Една от всеки три жени в Европейския съюз е била

...
Една от всеки три жени в Европейския съюз е била
Коментари Харесай

Онлайн платформа помага на жените, жертви на насилие

" Една от всеки три дами в Европейския съюз е била обект на физическо или полово принуждение, или и двете. В към половината от тези случаи брачният партньор или приятелят е бил този, който е насилвал. " Това съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и цифрово общество Мария Габриел, която участва на кръгла маса в Дома на Европа за представянето на онлайн платформата EMPROVE .

Платформата ще оказва помощ на дамите, които са станали жертва на принуждение.

Мария Габриел: " Страшното е, че е огромен броят и на убитите дами, в резултат на принуждение. И това не е проблем единствено на жертвите, това е проблем за всеки един от нас, без значение по кое време, къде и в каква позиция сме... на всеки един от нас, като част от обществото. И в случай че едната половина от нашето общество е насилвана, за каква сигурност в нашите общества можем да приказваме? Това би било извънредно мъчно. "

Еврокомисарят изясни, че насилието над дамите е едно широкоразпространено нарушаване на човешките права, което лимитира пълноценното присъединяване на дамите и девойките във всички аспекти на обществото - политически, обществен, културен, стопански.

Габриел показа статистика, съгласно която обществените разноски за отговор на насилието и пропуснатите изгоди възлизат на близо 225 милиарда евро годишно.

" И макар че знаем тези неща, парадоксът е, че насилието към момента е в неговата може би най-тъмна част. Продължава да се подценява като проблем, до момента в който се случва ", разяснява още еврокомисарят.

Тя добави и че над близо 2/3 от дамите, жертви на принуждение, не алармират за това.

 70% от децата ни са жертва на домашно принуждение Обновена
70% от децата ни са жертва на домашно принуждение

За образованието да се отделят 5% от Брутният вътрешен продукт

Габриел поддържа самодейността за онлайн платформата EMPROVE. По думите ѝ през днешния ден към този момент имаме многочислени образци за това по какъв начин новите технологии могат да оказват помощ на жертвите на принуждение да не мълчат , а да потърсят помощ.

Достъпът до онлайн платформатa EMPROVE се открива публично в понеделник, написа Нова.

По данни на основателите на платформата CATRO Bulgaria тя е направена по този начин, че да бъде лесна за намиране, с елементарен достъп, откриваема на всички места 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата.

На платформата дамите се образоват в " задачи ", при които събират точки и в това време покачват своята самоосъзнатост и овластяване. Чрез EMPROVE те могат да се свържат с други дами със сходна орис, както и с ментори.

 България е преди всичко в Европейски Съюз по дял на дами в ИТ бранша, твърди Захариева
България е преди всичко в Европейски Съюз по дял на дами в ИТ бранша, твърди Захариева

Захариева желае жена президент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР