Една по-пъстра и вкусна мусака от обикновената, която ще се

...
Една по-пъстра и вкусна мусака от обикновената, която ще се
Коментари Харесай

Мусака от картофи, ориз и домати

Една по-пъстра и вкусна мусака от елементарната, която ще се услади на всички!

Необходими Продукти

● картофи - 1.2 кг
● олио - 1/2 ч.ч.
● ориз - 1/2 ч.ч.
● домати - 6 - 7 броя зрели
● лук - 1 - 2 глави
● бульон - 1 кубче зеленчуков
● брашно - 3 - 4 с.л.
● яйца - 3 - 4 броя
● кисело мляко - 1 ч.ч. или прясно
● кашкавал - 60 г
● магданоз - 1/2 връзка
● черен пипер - надробен
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Обелените картофи се нарязват на филии и се полуизпържват в олиото. Скълцания лук се задушава в малко олио и към него се прибавя оризът. Когато оризът стане стъклен, се прибавят 1-2 нарязани ситно домата и малко вода.

Щом оризът попие водата, съдът се отстранява от котлона. Останалите домати се нарязват на филийки. 1/2 от тях се подрежда на дъното на подмазнена тава. Върху тях се подреждат половината от квалифицираните картофи и се разстила оризовата примес.

Следват отново ред картофи и домати. Между редовете се поръсва с подправки и натрошен бульон. При потребност може да се долее малко водичка. Ястието се поставя да се запече, след което се залива с разрушените дружно половина яйца и млякото, разрушени с малко сол и черен пипер. Пече се до зачервяване.

От запърженото в малко лой брашно и останалите яйца и мляко се подготвя гъст бешамелов сос, който се сипва върху съвсем готовото ядене и се поръсва с настъргания кашкавал. Мусаката се доизпича до прелестен тен. Мусаката от картофи, ориз и домати се сервира със скълцан магданоз.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР