Една от причините за проблема с ваксините е лошото планиране,

...
Една от причините за проблема с ваксините е лошото планиране,
Коментари Харесай

Честата смяна на здравни министри е причина за проблема с ваксините, смятат експерти

Една от аргументите за казуса с имунизациите е неприятното обмисляне, което произлиза от честата промяната на министрите на опазването на здравето - приблизително на две години. Около тази теза се сплотиха доктор Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация и шефът на болница " Св. Иван Рилски " доктор Дечо Дечев в ефира на Българска национална телевизия.

Те разясниха проблема с имунизациите от Турция, поради който някогашният министър на опазването на здравето доктор Петър Москов е обвинен. " Безопасността на имунизациите е въпрос за Европейската организация по медикаментите, заводът, в който са били създадени въпросните ваксини, е произвеждал ваксини, употребявани за България ", подчертава доктор Хасърджиев.

" Ваксините се доставят и поръчват по метод, който не разрешава да идват в България в точния момент, не разрешава на страната да договарят задоволително положителни условия с производителите. В международен мащаб има проблем с производството на имунизациите. Те не се създават за ден, възнамеряват се с две години напред, а у нас на подобен интервал се промяната министрите ", сподели доктор Дечо Дечев.

Според него има изрично потвърдени неща, които не са обект на делото - позволено е да се употребяват нерегистрирани ваксини, прекосяването им е станало с нередовни документи, напълно осъзнато вносът и приложението на имунизациите са направени с отчет към Министерски съвет, който му разрешава бартерната договорка, съобщи доктор Дечев. Така по думите му е основан риск за децата, тъй като имунизациите не са минали ограниченията за сигурност на Европейски Съюз, защото са били нерегистрирани.

От друга страна доктор Хасърджиев акцентира, че при актуалните ваксини рисковете са минимални и с помощта на тях се заобикалят голям брой болести. Той добави, че въпросната ваксина, импортирана от Турция, е била необятно употребена преди България да влезе в Европейски Съюз, а заплахата ѝ се надвишава.

" Казусът с Медицинския одит не би трябвало да се гледа в стеснен набор, защото казусът на организацията е в това, че е подчинена на министъра. Това значи, че организацията би трябвало да ревизира принципала си - Министерството на здравеопазването ", съобщи доктор Дечев. Колегата му добави, че по света сходни организации са изведени отвън принципала си и включват необятен публичен надзор, в който място имат и лекарите.

В понеделник пред Специализирания съд се изправи някогашният министър на опазването на здравето Петър Москов. Той е обвинен за занемареност в изключително огромни размери поради бартера с по този начин наречените турски ваксини. Съдът позволи цивилен искове за близо 1 милион лв. против Москов и заместника му Персенски.

Сумите са предявени от Здравното министерство и държавната компания " Булбио ", които бяха конституирани като частни ищци. Бившият здравен министър твърди, че освен не е ощетил страната, само че и е подсигурил публичния интерес и имунизационния календар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР