Една от сградите, за която община Бургас издаде заповед за

...
Една от сградите, за която община Бургас издаде заповед за
Коментари Харесай

Сградата на плажа край сараите на Доган е незаконна

Една от постройките, за която община Бургас издаде заповед за събарянето ѝ, защото няма документи за строителство, е двуетажната сграда на плажа. Въпреки че, документът за премахването ѝ е още от август 2020 година, тя към момента е там, а обжалвания бавят нейното бъдеще. Едва през миналия месец, Върховният административен съд постанови финално, че тя би трябвало да бъде съборена. Твърдението на обжалващата заповедта страна, а точно компанията, представлявана от арх. Калин Тихолов, " Стрейтлайн “ е, че при закупуването на парцели там, са придобили и постройката. Тя, обаче, не съществува на никое място по документи, нито има такива за градеж. Според юристите на компанията, тя е издигната през далечната 1978 година и е била част от активите на държавния, тогава, " Нефтохим “. Още бургаският административен съд преценя в съвещанията по делото, че постройката не попада в съответния нотариален акт. Магистратите показват, че няма и по какъв начин да се допусне статут на толерантност, откакто постройката е на държавен парцел, какъвто е плажът, заяви БНР.

Върховната инстанция удостоверява решението на бургаския съд и заповедта за събарянето остава в действие. Сега остава отворен въпросът коя институция ще се заеме, откакто за плажовете дават отговор две министерства – това на туризма и това на районното развиване. И до момента в който регионалната администрация в Бургас още чака да ѝ провиснал пари за събарянето на една от другите противозаконни постройки, то двете ведомства си имат лични бюджети.

А един различен проблем, обвързван с това митично място, продължава да обикаля правосъдните зали. На съвещанието на общинския съвет на Бургас от април 2020 година се гласоподава докладна бележка, част от която е подмяна на улици в Росенец. Общината трябваше да се откаже от тази, която минава край " сараите “ и да получи други терени, които да водят до плажа. След създалото се напрежение, през юли съветниците от ГЕРБ внасят ново предложение, с което отдръпват решението си от април. Тази им стъпка беше атакувана пред съда от две от компаниите, свързвани в общественото пространство с Ахмед Доган – " Хермес Солар “ и още веднъж " Стрейтлайн “. През предходната година бургаският административен съд разгласи последното решение на общинския съвет за незначително. Върховната инстанция обаче не е съгласна с доводите им, анулира тяхното решение и го връща за ново изговаряне. И макар че обжалването продължава, то няма да докара до загуба на общинския път, безапелационни бяха още през лятото от общината

Но въпросът ще продължи да обикаля правосъдните зали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР