Една от звездите на световния волейбол - Дмитрий Мусерски, бе

...
Една от звездите на световния волейбол - Дмитрий Мусерски, бе
Коментари Харесай

Надига се нова вълна наказания за допинг на руски спортисти

Една от звездите на международния волейбол - Дмитрий Мусерски, бе дисквалифициран за позитивна допингпроба при тест, изработен през далечната към този момент 2013 година Олимпийският (2012 г.), международен (2011) и европейски (2013) първенец, който сега е играч на японския " Сънтори ", няма право да играе до 4 януари 2022 година, а 9-месечната му дисквалификация е влезнала в действие от 5 април 2021 година

Новината бе обявена публично от пресслужбата на " Сънтори ". И не провокира кой знае каква сензация, тъй като 32-годишният Мусерски не е единственият съветски състезател, дисквалифициран поради остаряла допингпроба. Но в действителност, тя е сигнал за началото на нова серия санкции на топсъстезатели от Русия, която стартира в навечерието на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 година

 

Защо руснаците са отново на мушката

 

" В историята с Мусерски няма нищо необичайно и извънредно. Просто Световната антидопингова организация (WADA) най-сетне получи базата данни LIMS (Lab Information Management Software) на РУСАДА (руската антидопингова агенция). Така че, сигурен съм, сходни каузи в близко време ще пораждат много постоянно. Макар и да не желаеха (руските спортни власти) и да се стараеха оптимално да прочистят базата данни, WADA въпреки всичко я получи. И ще изходи от тази база, с цел да възбуди допингови каузи против съветски спортисти, въпреки да е ясно, че доста от шишенцата с проби към този момент физически не съществуват. Само че в LIMS има запис, че такава проба е имало, въпреки и допингът в организма на спортиста да е бил в минимална централизация ".

Така разяснява случая с волейболиста Мусерски съветският спортен юрист Иля Чичеров. И на процедура приготви спортната общност в Русия за наближаващата нова вълна от санкции.

Чичеров даде и образец със също неотдавна дисквалифицирания биатлонист Тимофей Лапшин, който бе осъден за 1 година поради допингпроба, взета през 2013 година Данните за съществуването на неразрешено вещество в организма на Лапшин също бяха извлечени от LIMS. Впрочем, Лапшин към този момент е грижа на корейския биатлон, тъй като през 2017 година получи южнокорейски паспорт и показва тази страна на олимпийските игри в Пьонгчанг`18.

Въпросната електронна база данни за взети и оценени проби на съветски спортисти в действителност стана причина за отстраняването на Русия от международния спорт за 4-годишен интервал. И не толкоз самата LIMS, съхранявана допреди 3 години и половина в Московската антидопингова лаборатория, а нейното пречистване от страна съветските държавни органи, преди тя да бъде предадена на WADA, каквото бе съглашението, с цел да бъде възстановен международният лиценз за активност на РУСАДА. 

 

Историята

 

След сключване на съглашението стартира едно предълго шикалкавене и отсрочване от страна на съветските управляващи, които освен това бяха публично предизвестени от WADA, че LIMS, която предадат, ще бъде съпоставена с предоставената ѝ още през 2015 година база данни от някогашния началник на Московската лаборатория Григорий Родченков, който емигрира в Съединени американски щати и стана предпазен от ФБР очевидец и основен източник на сведения за държавно подпомаганата допинг система в Русия. Имаше и интервенция на Следствения комитет на Руската федерация, който иззе данните от лабораторията за следствие, само че е последвало изтриване на данни.

Доказано е, че преди предаването, което се проточи много след крайния период (той бе 31 декември 2018 г.), са били изтрити 20 000 файла от архива. А също по този начин, че съветската страна е премахнала от LIMS точно данните за така наречен " подозрителни " проби - т.е. тези, чийто примитивен разбор е съдържал извод за съществуване на неразрешени вещества и по тази причина подлежат на втори, по-задълбочени проучвания. Което усложни доста следствието против повече от 100 съветски спортисти, които са дали позитивни допингпроби в интервала 2012-15 г.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР