Една партия казва, че не може уличени в кражба на

...
Една партия казва, че не може уличени в кражба на
Коментари Харесай

Експериментът с Карбовски: какво се случва с партия Има такъв народ 

Една партия споделя, че не може уличени в кражба на интелектуална благосъстоятелност да заемат обществени постове. Същата партия обаче номинира не един, а двама души с подобен профил. И доста хора започнаха да се питат какво се случва с партията на Слави Трифонов.

“Има подобен народ ” (ИТН) номинира човек за обществен пост, чиято персона незабавно предизвика публични реакции на отрицание. Този сюжет като че ли непроменяемо се повтаря от предишното лято насам, когато партията на Слави Трифонов на два пъти несполучливо предложи състав на държавно управление.

Миналата седмица историята се повтори с и издигането му за член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Кандидатурата му провокира остра реакция на Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ), която даже провежда митинг, без значение че в това време.

Самият той назова издигането си “експеримент ” и съпостави възможната си работа в медийния регулатор с “пенсиониране ” в опит да показа отдръпването си като свое персонално решение. В изказването му и реакциите от партията обаче остана премълчано най-важното - какъв тъкмо е казусът Карбовски да заеме този пост?

Краткият отговор е, че той е осъждан за кражба на интелектуална благосъстоятелност с влезнало в действие правосъдно решение. Това го трансформира във втория претендент на Има Такъв Народ за обществена служба, който е махленски в плагиатство . Първият беше номинираният поредно за правосъден министър, вътрешен министър и вицепремиер.

Защо съпартийците на Трифонов не престават да стартират такива хора, откакто самите те твърдяха предишното лято, че днешният вицепремиер Асен Василев не може да заема министерски пост, на интелектуална благосъстоятелност, от Има Такъв Народ към този момент не разясняват. (Василев не е наказан, а е подписал съглашение с другата страна - б.р.)

Свободна Европа потърси ръководителя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов , който управлява и комисията по просвета и медии в Народното събрание. Той обаче не вдигаше мобилния си телефон, а откакто разбра по каква тематика го търсим, спря да дава отговор и на текстови известия. Свързахме се и със самия Мартин Карбовски , само че той също не пожела да направи коментар.

Този случай разнообрази зачестилите в последно време офанзиви от Има Такъв Народ към ръководещата коалиция, в която те са една от четирите участващи политически сили. Атаките на партията са във връзка българската позиция за Северна Македония, избора на гуверньор на Централната банка и фискалната политика на страната. Напрежение сред ръководещите се появи даже и във връзка на израза на взаимност на София с Украйна - прекръстването на в региона на съветското посолство, което беше саботирано от.
Делата на "Телеман "
На фона на провокативния жанр на предаванията му и склонността му в последните години да се занимава с тематики, свързани с евроскептицизъм, антиваксърство и откровена проруска военна агитация, настрана от публичното внимание остана един случай, белязъл кариерата на Карбовски преди към десетилетие.

Става въпрос за метода, по който той реши да прекъсне взаимоотношенията с дотогавашните си продуценти от “Телеман ” , с цел да смени Нова телевизия с ТВ7 , която по това време се контролираше от банкера Цветан Василев и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

За задачата през 2013 година Карбовски едностранно приключва общо шест контракта с “Телеман ”, които са подписани от негово име и от името на едноличната му компания “Волтер ” . Това води до завеждане на няколко каузи от продуцентската компания - за нарушени контракти и за кражба на интелектуална благосъстоятелност.

В последна сметка съдът отсъжда против Карбовски, приемайки, че наред с неизпълнението на договорите си с “Телеман ”, той непозволено е копирал в ТВ7 концепцията и декорите от свои излъчвания в Нова телевизия. Именно поради това правосъдно решение ТВ7 е принудена да промени заглавието на предаването на Карбовски от “Фронт “ на “Карбовски Предаването “ .

Делата против компания “Волтер “ са извоювани на първа инстанция, след което не са обжалвани и по тази причина на 21 април 2016 година на “Телеман “ е публикуван изпълнителен лист за 300 хиляди лв. и 17 700 лв. правосъдни разноски, с чието копие Свободна Европа разполага.
Една трансферирана компания
Междувременно обаче, до момента в който делата към момента са в ход, Карбовски продава “Волтер ” на човек, който проверяващият уебсайт BIRD разказва като “данъчно муле ”. Договорът за продажбата на компанията е подписан сред Карбовски и Стоян Миленков на 3 декември 2013 година

Сделката е за символичната сума от 100 лв., която не кореспондира с салдото на “Волтер ” осем месеца преди продажбата ѝ. Към 2012 година компанията на Карбовски, чието същинско име е Мартин Кирилов Богданов, е заявила в Търговския указател, че има общо 638 хиляди лв., демонстрира информация на Свободна Европа.

Новият ѝ притежател Стоян Миленков пък има присъединяване в общо 31 компании, 12 от които са със отговорности към Националната организация по приходите (НАП) на обща стойност над 6,3 милиона лв.. Според оповестените от BIRD данни сега “Волтер ” дължи на Национална агенция за приходите 111 хиляди лв..

Въпреки че тази обстоятелства са обществени от години, нито Карбовски, нито издигналата го за малко за кандидат-член на Съвет за електронни медии партия “Има подобен народ ” не са ги коментирали пред медиите.

Затова Свободна Европа изпрати на Тошко Йорданов питане дали в Има Такъв Народ са знаели, че телевизионният водещ е осъждан, в това число и за кражба на интелектуална благосъстоятелност, преди да го предлагат за Съвет за електронни медии. Депутатът обаче не отговори на изпратеното на телефона му текстово известие.

Карбовски пък отговори на позвъняване на персоналния му телефон, само че отхвърли да беседва със Свободна Европа с думите: “Не, няма да разясня нищо! ”
И доста проруска агитация
Встрани от този случай, главната причина номинацията на Карбовски за Съвет за електронни медии да провокира толкоз рецензии беше, че от години Карбовски популяризира наличие, което е определяно от анализатори като откровена проруска агитация.

Именно Карбовски беше посочен в разбор на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) като един от главните инфлуенсъри, които работят като проводници на сходна дезинформация както обвързвана с COVID-19, по този начин и с енергетика, да вземем за пример.

По време на представянето на "Пропаганда и дезинформация в предизборната акция: съществени послания и канали за разпространяване " през предишния ноември в Българска телеграфна агенция Горан Георгиев от ЦИД дефинира изявленията на Карбовски в обществените мрежи като едни от най-популярните в България, които са "доста сензационни и проблематични ".

Преподавателят по философия в Нов български университет Димитър Вацов , който също проучва речта на обществени фигури във връзка с Русия в България, заема сходна позиция.

“Когато преди шест години за първи път направихме разбор на речите на такива хора като господин Карбовски, ние показахме, че актуалната проруска национал-популистка изразителност работи точно във боен режим. Тя не работи по различен метод, с изключение на да опростява света до приятел-враг и да разказват кой е врагът. Този режим на говорене неизбежно ще се трансформира в дело - т.е., ще се насочи към това да се деструктира Европейски Съюз, да се търси излизане на България от НАТО ”, разяснява Вацов предходната седмица пред.

Преди няколко дни уеб сайтът също проучва държанието на Карбовски в обществените мрежи, отбелязвайки няколко негови известни изявления като подправени вести.

След отдръпването на Карбовски от състезанието за Съвет за електронни медии, в него останаха трима участници - Пролет Велкова , номинирана от “Демократична България ”, Симона Велева , издигната от “Продължаваме смяната ” и Тодор Беленски , подсилен от “Възраждане ”.

Народното събрание би трябвало да попълни две места в Съвет за електронни медии, а президентът Румен Радев - още едно. След попълването на състава на медийни регулатор следва и основният избор на общоприет шеф на Българската национална телевизия .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР