Една пета от детските площадки в София не отговарят на

...
Една пета от детските площадки в София не отговарят на
Коментари Харесай

Една пета от детските площадки в София не отговарят на изискванията

Една пета от детските площадки в София не дават отговор на условията на последните наредби в закона. В същото време локалната власт твърди, че са безвредни. Това заяви bTV, базирайки се на мнението на специалисти.

По тяхна информация в " Пирогов " за последните два месеца през незабавното поделение са минали над 400 деца. Някои от контузиите са получени на детските площадки от уреди и настилки, несъобразени с условията за сигурност.

Ивайло Сиркаров - Хоноруван учител, катедра " Дизайн за детската среда ", дисциплинираност ергономична среда и стандарти за сигурност, изясни, че площадките не устоят и две години.

" В някои случаи се стига до нова площадка, не е построена качествена площадка, която може да изкара 15, 18, 20 години, а се вършат площадки, които след 2 години не подлежат на ремонт, а цялостна замяна ", сподели Сиркаров.

В желанието им за по-безопасна игра, родителите откриват редица проблеми на детските площадки в София - липсва естествена сянка, пясъкът е замърсен. Игрушки и катерушка са остарели и рискови за децата.

" Няма нова настилка, няма уреди за игра, в нашия квартал площадките не са правени откогато аз съм била дете ", споделя майка на момче.

Според законовите условия, прекопаване и стерилизация на пясъка се планува минимум два пъти в сезона.

Хората желаят на всяка открита площадка половината от заниманията да са налични и за ползватели с увреждания.

Дори за неспециалистите е видно, че не навсякаде настилката е ударопоглъщаща - гумирана, дървесни кори, пясък или трева.

Според родителите от съдружие " Безопасни детски площадки " настояват, че нищо от това не се съблюдава. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР