Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест

...
Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест
Коментари Харесай

Зам.-министър Начева се ангажира да елиминира бюрократичната тежест за родителите на деца с рак

„ Една от първите ни задания е да отстраняваме бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични болести. От близо месец водим градивен разговор с тях, с лекарите, които лекуват децата, с представители на лечебните заведения. Ще усъвършенстваме обсега на документите, периодите за подаването им, както и взаимоотношенията сред обособените лечебни заведения и институциите при обезпечаване на нужните лекарствени артикули. Родителите няма да се занимават повече с документи. Това ще се случва на равнище болница – здравна каса “. Това съобщи зам.-министър Жени Начева пред публицисти във връзка митинга на родители на деца с онкологични болести.
„ Срокът, който сме си сложили с родителите, лекарите и лечебните заведения, с цел да завършваме измененията в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в действие “, уточни още Жени Начева.
Процедурите и редът ще бъдат усъвършенствани, тъй че да се обезпечи нужното лекуване на децата освен за тези болести, а и за болести, които изискват повтарящо се лекуване на по-голяма група от пациенти. Болниците ще могат да вършат своите поръчки за по-продължителен интервал от време – 3 или 6 месеца, като възнамеряват нужните количества и договарят същите с притежателите и търговците. Целта е да не се стига до дефицит или липса на лекарствени артикули.
По отношение отпадането на някои лекарствени артикули за онкологични болести на деца от Позитивния лекарствен лист зам.-министър Начева изясни, че медикаментите отпадат не по виновност на администрацията, а заради липса на доставка на лекарствени артикули от притежателите на позволения за приложимост или отдръпването им от ПЛС. За лекуването на деца е очакван и различен ред с разпоредба на министъра на опазването на здравето, според който за деца се доставят нерегистрирани медикаменти и по този механизъм е обезпечена опция лечебните заведения да се доставят с тях, изясни още зам.-здравният министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР