през първия и втория ден от заболяването, след това същата доза – два дни през два часа, най-после три пъти на ден по половин лъжичка, до момента в който болестните признаци изчезнат.
Куркума срещу диабет
Едно от потвърдените свойства на най-важната съставна част в куркума – куркумин, е да управлява стойностите на кръвната захар. Множество проучвания потвърждават по пробен път с присъединяване на доброволци, че куркуминът балансира инсулиновата устойчивост и при продължителна приложимост играе решаваща роля в противодиабетната профилактика.

При пациенти с диабет от втори вид сензитивно усъвършенства положението на дребните кръвоносни съдове и забавя прогресията на страданието (agronovinite.com).
За пречистване от паразити
При кожни проблеми, породени от паразити, оказва помощ пастата с куркума – ето по какъв начин се подготвя: половин чаена лъжичка куркума и щипка сол се размиват с вряла вода и се бъркат пламенно, до момента в който се получи паста. С нея се намазва проблематичното място и се покрива с марля – до момента в който марлята изсъхне и падне сама (lechenieotiztoka.com).

Вътрешно приемът на куркума е лековит при дизентерия, както и при съществуването на глисти или други паразитни червеи.

Церовете с куркума работят в две направления – унищожават паразитите и яйцата им и предизвикват тяхното изхвърляне, и спомагат за оздравяването на тъканите, инфектирани от действието на паразитите. Практикуващите сходни лечения предизвестяват, че лекуването с куркума не е ефикасно при болести с причинители амеби (nanocom-bg.com).
При синузит
Лечението на синузит с куркума също разчита на съставката куркумин (islamichalal.blogspot.com). Идеята е да се обекчи възпалението на синусните кухини, от което произтичат мъчителните чувства. За задачата е задоволително да се направи халва от куркума и мед, като се смесва една част куркума с две елементи захаросан мед. От получената пастообразна примес се взема една чаена лъжичка на ден, като се държи в устата до цялостно стопяване.

Може да се вземе и на два пъти по половин лъжичка.

За отпушване на запушени синуси може да се посипе малко куркума върху топъл, само че не парещ котлон и да се вдишва изпарението.
Куркума и чесън
Чесънът е наложителна съставна част в сместа с куркума, която се ползва при антиракова терапия (anticancer-bg.com). Куркума, джинджифил и чесън е комбинацията, която при раково заболели блокира метастазите и защищава от рецидиви. Всяка от тях работи антисептично и противовъзпалително; лимитира деструктивното въздействие на свободните радикали върху клетките и ги защищава от изродяване.
При акне. Маска с куркума
Маските с куркума разчитат на антисептичното деяние на куркумина (dama.bg). Добавянето на куркума в домашните маски за лице подсигурява антибактериално и противовъзпалително деяние, което е значимо при проблеми с акне. Куркумата също така оказва помощ за избледняването на пигментни петна и изтриване на белези от акне по лицето.

Ето и рецепта за маска с куркума: една чаена лъжичка куркума и толкоз мед се разбъркват в купа и последователно се прибавят две лъжици прясно мляко. С тази примес се намазват почистеното лице и шията и се оставят по този начин 15-20 минути. След това измиваме с хладка вода. Ако кожата остане жълтеникава, почистваме в допълнение с тампон, пропит в мляко. Тази маска може да се прави един път седмично за сияйна кожа, а при акне – на всеки три дни.
Чай от куркума
Вътрешният банкет на куркума дава общо пречистващ и лековит резултат. Може да се приема с прясно мляко – тъй наречените златно мляко поради присъщото оцветяване.

За чай с куркума се приказва като за обичана напитка на японските дълголетници. Ето по какъв начин да си го приготвите по рецепта от Окинава: четири чаши вода се кипват, сипва се една чаена лъжичка куркума на прахуляк и се оставят да къкрят 10 минути. След като се отдръпне от огъня, чаят се прецежда и се прибавят резенчета джинджифил. В охладено положение може да се подслади с мед (kulinar.bg).
Противопоказания
Вълшебната куркума е мас за черния дроб и кръвоносните съдове. Действа оздравяващо на чернодробните кафези и оказва помощ за превъзмогването на токсикози от друг тип, в това число медикаментозни. При кръвоносните съдове работи в посока – запазване на еластичността, предотвратяване от образуването на холестеринови плаки и провокиране на атеросклероза.

В същото време приемът на куркума може да се окаже рисков, в случай че един човек има камъни в жлъчката или деформации на жлъчните канали (kasnaprolet9999.blog.bg). Куркуминът подтиква отделянето на повече злобен сок, а това може да аргументи задръстване и сериозен здравословен проблем.

Куркума не трябва да одобряват също бременните и хората, които пият антикоагуланти.
Отглеждане
 куркума

Куркума е измежду желаните добавки в здравословното хранене

Някои типове куркума се отглеждат декоративно – в саксии и сандъчета на балкона. Обичат светлината, топлото и влагата. Цъфтят от юли до септември, красиви са и при положителни грижи могат да оцелеят няколко години.

През октомври-ноември “заспиват ” и остава единствено подземната им част – коренището, което през зимата се пази от температури под нулата, като рядко се полива, с цел да не изсъхне напълно. В края на март се пресажда в нова пръст (nature-home.ru).

Куркума за лечебните й корени се отглежда в азиатските страни и в Карибския регион.
Върши ли работа куркума на таблетки? А на прахуляк?
Куркума на таблетки се предлага в аптечните мрежи като добавка към терапия при разнообразни болести (apteka-optima.com). Приложението разчита на действието на куркумина като антиоксидант и съставен елемент с антимикробиално и противотуморно деяние. Приемът осезаемо усилва продукцията на злобен сок, балансира метаболизма и оказва позитивно влияние върху мастната обмяна и контрола върху кръвната захар.

По-известната форма на куркума е на прахуляк – може да се купи в биомагазин или в елементарните хранителни магазини; за предпочитане е първият вид, където може да се разчита на по-качествен артикул. Разфасовките от 40 г вървят по към 4 лева Достатъчно великодушното количество куркума в храната работи оздравяващо, в случай че липсват противопоказания за потреблението на подправката. Прибавя се към ястия с ориз, яйца, след приготвянето на обичайни български ястия, в шарената сол, за подготвяне на златна примес или златно мляко за лекуване, за чай. Използването на куркума попълня недостига от антиоксиданти, желязо и манган, калий, мастни киселини, витамин В6, фибри (magazine.net)
Какво е куркума лонга?
Куркума лонга е един от продуктите с дестилат от растението, приспособен за профилактика и лекуване (tnt-21.com). Екстрактът е тъкмо дозиран в капсули, които се одобряват с вода след хранене 1-2 пъти на ден. Куркума лонга укрепва имунитета и осъществя потребните си въздействия като антиоксидант. Особено подобаваща форма при терапия на пациенти с Алцхаймер./lekar.bg

За дамата

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР