Една от традиционните рецепти за карнавала във Венеция е голямата

...
Една от традиционните рецепти за карнавала във Венеция е голямата
Коментари Харесай

Ох, че вкусно! Бързо си направете тази чудна богата лазаня

Една от обичайните предписания за карнавала във Венеция е огромната карнавална лазаня, чиято истинска рецепта е с неаполитански генезис. Някога всяко семейство я е приготвяло по собствен метод, а по-бедните хора са спестявали с месеци, с цел да ѝ се насладят, написа menumag.bg. Необходими артикули за 8 порции

500 гр. кори за лазаня
за соса бешамел:
100 гр. масло
3 с. л. брашно
750 мл. прясно мляко
за месния заряд:
500 гр. сурова наденица
100 гр. пушен бекон, ситно нарязан
1 глава лук, нарязан на ситно
1морков, настърган
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 ч. л. Рустикана
1 филиз розмарин
50 гр. масло
1 ч. ч. бяло вино
1 ч. ч. зеленчуков бульон
за пълнежа с рикота:
500 гр. рикота или фина извара
150 гр. настърган пармезан
200 мл. прясно мляко
сол от Средиземно море на усет
пипер на усет

Начин на подготвяне

1.
За бешамела маслото се разтопява на сдържан огън в бездънен тиган, прибавя се брашното и се разбърква с дървена бъркалка 1-2 мин. Слага се млякото при непрестанно безредие. Сосът се оставя да поври на сдържан огън, до момента в който се сгъсти, като се бърка непрестанно. Добавят се сол и пипер на усет.

2. Листата лазаня се приготвят съгласно инструкцията на опаковката – леко се сваряват авансово или се подреждат напряко сухи.

3. Смляното месо от наденицата се обърква с бекона, лука, моркова, магданоза, мащерката, ригана и 1-2 щипки ситно нарязан розмарин. В разтопеното масло се поставя месната примес и се разбърква на сдържан огън. Добавя се лека-полека виното и по-късно бульонът при непрестанно безредие. Пълнежът би трябвало да наподобява апетитен.

4. Рикотата се смесва с половината от пармезана и с прясното мляко. Подправя се на усет.

5. Дъното на тавичка се намазва с масло и се покрива със пласт бешамел. Подрежда се пласт от корите за лазаня, като леко се застъпват. Върху тях се нанася пласт бешамел, пармезан, месен заряд и рикота. Подреждат се по този метод най-малко 3 пласта кори и пълнежи. Завършва се с рикота и пармезан. За да стане сочна лазанята, се оставя да постои 20 мин. и се поставя да се пече във фурна, загрята на 200˚ С, за 40 - 45 мин. Оставя се да почине 15 мин. и се нарязва.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР