Eдна от водещите международни теми от седмицата беше срещата на

...
Eдна от водещите международни теми от седмицата беше срещата на
Коментари Харесай

Бивш посланик на САЩ: България е с еднопартийно управление и е пропита от корупция

Eдна от водещите интернационалните тематики от седмицата беше срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп в Белия дом. На нея стана дума за доста неща, само че сякаш най-оптимистичен министър председателят Борисов беше по тематиката за възможното отпадане на американските визи за българите.
Доналд Тръмп, заяви Борисов, е заречен да работи доста интензивно и скоро да му каже по кое време ще се случи това. Сами чухме пък в Овалния кабинет президентът на Съединените щати да споделя, че сме популярен народ и страхотни другари на страната му.
Да затаим ли мирис в този момент в очакване Тръмп да ни пусне свободно да пътуваме до Америка? На тези въпроси дава отговор Джеймс Пардю, дипломат на Съединените щати у нас в интервала 2002-2005 година. Той установи, че България продължава да бъде пропита от корупция, както и че българските медии в голямата си част са към този момент покорени и компрометирани.
„ Обикновено не си мълча, когато видя, че нещо не е както би трябвало. Мисля, че дипломацията е освен това от това да се акцентира непрестанно позитивен имидж на избрана страна. Ако има проблеми, те би трябвало да се вземат решение. Трябва да се изговарят непосредствено и почтено. Независимо от рецензиите ми, аз доста обичам България, народа ѝ, историята, културата, характера ѝ “, сподели Пардю в изявление за предаването „ Събота 150 “ по Българска национална телевизия и добави:
„ Отправям тези рецензии, тъй като желая България да бъде по-добро място, а не поради самата рецензия. Защото за мен България е чудесна и с огромно бъдеще пред себе си като демократична страна. Смятам, че България още е в развой на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи неналичието на независимост на медиите. Положението не беше съвършено, когато бях у вас. Но въпреки всичко имаше конкуренция и държавните представители се държаха отговорно. Не се стигаше до правосъдни каузи, само че най-малко корупцията излизаше нескрито. Това към този момент го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го произнасям гласно и ще не преставам да го върша, в случай че е належащо “.
Думите " корупция " и " независимост на медиите " като че едвам се промъкнаха в взаимното изказване на президента Тръмп и премиера Борисов - с две фрази. Едната още да се бори, другата още да се пази. Как ще коментирате?
Бих желал на битката с корупцията и на свободата на медиите да беше наблегнато при започване на това изказване, а не в края, и то на някакви си 4 реда. Не знам дали публикацията ми има нещо общо или не, само че ми се ще Съединените щати и Европейският съюз да въздействат повече на България за решение на тези проблеми. А те са съществени! Корупцията е най-голямата опасност за демокрацията. И България има доста да наваксва.
Във всяка страна има някакво равнище на корупция. Но в множеството развити демокрации държавници се пращат в пандиза или най-малко се уволняват. Дори в администрацията на Доналд Тръмп към този момент няколко ръководители бяха освободени от постовете им за държание, което може и да е обвързвано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са към този момент в пандиза или чакат присъди. В България това рядко се случва.
А и би трябвало да се съгласите, че сега България е еднопартийна страна, няма ефикасна съпротива. И че дълготраен резултат от такова ръководство може да е корупцията.
Към края на мандата си у нас бяхте предложили Европейският съюз да упражни повече напън във връзка с корупцията с опция да отсрочи присъединението на България. Европа направи компромис тогава. А в този момент и Съединените щати са подготвени да създадат същото...
Разочарован бях през 2004-а и 2005-а, че Европейският съюз не употребява позицията, в която беше, с цел да реализира огромен прогрес в България в борбата против корупцията. Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е доста по-напреднала в развиването си. Защото корупцията пречи на икономическото развиване, гони младежите от страната, какви ли не проблеми основава!
Смятам, че Европа още може да направи доста. Разочарован съм, че Съединените щати не оказват напън. Но корупцията не е тъкмо водеща тематика в дневния ред на Доналд Тръмп.
Доналд Тръмп е заречен да се занимае с въпроса за рухването на визите за българите, заяви Бойко Борисов. На каква база би било взето такова решение. Възможно ли е то да не зависи от % на отводите за издаване на виза?
Решението ще бъде съгласно критериите. Същевременно ще е и политическо. Но в случай че се върнете чак до 2000 година, ще видите, че всички президенти от този момент са казвали, че ще прегледат въпроса. Мога обаче да ви кажа, че България е надалеч от анулация на визите, таман поради проблемите, за които приказвам.
В общите изказвания след такива срещи постоянно обръщайте внимание на глаголите. " Възнамеряват " и " възнамеряват " да създадат нещо. Или " ще " създадат нещо. На мен по-скоро ми наподобява като дълготрайно заричане, в сравнение с като незабавни дейности за анулация на визите. Българите не трябва да чакат със спотаен мирис, в случай че не бъде реализиран огромен прогрес по осъществяването на критериите.
Виждате ли тогава нещо значително като резултат от тази среща?
Мисля, че значително тя беше в отговор на покупката на изтребителите Ф-16. Тръмп работи по този начин - направи нещо за мен и аз ще направя нещо за теб. Така Борисов получи среща в Белия дом и взаимно изказване. Но тези изказвания са цялостни с общи приказки. Но едно нещо в това особено ми се коства значимо - предлагането на България за координационен център за НАТО във Варна.
Но това май е всичко. Целта беше най-много Борисов да се покаже в Овалния кабинет с президента на Съединените щати. В това няма нищо неприятно. Всъщност е доста добре, че България приказва с Вашингтон непосредствено на най-високо равнище.
В избран смисъл изказването на Тръмп и Борисов имаше за получател Русия - и в отбранителната, и в енергийната му част. За ограниченията против зловредното въздействие също. Виждате ли в това явен избор на български министър председател сред Русия и Запада?
Правителството ви дейно балансира сред съветското въздействие и присъединяване ви в трансатлантическото партньорство със западните демокрации. Трудна е обстановката за България. В края на краищата Русия има грамадно въздействие в страната ви, най-много посредством енергетиката.
Казвам това не като някой, който не харесва Русия. Ясно ми е, че тя е велика страна. Имам проблем не с Русия като страна, или като народ, а с управлението в Кремъл, което наподобява твърдо решено да подпкопае демокрацията в Европа и в Съединените щати.
Но дано отбележа нещо друго. Съединените щати изпратиха доста кадърен посланик за собствен дипломат в София. Според мен България има огромен шанс, че дипломат Херо Мустафа е в София. Тя има голям дипломатически опит. Работила е на някои доста сложни места. Разполага с всички качества, с цел да бъде доста добър дипломат в България. Първокласен посланик е!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР