Една от топ азиатските авиокомпании е открила изтичане на информация,

...
Една от топ азиатските авиокомпании е открила изтичане на информация,
Коментари Харесай

Азиатска авиокомпания стана жертва на хакерска атака, откраднати са данни на 9 млн. души

Една от топ азиатските самолетни компании е разкрила приключване на информация, при която персоналните данни на повече от 9 милиона души може да са били откраднати , оповестява CNN.

Авиокомпанията Cathay Pacific съобщи късно в сряда, че огромен набор от информация, в това число имена на пасажери, техните дати на раждане, телефонни номера, имейл адреси и номера на паспорти са били разкрити след пробив в осведомителната система на самолетната компания по-рано тази година.

„ Ние доста съжаляваме за всички неприятности, които могат да се случат на нашите пасажери поради този пробив”, сподели изпълнителният шеф на компанията Рупърт Хог. Базираната в Хонконг компания сега се свързва със засегнатите пасажери, добави ръководителят ѝ.

Това е един от последните удари по огромна самолетна компания. Миналият месец от British Airlines обявиха, че хакери за откраднали данни за кредитни и дебитни карти на 380 000 от пасажерите на компанията.

Хакерите, които са блъснали Cathay, са се добрали до номерата единствено на 27 карти, само че без кодовете за сигурност на тези карти. Били са откраднати и 403 номера на към този момент невалидни карти, настояват от авиолинията. Те споделят, че „ няма доказателства, че персоналните данни са били употребявани неправилно” и прибавиха, че ”нито една ключова дума не е компрометирана”.

Cathay твърди, че за първи път е разкрила „ подозрителна активност” в своята мрежа през март и „ е взела незабавни ограничения да ограничи събитието”, и е почнала следствие благодарение на компания за киберсигурност. През май месец е било доказано, че персонални данни са били компрометирани и оттогава се проучва информацията, с цел да се разбере, кои пасажери да били наранени.

От авиолинията споделят, че информацията, до която хакерите са се добрали варира от пасажер до пасажер. Но жестоко казано това са 860 000 номера на паспорти и 245 000 номера на хонконгски персонални карти.

Cathay беше оповестена за най-хубавата авиолиния за тази година от основаната в Лондон компания за оценка на услугите за превоз и летища Skyrah.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР