Една от всеки 10 кредитни карти в страната вече е

...
Една от всеки 10 кредитни карти в страната вече е
Коментари Харесай

Всяка десета кредитна карта вече е небанкова

Една от всеки 10 кредитни карти в страната към този момент е небанкова. Това демонстрира национално представително изследване, извършено от GFK по поръчка на Аксес Файнанс ООД.

15% от популацията на възраст 20-65 години разполага с кредитна карта, като делът на небанковите от всички кредитни карти е 10%. Водещи позиции има Бяла Карта с над половината от издадените небанкови кредитни карти.

Пазарът на кредитни карти остава неутолим, само че потребителският профил на потребителите е разнороден както като демография, по този начин и като метод на приложимост на продукта. Небанковата кредитна карта е относително нов артикул, само че навлизането й на пазара трансформира профила на типичния клиент на кредитната карта, защото гъвкавите условия за утвърждение дават опция на по-широк кръг от клиенти да употребяват продукта. Ако при банковите кредитни карти доминират хората с висше обучение (41%) и персонален приход над междинния, то при клиентите на небанковия артикул има превес на хора със приблизително обучение (67%) и приход на междинните и малко под междинните за страната равнища.

Прави усещане, че 7% от клиентите на небанковия артикул са хора със свободни специалности. Според вътрешния разбор на Бяла Карта този потребителски сегмент употребява картата си с изключение на за нормалните цели, и за подкрепяне на бизнес активността си.

Проучването демонстрира, че както банковите, по този начин и небанковите кредитни карти се употребяват за почти едни и същи цели. Най-голям е делът на ежедневните потребности: питателните артикули (16% за небанковите и 24% за банковите карти) и заплащане на месечни сметки (14% за небанковите и 18% за банковите). Картите се употребяват и за по-големи покупки като бяла и черна техника (14% и за двата сегмента), покриване на разноски за отмора (16 и за двата сегмента), както и за покупки на облекла и обувки, зареждане на гориво, за занимания.

“Употребата на кредитни карти в целия свят, както и в границите на Европа варира доста и се обуславя от набор от фактори, измежду които културни, обществени и стопански ”, прецизира Александра Калчева, Маркетинг Мениджър на Аксес Файнанс ООД. „ В нашето изследване над половината от популацията твърди, че приходите му едвам стигат да се покрият разноските за месеца и не може да икономисва. Това е един от факторите, който обуславя потреблението на кредитната карта като вид за финансиране на всекидневни разноски, което е присъщ метод за потребление на този артикул освен у нас. ”
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР