Една от водещите теми от последните дни е трафикът на

...
Една от водещите теми от последните дни е трафикът на
Коментари Харесай

След новините - На пътя на кокаина

Една от водещите тематики от последните дни е трафикът на кокаин през България. Тази събота тя е акцент в рубриката ни " След новините ".

Не за първи път антимафиотите разрушават наркоканал, употребявал за прикритие зеленчукова борса. Метод добре прочут, трансформирал се даже във кино факсимиле. Всяко предписание обаче има изключение. Този път трафикантите пробват нещо друго.
Ивайло Иванов, основен секретар на Министерство на вътрешните работи /31.01.2020 г./: Самият опиат е пропит в кашоните, в които са плодовете, което го прави съвсем неоткриваем за чиновниците, които правят граничен надзор.Слави Ангелов, публицист: Този кокаин сега съгласно мен безусловно в никакъв случай нямаше да бъде заловен в България, в случай че не беше получен сигнал от испанските служби.
Ситуцията наподобява подценена. Цитрусите са непосредствено от Колумбия, а лайм и ананас имат мощен мирис и елементарно биха заблудили подготвените кучета. Освено това за всеки търговец е по-евтино да внесе от Коста Рика, Еквадор, пък даже от Бразилия. По всички проличава, че трафикантите са били уверени, че импрегнирането на кокаина в кашоните ще подсигурява триумф - в тази ситуация обаче се трансформира следващият оголен трик. Вероятно антимафиотите са блъснали трафикантите преди да бъде препакетирана пратката.
Слави Ангелов, публицист: Като пристигна към този момент този опиат в България, той по-късно продължава пътя си към Европа по разнообразни способи. Единият метод е, в случай че той е пристигнал с едни кашони от банани, както се беше случило в Бургас, където бяха хванати отново в борса за зеленчуци. След това този кокаин го вкарваш в едни други кашони, само че той към този момент пътува от друга компания към страна от Западна Европа, да кажем прикрит сред зелени ябълки. Вероятността във Франция или Испания да провериш един кашон със зелени ябълки от България е доста по-малко, в сравнение с един кашон с портокали и банани от Перу.

 Хронология на разкритите количества кокаин в България през 2019 година Хронология на разкритите количества кокаин в България през 2019 година
Колумбия е една от трите съществени производители, от които се придвижва кокаинът към Европа - по въздух и вода. Другите са Бразилия и Венецуела. От няколк...

Разследването досега е открило, че колумбийската пратка е импрегнирана в близо 7 000 кашона. При извличането от всеки картон могат да са набират сред 80 и 100 грама кокаин. Технологията не е непозната за България, има данни, за случаи, при които колета са укривани в облекла напоени със скъпия опиат.
Слави Ангелов, публицист: Имало е случаи, когато с кокаин са били боядисвани яхти - каютите от вътрешната страна. След това този кокаин се е извличал. В разнообразни статуетки, облекла. Въобще въображението на тези хора е безкрайно.
Извличането не е проблем за трафикантите, защото постоянно могат да купят положителни експерти. Разследвания свързани с първите цехове за амфетамини у нас откриват, че в наркобизнеса вземат участие даже доценти по химия.
Слави Ангелов, публицист: Този опиат пропит дали в облекла или в картон по-късно той се вкарва още веднъж в течност, с цел да може този кокаин да излезе. Това се прави в едни доста плитки съдове, с цел да може загубите по-късно да бъдат минимални. След това се затопля помещението с едни лампи от горната страна и течността стартира да се изпарява и най-после остава чистия материал.
Според изчисленията на Министерство на вътрешните работи чистият материал в откритата пратка от Колумбия е задоволителен да генерира облага на пазара не по-малка от 22 милиона евро.
Иван Гешев, основен прокурор /31.01.2020 г./: Един неоспорим триумф, следващ, след доста положително взаимоодействие сред службите за сигурност, Министерство на вътрешните работи и българската прокуратура. С Министерство на вътрешните работи последните години, а и освен с Министерство на вътрешните работи, действаме като смазана машина. "
Кокаинът е тръгнал от пристанище Картахена в Колумбия и е дебаркирал на пристанище Солун. Оттам с камиони пратката кашони с лайм и ананаси е импортирана у нас от компанията на единия арестуван - Огнян Асенов, настояват от прокуратурата. Мъжът живее в Бургас и се показва в интернет като биотерапевт. По данни на прокуратурата предприемачът е притежател на компания,,Фрут Трейд БГ 01 ", която е адресат на единия тир. Фирмата е записана в София август предходната година и до този миг няма активност.

На посочения адрес в Търговския указател не откриваме никого. Хората от кооперацията настояват, че в никакъв случай не са чували за сходна компания.

Другият адресат е арестуваният някогашен началник на митница София Красимир Керемедчийски - той е бил митнически шеф в столицата през 2001 година. По данни на прокуратурата, ексмитничарът е притежател на компания,,Екотерма ". Официално компанията се занимава с развъждане на малини, касис и боровинки. Замразената продукция се изпраща в Съединени американски щати, Канада и Европа. Според източници близки до следствието някогашният митничар има бизнес връзки и с руснаци.
Слави Ангелов, публицист: Този случай е доста емблематичен и забавен, защото първо единият камион е хванат на една борса, която се води името на някакви хора, само че те са единствено подставени лица. Всъщност се знае от години, че тази борса е обвързвана с Таки, който преди време беше посочван от Министерство на вътрешните работи като наркобос напълно публично. Другият камион пък е обвързван с някогашен началник на софийската митница.

 Задържаните за откритите над 500 кг кокаин остават в ареста Задържаните за откритите над 500 кг кокаин остават в ареста
Бившият началник на Столичната митница Красимир Керемедчийски и Огнян Асенов остават в ареста поради откритите в петък вечер над 500 кг кокаин за бл...

Според проверяващите пристанището в Солун евентуално е употребявано за първи път, а предходни доставки са били разтоварвани непосредствено във Варна и Бургас. Мащабите на пратката припомнят и за почерка на друга емблематична фигура от подземния свят.
Слави Ангелов, публицист: Брендо е жив и здрав. Много хора си мислят, че той се укрива в някакви екзотични дестинации острови в Тихия Океан. Моято информация е, че Брендо живее в страна от Западна Европа с друга идентичност, с леко изменена осанка и той сигурно продължава да се занимава с тези канали.Тихомир Безлов, Център за проучване на демокрацията: Кокаин стартира да минава още през цялото време на 90-те. Първите огромни количества ги откриват инцидентно 1996 година едни 600 кг. във Варна, в случай че погледнете историите на български престъпни водачи, първите са отишли съвсем незабавно 1992 година - 1993 година към този момент имат пътувания в Латинска Америка и уговаряне, има български водачи, които летят там, уговорени отново от групите. Много бързо, за една две години те към този момент са в кокаиновите наркоканали.
Колумбия е една от трите страни производители, от които се придвижва кокаинът към Европа - по въздух и вода. Другите са Бразилия и Венецуела. Последните данни от 2017 година демонстрират, че търсенето на Стария Континент нараства с бързи темпове.
Тихомир Безлов, Център за проучване на демокрацията: 120 тона са употребявани тогава и 140 са хванати. Вижте какви големи вреди са подготвени да понасят каналите за кокаин, с цел да доставят кокаинът, който Европа ще използва годишно. "
Целта на наркокартелите е кокаинът да влиза през задния двор на Европа като се заобикалят огромните пристанища. Миналата година черноморският път стана изключително настоящ евентуалната причина - занижен надзор. На няколко пъти морето извърли десетки килограми кокаин край крайбрежията на Румъния и България. Какво тъкмо се е случило тогава към момента остава тайнственост.
Слави Ангелов, публицист: Купуват се митничари, купуват се разнообразни други държавни чиновници. Търсят се пролуки. През България са прекосявали огромни количества кокаин и преди доста години. Не мога да кажа, че тези канали се трансформират. Това, което може да се каже сигурно е, че контролът в България сигурно е по-занижен и е доста по-лесно опиатите да минават през страната ни по своя път към Западна Европа. "

 Задържано е огромно количество опиати при спецоперация в столицата Задържано е огромно количество опиати при спецоперация в столицата
При спецоперация довечера в столицата е арестувано огромна количество опиати. По непотвърдена информация става въпрос за 100 кг кокаин.Очаквайте по...

На основното интернационално летище в Мадрид, да вземем за пример, годишно се хващат към 500 кг. кокаин. Заради големият трафик контролът е доста по-затегнат, а опитът на чиновниците по-голям. Данните демонстрират, че кокаин в България се залавя извънредно рядко. В отчет на организация,,Митници " се показва, че през 2017 - та са арестувани малко над 36,371 кг в 7 случая. Тогава е открита наклонност да се употребяват въздушни куриери от Южна Америка, или български жители. В случаите, в които е употребен сухопътен превоз, крайната дестинация на кокаина е била Турция.
Слави Ангелов, публицист: Не става въпрос единствено за корупция, а и за доста други неща. С доста по-малко техника разполагаме в България. Говоря за скенери, в които да се ревизират камиони, подготвени кучета няма на всички места. Може би не разполагаме и с толкоз опитни чиновници.
През 2018 година от организация Митници регистрират спад на арестуваните количества по отношение на 2017-та, а случаите са единствено пет. Точно количество на конфискувания кокаин не може да бъде посочено, защото в 3 от задържанията опиатът е пропит в експресни колета от Колумбия и Бразилия за получатели в България. В един от случаите жена от Южна Америка е пробвала да внесе в страната два кг и половина кокаин, укрити в 14 броя дървени цилиндрични държачи на чанти и декоративни пана.
Тихомир Безлов, Център за проучване на демокрацията: Най-слабата част в следствията са във финансирането и надлежно изпирането на парите. Обикновено се стопира до причинителите и тяхната инфраструктура. Относително по-слаби са резултатите в вложенията и изпирането.
В играта за милиони, невидимата ръка на кокаиновите крале, продължава да проправя път там където е належащо - без значение от цената, която би трябвало да се заплати. Порочен кръг, захранван от лакомия, грубост и досетливост подготвена да преодолее пристанища, летища и сухопътни граници.
 Бивш началник на Агенция Бивш началник на Агенция "Митници " е измежду арестуваните в акцията за опиати в София
При взаимна акция на Министерство на вътрешните работи, ГДБОП и Специализираната прокуратура е арестуван камион на борсата в "Слатина ". Вътре в камиона са открити кашони с цитрусо...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР