Една от причините процедурите за новите фондове да текат бавно,

...
Една от причините процедурите за новите фондове да текат бавно,
Коментари Харесай

Два кандида остават в състезанието за 24 млн. евро за нов рисков фонд

Една от аргументите процедурите за новите фондове да текат постепенно, е че се провеждат по Закона за публичните поръчки (ЗОП)

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Четири екипа желаят да ръководят държавния Фонд за рискови вложения

Победителят ще разпределя общо 67 млн. лева, от които 47 млн. лева идват през Фонда на фондовете, т.е. са евросредства
27 юни 2018
Шест претендента останаха в надпреварата за трите държавни стартъп фонда

Фондът на фондовете постепенно напредва с подбора на мениджъри, които да разпределят 100 млн. лева
7 мар 2018
Десет претендента за мениджъри на държавните фондове за стартъпи

Трите фонда ще влагат над 100 млн. лева през идващите пет години
7 ное 2017 Два екипа остават на финала на процедурата за избор на управител, който да ръководи фонд за рисков капитал с обществен запас за 24.1 млн. евро, откакто в петък държавният фонд на фондовете отся претендентите, декларирали интерес в първия стадий на състезанието.

Единият от експертните екипи в тази област - " Блек Пийк Венчърс " е обединяване сред мениджъри на към този момент работещи фондове като Black Peak (Ивайло Господинов, Росен Иванов, Ангел Стефанов, Кирил Иванов) и NEVEQ (Златолина Мукова, Константин Петров, Александър Терзийски, Йордан Зарев).

Другият е появяващият се на всяка поръчка на държавния фонд " Морнингсайд Хил Мениджмънт ", зад които стоят едва познати имена. Например Павел Велков от екипа е бил в надзора на " КолПойнт " през 2008-11 година Друго посочено име от претендента е Тодор Мутафчийски, който взе участие като съучастник в седем компании и съгласно регистрите в далечната 2004 година се е записал като таксиметров водач. Делян Бойков Ганев пък има малко дялове в TaxiMe. В обединяването взе участие и компанията " Дунавски консулт ", която е благосъстоятелност на юриста Деян Дунавски Савов, който е бил в борда на държавния оръжеен холдинг " Терем " през есента на 2014 година

Очакванията са до края на годината състезанието да е завършил и фондът да стартира работа като финансира дребни и междинни предприятия против миноритарни дялове в тях.

Междувременно през тази седмица се чака Фондът на фондовете да разгласи избора си на мениджъри, които да ръководят други два от подготвяните фондове за финансиране на стартъпи с обществен запас, откакто процедурата за тях се проточи към този момент девет месеца.

След първата цедилка

Фондът за рисков капитал е една от най-новите начинания на държавния Фонд на фондовете, който одобри поръчките на искащите да го ръководят през май. Три месеца по-късно за четирите претендента е осъществено първичното отсяване. От състезанието отпадат " Опортюнити кепитъл мениджмънт ", учредено от някогашния изпълнителен шеф на Българската банка за развиване (ББР) Билян Балев и " Болкан кепитъл венчърс " на Александър Ников, Велин Кираджиев и Иван Грънчаров. Причините не се показват в формалното прессъобщение, само че на въпрос на " Капитал " от Фонда на фондове показаха, че е имало пропуски в изискваната техническа документи. И от протокола се вижда, че претекстът е: непредоставяне на документи и информация, че се покриват критериите за асортимент, механически и професионални качества. В момента тече период за обжалване на решението, само че до този миг няма индикации отхвърлените претенденти са го създали.

От оставащите два претендента обединяването " Блек Пийк Венчърс " има одобрен екип и сполучлива история в вложението на рисков капитал в млади компании. Лица от същия екип, въпреки и под друго юридическо название ( " Некст Тех Венчърс " ), вземат участие като претенденти за мениджъри и на един от другите фондове за стартъпи - Фондът за финансиране на начален стадий на развиване, който ще тръгне с начален запас от 37.3 млн. лева Има индикации, че процедурата за него може да се провали.

Какво следва

В идната фаза на състезанието двата противника ще би трябвало да подадат ценови предложения и да показват проект за набиране на в допълнение финансиране. Съгласно условията 30% от общия запас на фонда би трябвало да идва от частни вложители, което значи, че през него ще се разпредели рисков капитал за 67 млн. лева

Средствата ще се насочват под формата на дялови и квазидялови вложения във високотехнологични и новаторски дребни и междинни предприятия, които се намират в ранен стадий на развиване. Финансирането, на което могат да разчитат, ще е от 750 хиляди до 3.5 млн. евро. Целта на финансовия инструмент е да поддържа бизнеса през първите пет години след учредяването на фирмите, защото в този рисков интервал забележителна част от новосъздадените предприятия срещат усложнения да продължат активността си, заради липса на финансови запаси и ефикасна конструкция на ръководство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР