Една от водещите застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа

...
Една от водещите застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа
Коментари Харесай

Eвроинс придобива дружества на германската ERGO

Една от водещите застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа (ЦИЕ/ЮИЕ) - българската "Евроинс Иншурънс Груп " АД (ЕИГ), се споразумя да придобие четири застрахователни сдружения в три европейски страни - Румъния, Чехия и Беларус. Компаниите, които ще бъдат добити, са дъщерни на немската ERGO, една от водещите застрахователни групи в Европа и част от Munich Re, който е измежду най-големите презастрахователи в света.

ЕИГ ще придобие три поделения на ERGO в Румъния и в Чехия, профилирани в животозастраховане и общо обезпечаване, както и едно общозастрахователно сдружение, само че в Беларус. Двете страни към този момент са подписали съглашения, а договорката ще бъде финализирана след утвърждение от съответните регулаторни органи.

Съгласно изискванията ЕИГ ще придобие всички акции в четирите подразделения на ERGO, включително и собствеността върху договорите за работа на чиновниците, портфолиото с клиенти и IT системите. През 2017 година премийният доход, осъществен от четирите сдружения на ERGO, доближава 72 млн. евро.

Преди по-малко от година ЕИГ купи профилираната в застраховки при пътешестване украинска компания ERV, благосъстоятелност на ERGO. Споразумението още тогава предвиждаше бъдещо съдействие сред двете страни по договорката, включително и трансфер на ноу-хау и опция ЕИГ да продава застраховки за пътувания с марката на ERV в Украйна и в други страни, в които оперира.

След завършването на новата договорка ЕИГ ще развива активност в общо единадесет европейски страни, включително и посредством своите дъщерни сдружения в седем от тях - в България, в Румъния, в Северна Македония, Украйна, Грузия, Чехия и Беларус.

"Придобиването на дъщерните сдружения на ERGO в Румъния, в Чехия и Беларус се вписва изцяло в тактиката за разширение на нашето наличие в Централна и Източна Европа и в страните от Оперативно-наблюдателно дело, които оферират огромен капацитет за напредък. Това е и добра опция да диверсифицираме продуктовия си портфейл. От своя страна ЕИГ ще интегрира в новите си подразделения най-хубавите практики от активността в границите на своята лична мрежа и ще предложи на новите си клиенти огромен набор от надеждни застрахователни артикули, което ще способства за по-нататъшното развиване на локалните пазари ", разяснява Йерун Ван Лейуън, основен действен шеф на ЕИГ. "С това придобиване ние също по този начин надграждаме партньорството ни с ERGO, което освен ни дава опция да придобиваме портфейли от водач в промишлеността, само че и да извличаме скъп ноу-хау и опит “, добавя основният действен шеф на ЕИГ.

"Удовлетворени сме, че намерихме в лицето на ЕИГ подобаващ покупател за всички наши дъщерни сдружения в ЦИЕ. Това съглашение е още една стъпка за усъвършенстване на интернационалния ни бизнес, което е наш стратегически приоритет от 2016 година ", разяснява Александър Анкел, основен действен шеф на ERGO International AG.

През последните години ЕИГ закупи директно или посредством своите поделения застрахователния бизнес на немската Talanx International в България и Украйна - надлежно "ХДИ Застраховане " и HDI Strakhuvannya; на холандската Achmea в България - "Интерамерикан "; на QBE в България и Румъния; застрахователния портфейл на "АТЕ Иншурънс ", румънското дъщерно сдружение на гръцката "Пиреос Банк "; един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group; профилираната в застраховки при пътешестване украинска компания ERV, благосъстоятелност на ERGO; забележителен дял в съветското застрахователно сдружение "ООО РСО Евроинс ".

В сходство със тактиката си за развиване и с задачата да се трансформира в една от водещите застрахователни групи в ЦИЕ/ЮИЕ/ОНД, ЕИГ възнамерява да остане фокусирана върху разширението на наличието си в района посредством придобивания и органически напредък, като в това време диверсифицира продуктовия си портфейл и дистрибуционните си канали и поддържа висока ликвидност и финансова база.

"Евроинс Иншурънс Груп " АД

"Евроинс Иншурънс Груп " АД (ЕИГ) е една от огромните самостоятелни застрахователни групи в Централна и Югоизточна Европа. Компанията е фокусирана в предлагането на цялостен набор застрахователни артикули в областите: общо, здравно и животозастраховане. Базираната в София група оперира в девет европейски страни, като има дъщерни застрахователни сдружения в България, Румъния, Северна Македония, Украйна и Грузия. ЕИГ развива активност още в Гърция и Русия. Групата прави и нишови застрахователни интервенции в Испания и Италия. ЕИГ обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има 3000 чиновници. През 2017 година интернационалната организация за кредитен рейтинг Fitch Ratings присъди "BB- " рейтинг за финансова непоклатимост на осигурител (Insurer Financial Strength Rating - IFSR) със постоянна вероятност на "Евроинс Румъния ", най-голямото дъщерно сдружение в границите на ЕИГ. "Евроинс Иншурънс Груп " е дъщерно сдружение на "Еврохолд България " АД - водеща обществена компания, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) и Варшавската фондова борса (WSE). "Еврохолд " оперира в Централна и Югоизточна Европа с фокус върху застраховането, продажбите на коли, лизинга, вложенията и ръководството на активи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР