Една от партиите, която даде регистрацията си на Кирил Петков

...
Една от партиите, която даде регистрацията си на Кирил Петков
Коментари Харесай

Партия без депутат взима почти цялата субсидия на Продължаваме промяната

Една от партиите, която даде регистрацията си на Кирил Петков и Асен Василев, с цел да могат да вземат участие на изборите без лична партия, взима съвсем цялата дотация на " Продължаваме промяната ". Става дума за " Политическо придвижване социалдемократи ", която няма нито един депутат.

Това демонстрира справката за предоставената държавна дотация на политическите обединения за интервала след изборите - от 14 ноември до 31 декември, направена.

Петков и Василев нямаха задоволително време, с цел да записват лична партия преди изборите през ноември, и по тази причина употребява регистрацията на три обединения – " Волт ", " Средна европейска класа " (СЕК) и въпросната " Политическо придвижване социалдемократи ". Формациите се явиха като коалиция под името " Продължаваме промяната ", както ще се споделя партията на Кирил Петков и Асен Василев, когато бъде учредена.

След изборите " Волт " и СЕК имат свои представители в Народното събрание, а от справката за дотациите се вижда, че и двете са получили по 35 411 лева

" Политическо придвижване социалдемократи " е взела останалите 637 390 лева Сумата е по-голяма от тази, която е получила общо останалата на второ място след изборите коалиция сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили – общо 627 504 лева

От " Политическо придвижване социалдемократи " настояват, че няма сделка част от избраната за тях дотация да отива за " Продължаваме промяната ". Според водача на незнайната групировка Елена Нонова няма нищо нетипично в разпределението на дотацията, което е записано и в съдружното съглашение на Политическа партия. Разпределението е било направено въз основата на политическия опит на всяка от партиите и " Социалдемократи " била с най-дълъг подобен, изясни Нонова пред Нова нюз.

Тя сподели още, че и в съглашението на обединението е записано, че СЕК и " Волт " получават по 5% от дотацията, а останалите 90% отиват при нейната партия.
По думите на Нонова това е било в съгласие сред политическите сили в обединението. Средствата щели бъдат изразходвани за развиването на партията, както повелява закона.

Председателят на " Средна европейска класа " Константин Бачийски съобщи, че партийната дотация в никакъв случай не им е била цел, тъй като работят за цели и дела.

" Политическо придвижване социалдемократи " е основана през 2000 година от Николай Камов, който преди този момент е член на Българска социалистическа партия. По-късно партията влиза в обединението към Българска социалистическа партия, а Камов стана народен представител. През 2008 година обаче той е изпъден от групата на социалистите, откакто поддържа вота на съмнение против държавното управление на тройната коалиция сред Движение за права и свободи, Национална движение „Симеон Втори" и Българска социалистическа партия. През 2009 година " Политическо придвижване социалдемократи " към този момент не беше част от обединението, водена от Българска социалистическа партия. На евроизборите през 2019 година партията се включи в коалиция към АБВ, която бе наречена " Коалиция за България ".

Тази групировка се причисли последна към Политическа партия преди изборите през ноември и фактически е най-старата в обединението към Кирил Петков и Асен Василев. СЕК е основана през 2007 година, а " Волт " бе записана през 2018 година

Иначе за интервала 14 ноември- 31 декември 2021г. Разпредлението на дотациите при останалите обединения е: 358 751 лева за Движение за права и свободи, 29 796 за Вътрешна македонска революционна организация, 32 843 лева за " ИТН " (формацията изиска да получава единствено по лев на глас), 134 209 лева за " Възраждане ", 281 758 лева за " Българска социалистическа партия за България " (267 758 лева за партията на Корнелия Нинова и по 3500 лева за още 4 партии в коалицията), 627 504 лева за ГЕРБ-СДС ( 606 233 лева за ГЕРБ и 21 271 за СДС), 175 659 лева за " Демократична България " ( по 76 851 лева за ДСБ и " Да, България " и 21 957 лева за " Зелено придвижване ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР