Една от причините България да бъде все така под наблюдение

...
Една от причините България да бъде все така под наблюдение
Коментари Харесай

Христо Иванов и компания на държавна ясла

Една от аргументите България да бъде все по този начин под наблюдаване в областта на правораздаването от страна на Европейската комисия, е вътрешният бойкот, дело на мрежата от неолиберални неправителствени организации, за които „ правосъдната промяна “ от дълго време не е идея, а добре преуспяващ бизнес. И въпреки в последните две години доносите им да не се отразяват върху обективността на мониторинговите отчети, в наличието на които даже участват и положителни оценки за прокуратурата, това надалеч не значи завършек на финансовите потоци, изключително тези по европейската стратегия „ Добро ръководство “, написа „ Труд “.

Това с изключение на сигурни и много положителни приходи, дава по този начин нужното пояснение с какво се устоят „ професионалните “ протестъри, множеството от които познаваме като създатели на всевъзможни „ дейни мероприятия “ против разнообразни държавни органи, в частност и против прокуратурата, каквито да вземем за пример бяха митингите в отбрана на наказаната на 20 години затвор за корупция кметица на „ Младост “.

Ако има подозрение, че част от протестърите обслужват съответни подсъдими и обвинени лица освен поради тяхната „ непорочност “, то грантовете от непознати фондации и плановете по европейските стратегии имат ролята на съвършения законен източник на приходи.

А в случай че се чудите за какво предишния четвъртък при започване на работния за мнозина ден, сред 09.00 и 11.00 часа, към Висшия правосъден съвет имаше 100-200 партийни деятели на „ Да, България “, отпред с препитавалия се 15 години от грантове и фондове Христо Иванов, то е добре да ревизирате какъв брой от тях са на щат или на възнаграждения в така наречен „ неправителствен бранш “.

Едва ли е изненадващо, само че се оказва, че част от идеолозите и уредниците на митинги против номинацията на Иван Гешев за основен прокурор са реализатори на планове с бюджети от по близо 100 000 лева всеки.

Куриозното е, че в действителност парите са за „ мониторинг на правосъдната система “, т.е. за писане на отчети, в които наложително ще участват и въпросните митинги – отминалият пред Висш съдебен съвет и идният пред Съдебната палата.

А може би най-абсурдното в тази ситуация е, че парите се отпускат от български институции, въпреки финансирането да е от еврофондовете. Така излиза, че страната устоя тези, които я саботират и всъщност работят против обособените управляващи и против ползите на народа u.

Защото българите не са „ втора употреба “ европейци и не заслужават безконечен мониторинг, нито комфортна и послушна прокуратура, каквато желаят адвокатските лобита, разследваните олигарси и техните улични марионетки.

Още напролет на 2016 година „ Труд “ разкри, че се възнамерява разходването на 10 млн. лева от „ Добро ръководство “ за всевъзможни планове, свързани с правораздаването. Като половината тях – 5 млн. лева, ще бъдат разпределени на три стадия за следващите разбори, изследвания и отчети в региона на „ правосъдната промяна “.

Първият стадий завърши още преди година, без въобще някой да е схванал какъв тъкмо е резултатът. Успоредно с него се събираха и планове за разпределянето на други 2 млн. лева, които към този момент са в стадий на осъществяване. Още преди повече от три години прогнозирахме, че не дребна част от бенефициентите ще се окажат близки до пропадналия някогашен правосъден министър Христо Иванов.

В последните работни дни на 2018 година ръководещият орган на програмата „ Добро ръководство “, който е на послушание на вицепремиера Томислав Дончев, разпределя съвсем два милиона сред 22 плана, част от които са свързани с Христо Иванов и близки до него партийни функционери на „ Да, България “.

Така се оказва, че един от уредниците на митинга в понеделник пред Съдебната палата – юрист Петромир Кънчев, един от водачите на така наречен Инициатива „ Правосъдие за всеки “, е измежду изпълнителите по план „ Повишаване потенциала на организациите, които образоват посредници, посредством разработване на Стандарти за образование на посредници “, чието осъществяване е стартирало през февруари т.г. и ще продължи до август 2020 година

Общата стойност на плана е 99 370 лева, а измежду сътрудниците на Кънчев, станал прочут с организирането на взаимни сбирки с близката до укриващия се от правораздаването обвиняем Цветан Василев организация „ БОЕЦ “, се оказва и Биляна Гяурова-Вегертседер, наследничката на Христо Иванов в НПО-то Български институт за правни начинания.

Същото Неправителствени организации, което от основаването му до месец юли 2014 година се управлява от Христо Иванов, извършва и различен план по „ Добро ръководство “ – „ Инструментариум за основан на данни цивилен мониторинг и надзор на промяната в правосъдната система “. Бюджетът е в размер на 99 726 лева

Ръководеният от Вегертседер БИПИ е реализатор на плана, по който автентичен бенефициент се оказва Сдружение „ Неправителствени организации Линкс “, ръководено от Теодора Гандова. Същата претендира да е един от специалистите у нас по въпросите на така наречен „ отворени данни “.

Освен че дясната ръка на Христо Иванов в „ Да, България “ Антоанета Цонева не крие суперлативите си към Теодора Гандова, се оказва, че името на специалистката по „ отворени данни “ е записано като отговорник на доброволците на въпросната партия, провела митинга пред Висш съдебен съвет против номинацията на Иван Гешев.

Всъщност, става известно, че НПО-то „ Линкс “ (да не се бърка със социологическата организация „ Маркет Линкс “, учредена в предишното от някогашния шеф на кабинета на премиера Румяна Бъчварова) на Теодора Гандова е бенефициент и по втори план – „ Отворените данни и гражданското присъединяване: механизми за поощряване на взаимоотношението сред администрацията, жителите и бизнеса “. Той е на стойност 82 480 лева 84 036 лева е цената на различен план „ Върховенството на закона и стопански напредък “, който се извършва от Института за пазарна стопанска система.

С правната тема в ИПИ се занимава Иван Брегов, създател на десетки публикации, ориентирани напълно против активността на държавното обвиняване, както и персонално против основния прокурор Сотир Цацаров, а към този момент и против неговия заместител Иван Гешев.

Какви ще са изгодите от изброените четири плана е нещо, което ще каже управителното тяло на „ Добро ръководство “, само че занапред е ясно, че ще бъде маркирано по какъв начин всички бюрократични правила на Брюксел са били спазени.

От сходни „ кухи “ действия резултатът е незабележим, макар милиардите, потънали в построяването на електронно ръководство, стотиците милиони за ромска интеграция и така нататък

По-същественият въпрос не е даже дали е налице спор на ползи, както и каква е била и имали ли са роля Христо Иванов, като отраслов министър и Румяна Бъчварова, като вицепремиер в предходния мандат на ГЕРБ, виновна за административната промяната и „ отворените данни “ на администрацията, в правенето на критериите и разпоредбите за европейското финансиране в региона на „ правосъдната промяна “ по ОПДУ.

Важното в тази ситуация е, че Петромир Кънчев може да провежда митинги, без да се тормози от несъразмерната непосредственост на „ Правосъдие до всеки “, до наемниците на подсъдимия Цветан Василев или прокситата на подсъдимия Иво Прокопиев.

Иван Брегов може да продължи да громи с програмни публикации „ неприятната “ прокуратура, препечатвани в изданията, благосъстоятелност или свързани с подсъдимите Василев, Прокопиев и други богати издатели, известни с това, че недолюбват следствията за метода, по който са придобили благосъстоянията си. Биляна Гяурова-Вегертседер също може да дава напоителни изявленията, в които да желае още и още мониторингови механизми над България.

Теодора Гандова може да продължи да оказва помощ на своята другарка Антоанета Цонева за партийното строителство на „ Да, България “, чиито доброволци „ непринудено “ стачкуват против оня, който опасява подсъдими и обвинени олигарси, престъпни приватизатори, корумпирани властимащи, рекетьори, сутеньори и ало-измамници.

Всичките те знаят за какво го вършат и по-важното – няма кой да им се разсърди, че не са на работните си места, а обикалят кьошетата към Съдебната палата – нали страната им заплаща.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР