Една от управляващите партии – ВМРО, поиска от главния прокурор

...
Една от управляващите партии – ВМРО, поиска от главния прокурор
Коментари Харесай

ВМРО поиска от Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет

Една от ръководещите партии – Вътрешна македонска революционна организация, изиска от основния прокурор Сотир Цацаров да приключи активността на Българския хелзинкски комитет (БХК) " поради неприемлива интервенция в правосъдната система на България ". Повод за настояването им стана предварителното освобождение от пандиза на Джок Полфрийман, оповестиха от пресцентъра на политическата мощ.

Сигналът до Цацаров е импортиран от заместник-председателя на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки и депутата от партията Александър Сиди. Според тях " БХК по директен и индиректен метод оказва напън върху българските магистрати и прави противоконституционна, незаконна, неморална и намерено антибългарска активност ". Двамата настояват, че в Закона за юридическите лица с нестопанска цел е планувана опция да бъде прекъсната регистрацията на организации като Българския хелзинкски комитет.

Според Вътрешна македонска революционна организация " най-скандалната активност " на БХК е обвързвана " не със отбрана на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които по-късно вземат решение орисите на потвърдени нарушители като Полфрийман ". От партията напомнят, че организацията номинира австралийския жител за премията " Човек на годината ". Джамбазки и Сиди загатват и за близки връзки сред БХК и арбитър Калин Калпакчиев, който е ръководител на тричленния състав, постановил да бъде предварително освободен Полфрийман, наказан за убийството на Андрей Монов през 2007 година

" През 2013 година Сдружение Български хелзинкски комитет награждава арбитър Калпакчиев като подгласник в класацията за " Човек на годината ". Същата тази премия, за която през 2015 година е номинирано и лицето Джок Полфрийман. Нещо повече, арбитър Калпакчиев получава през 2016 година и две награди за присъединяване в конкурс, проведен от неправителствената организация. Последователност от събития, които подозрително се преплитат ", настояват от Вътрешна македонска революционна организация.

Миналата седмица Съюзът на съдиите в България прикани членовете на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да подадат оставки. Повод е оповестената позиция на колегията, откакто от Вътрешна македонска революционна организация внесоха във Висш съдебен съвет искане за дисциплинарно произвеждане против Калин Калпакчиев. Няколко часа след внасянето на настояването съдийската гилдия на Висш съдебен съвет съобщи, че споделя чувството на околните на Андрей Монов за нарушен баланс сред правото и справедливостта и дава сигнала на Вътрешна македонска революционна организация на инспектората на Висш съдебен съвет за осъществяване на инспекция.

Върховният касационен съд (ВКС) пък отхвърли да образува произвеждане по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров за обновяване на делото за предварително освобождение на австралиеца.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (29)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР