Една от седемте околосветски регати - Barcelona World Race, внезапно

...
Една от седемте околосветски регати - Barcelona World Race, внезапно
Коментари Харесай

Как испанската политика стана зависима от "Каталунската република"

Една от седемте околосветски регати - Barcelona World Race, ненадейно анулира четвъртото си издание следващата година поради " политическата неустойчивост " в Каталуня.

Това беше водеща вест в испанските медии в четвъртък, само че доста по-големият резултат от безизходицата в каталунския парламент, за която националните всекидневници се умориха да пишат, се чака в Мадрид: в случай че Барселона не си избере министър председател и разгласи нови предварителни избори, е допустимо цяла Испания да я последва.

Както и при започване на рецесията в Барселона, ябълката на раздора в Мадрид е в автономията, парите и връзката сред двете. В случая с испанския кабинет на Мариано Рахой обаче разногласието е за това по какъв начин - и дали - ще се разпределят 154 милиарда евро.

" Правителството може да брои "

Каталуня надалеч не е изискване в националната испанска политика единствено в този момент и единствено поради рецесията, сподели в диалог с " Дневник " Аурора Накарино-Брабо, откривател, публицист и консултант на основаната в Каталуня партия " Граждани " в Конгреса в Мадрид. " Независимо какво приказват последователите на независимостта, каталунските националисти обичайно имат огромна тежест, както във образуването на държавни управления, по този начин и в одобряването на бюджети. Така от доста време те държат ключа за политическата непоклатимост в Испания. "

Този път с изключение на Каталуня е значим и факторът " аритметика ". На предходните избори през 2016 година, втори за шест месеца, Народната партия (НП) на Рахой, на власт от 2011 година насам, получи едвам 137 от 350 места в Народното събрание (при 37% подкрепа). Центристката и антинационалистическа, " Граждани " на Албер Ривера взе 13% и 32 места. На тази партия, както и на депутати от Канарските острови, Астуриас и Навара, Рахой дължи и поддръжката за болшинство (назначаването му даже бе отхвърлено три пъти от Народното събрание преди това) и прокарва значими решения в пакт с нея.

Сега със същото болшинство (най-малко 176 депутати) в две обособени гласувания кабинетът би трябвало да си обезпечи поддръжка за бюджета за тази година, който още не е признат. Не звучи като сложна задача за страна, чиито стопански индикатори се стабилизират - кабинетът чака 2.7% растеж, а най-лошите години на рецесия са все по-далеч.

 Каталунските партии на независимостта не могат да посочат избираем кандидат-премиер над 3 месеца: уволненият водач Карлес Пучдемон е задържан в Германия, деятелят Жорди Санчес - в затвор в Мадрид, а някогашният държавен представител Жорди Турул беше отритнат от крайнолява партия, която крепи сепаратисткото болшинство.
© Associated Press

Каталунските партии на независимостта не могат да посочат избираем кандидат-премиер над 3 месеца: уволненият водач Карлес Пучдемон е задържан в Германия, деятелят Жорди Санчес - в затвор в Мадрид, а някогашният държавен представител Жорди Турул беше отритнат от крайнолява партия, която крепи сепаратисткото болшинство.

Бюджетът обаче се оказа тестване за Рахой. " Граждани " и Баската националистическа партия (PNV) месеци наред отказваха да го поддържат. Тази седмица " Граждани " промени позицията си, а Ривера посочи " отстъпки ", направени от кабинета: " Правителството умее да брои (депутатски) места и знае, че не може да просъществува без нашата поддръжка ". Според политолога Антони Биарнес за Национален парк е мъчно да ръководи, тъй като " няма структурно болшинство, " а " естественият ѝ съдружник към този момент ѝ е открит противник ", сподели той за " Дневник ".

Докато скритото (а от време на време очевидно и определяно от опозицията като " студена война " ) напрежение сред Рахой и Ривера ту пораства, ту понижава, препъникамъкът пред бюджета остава - гласовете им не са задоволителни. PNV обвързва поддръжката си със обстановката в региона и с анулацията на директното ръководство, наложено от Рахой поради опита за разединение от Испания и оповестяването на " Каталунската република " в края на октомври. Докато е в действие " член 155 (прякото управление), даже не преглеждаме въпроса за бюджетни диалози, " а " при продължаващата рецесия в Испания и Каталуня, да се приказва тъкмо в този момент за бюджети, ни се вижда малко фриволно, " упорства баската организация

В Страната на баските има и други отзиви за реториката на PNV. " Мисля, че те са договорили бюджета с Рахой от месеци, само че член 155 ги затруднява в това да защитят обществено съглашението си, " сподели за " Дневник " Оскар Родригес Вас, лекар по политология и народен представител от баското отклонение на испанските социалисти (PSE-EE) от 2004 до 2012 година, а през днешния ден и бизнес съветник. През септември той означи, че " това, което ще се случи или няма да се случи в Каталуня, ще очертае сюжета и за Страната на баските ". Половин година по-късно той не счита, че " има риск по какъвто и да било метод да се приложи член 155 тук. "

Без опция за маневри

Възможностите за Рахой да работи са лимитирани. Не би могъл да вземем за пример, в случай че въпреки всичко PNV не правят отстъпка от позицията си, а Каталуня не избере министър председател до два месеца, да анулира директното ръководство (условие за което съгласно Национален парк е " политическа стабилизация " в страната).

" Политически е допустимо, само че натискът от " Граждани " не разрешава. Решението към този момент не е негово. Съдебното гонене стартира с дейности на Рахой в прокуратурата. Сега обаче нещата не са в негов надзор, правосъдният развой се задейства и няма да има политическа нормализация в Каталуня, " счита Антони Биарнес. " За Рахой заплахата е по-голяма в този момент, тъй като дълго не беше кадърен да реши този проблем. Грешките му утежниха ситуацията и за пръв път има действителна опция да загуби властта. Досега оцеляваше в политиката и му помагаше тактиката да оставя проблемите нерешени. Проблемът е, че подобряващият се стопански подтекст би трябвало да му носи политическа поддръжка, а това не се случва. "

" Рахой е специалист по партийна работа, " сподели баският политолог Родригес Вас. " От години едни и други го погребват политически, само че нито корупцията, нито съкращенията, нито кошмарното ръководство на каталунския проблем от години съумяха да го отстранят. Трябва да се гледа друго: пред нас няма солидна опция, на която да може да се има вяра. " Граждани " не са опция на Национален парк. "

 Управляващата Народна партия среща компликации в ръководството, тъй като няма структурно болшинство, а
© Associated Press

Управляващата Народна партия среща компликации в ръководството, тъй като няма структурно болшинство, а " естественият ѝ съдружник към този момент ѝ е открит противник ", сподели политологът Антони Биарнес. На фотографията са министър председателят и водач на Национален парк Мариано Рахой (вдясно) и ръководителят на " Граждани " Албер Ривера.

" Студена война " или спокоен напредък

Най-ярката последица от рецесията в Каталуня обаче евентуално е възходът на партия, измежду чиито съществени цели е да предложи решения на спора. " Граждани ", която през 2015 година дебютира в националния парламент (още тогава като четвърта политическа сила), бързо набра последователи от есента насам.Тя удвои поддръжката си в изследванията, които сега я показват или като първа по гласове (дори от подкрепящия държавното управление А Бе Се), само че не и по брой депутатски места. Скоро пристигна и повратният миг - изследване на " Вангуардия " този месец заприказва за еднакъв брой места на " Граждани " и Национален парк, а изследвания на " Ел паис " и " Ел конфиденсиал " им отреждат 5-6% преднина пред Национален парк, което утвърждава превръщането им в първа политическа мощ, и растеж с 15% за две години.

Тъкмо този напредък значи, че Рахой ще се стреми да избегне нов избор, две години преди постоянния, който би трябвало да се организира през 2020 година, счита политологът и някогашен народен представител Родригес Вас. " Не виждам (такава възможност). Правителството прекалено много се движи от краткосрочни електорални ползи, а таман в този момент " Граждани " е прекомерно мощна, с цел да ѝ се направи услугата предварителни избори. "

Давайки на Рахой поддръжка за бюджета, " Граждани " на процедура поддържаха мандата му, въпреки че месеци наред се посочваха сериозни към политиката му, изключително за Каталуня. Дали обаче предварителните избори са вероятни в този момент? " Трудно е да се мисли, че Рахой може да изкара цялостен мандат при сегашната политическа неустойчивост. Не мисля обаче, че ще има прогрес в идващите месеци. Той ще опита да направи всичко, с цел да избегне изборите от боязън поради изследванията, които плануват напредък за " Граждани ", сподели в диалог с Аурора Накарино-Брабо - откривател, публицист и консултант на " Граждани " в Народното събрание в Мадрид.

" Първо в Каталуня "

" Първо биха били каталунските избори " и в случай че се стигне до тях, за Рахой ще бъде неизбежно да насрочи и национални - Каталуня е изискване в испанската политика и то освен поради бюджета, счита политологът Биарнес, само че не има вяра, че партиите на независимостта няма да сформират държавно управление. Друг е въпросът каква ще е програмата му - може би с претенции, свързани с политиците в пандиза, " без нови референдуми и оповестявания на самостоятелност ", споделя той. " Няма да се изостави задачата за самостоятелност, а ще се отвори нова фаза и ще остане тактиката спорът да остане отворен, само че не по войнстващ метод. "

Означава ли това, че " процесът " на обособяване от Испания ще продължи? " Да, само че с различен звук. Ще участва неизбежно, само че по-спокойно... Каузата за самостоятелност губи борбите, само че печели войната. Защото протичащото се през днешния ден ще е значимо на следващия ден, " счита Биарнес.

" Не имам вяра, че националистическите партии в Каталуня ги интересуват нови избори, изключително откакто анкетите демонстрират, че поддръжката за тях понижава с съвсем 8 пункта, до 40%, " сподели Накарино-Брабо и не пропусна да напомни, че " Граждани " в действителност бяха първи по поддръжка на вота в Каталуня през декември. " Несъмнено обаче ще им е мъчно да сформират държавно управление - и поради съда, и поради ролята, която ще избере CUP. В момента в Каталуня не може да се изключи нито един сюжет. "

Споменатата от нея CUP e крайнолявата партия " Кандидатура за национално единение ", която не поддържа като министър председател на Каталуня Жорди Турул - единствения претендент, съумял да стигне до Народното събрание за три месеца - като образец за раздялите в редиците на националистите. А те могат да се видят с просто око: една част повтарят лозунга " Република незабавно ", а друга - или оферират " Републиката " да бъде отсрочена, или въобще не я загатват като тематика.

Бъдещето на Испания

Каталуня още преди месеци повдигна въпроса по какъв начин ще наподобяват връзките сред Мадрид и областите; какви пълномощия ще имат те; дали ключът е допълнително автономност или допълнително надзор. От опозицията в Мадрид и сепаратистите в Барселона заваляха обвинявания към " Граждани ", че под надзор има поради " рецентрализация " или внезапно ограничение на властта в самостоятелните области, в действителност този термин се използва единствено от крайната десница).

Социалистите даже сложиха като изискване пред Рахой, с цел да одобрят член 155, да бъде основана комисия, която да реформира модела. Сега комисията е в задънена улица, споделя Родригес Вас. Според него Каталуня не трябва да се упреква блокажа, обхванал централните управляващи на Испания, които " опазиха страната по допустимо най-лошия метод ", а в този момент се пробват да вземат решение проблеми, " по-скоро гледайки към останалата част на Испания, в сравнение с към Каталуня. "

Независимо дали политическата рецесия в Барселона се реши, " какво да се прави с Каталуня " ще е естествена тематика за политиците в цяла Испания през 2019 година Там ще има минимум три типа избори: локални, европейски и за депутати в множеството самостоятелни области. А в най-лошия случай - и парламентарни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (238)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР