Една от оспорените разпоредби е с колко гласа може да

...
Една от оспорените разпоредби е с колко гласа може да
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Ако Гешев бъде освободен, ще бъде разследван от СГП

Една от оспорените разпореждания е с какъв брой гласа може да бъде отхвърлен основният прокурор - беше понижена от 17 на 13, това е единият мотив, с който е допустимо президентът да забави. Има и още един пункт, който е допустимо да е причина президентът да обмисля закъснение - кой да проверява основния прокурор. Ако господин Гешев бъде освободен - няма да бъде разследван от самостоятелен прокурор, а от Софийската градска прокуратура.

 

Така преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова разяснява в студиото на " Денят ON AIR " вероятните разновидности за освобождението на Иван Гешев и подписването на Указа. По думите ѝ е допустимо президентът да го върне на Висш съдебен съвет.

 

" Срок няма. За огромна част от актовете, които президентът би трябвало да издаде отвън указа, с който обнародва законите, е оставено на политическата обстановка. Ситуациите са разнообразни. В някои случаи процедурата може да се забърза, в други да се забави и е въпрос на взаимоотношение. Президентът не трябва да е формирал мнение преди да му е направено предложение. Той ще изслуша деликатно тези повече от 25 часа на двете последни съвещания ", разяснява доцент Киселова пред Bulgaria ON AIR.

 

Тя дефинира обстановката като невиждана и изрази безпокойство дали не сме очевидци на бързане, с цел да може съставът на Висш съдебен съвет да избере и новия основен прокурор.

 

" Това ме тормози. Вижда се, че господин Гешев е бил според от избрани кръгове, към които се обръщат, и да се опитат да конфигурират нов основен прокурор - доста по-възпитан, доста по-добре изглеждащ в държанието си, с цел да може да си подсигуряват цялост ", изрази мнение преподавателят по конституционно право.

 

Въпросът какви хора заемат висши длъжности остава не просто фундаментален, само че и ценностен, посочи гостът. Тя уточни и вероятен вид за развиване на обстановката.

 

" Възможно е до момента в който господин Гешев е заемащ длъжността основен прокурор, да бъде задвижена процедурата за търсене на наказателна отговорност против него, въз основа на постъпилите сигнали ", изясни тя.

Дали да има основен прокурор е въпрос на смяна в Конституцията, която е правилно да бъде осъществена от Велико национално заседание, съобщи доцент Киселова.

 

" Смело е да се хвърля предложение и да се чака да се чуе какъв ще бъде публичният отзив или измежду юридическите среди. Сериозният въпрос би трябвало да бъде за пълномощията на прокуратурата. Абсолютна самостоятелност надали е допустима ", разяснява преподавателят. По думите ѝ има възможност в идващите дни да станем очевидци на първото несъгласие, което президентът ще наложи в границите на това Народно събрание.

 

" Противоконституционен беше методът, по който бяха признати измененията, пъхнати сред първо и второ четене. А преди този момент бяха отхвърлени в различен законопроект. Има съображение на противоконституционност и дебатът още веднъж ще бъде върнат в Народно събрание ", настоя гостът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР