Една от основните задачи пред Външно министерство, освен да следи

...
Една от основните задачи пред Външно министерство, освен да следи
Коментари Харесай

Захариева разясни мерките на външно министерство и отправи призив

" Една от главните задания пред Външно министерство, с изключение на да следи обстановката по границите, е да подкрепя сънародниците ни зад граница.
Искам да ги прикани да не пътуват. Въпреки апелите, доста от тях не стопират да пътуват, като не попадат в графата наложителен случай ", изясни министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя даде взаимен брифинг с министъра на превоза Росен Желязков по отношение на ограниченията, които двете ведомства взимат в битката с ковид.
" Знаете, че редица страни вкараха ограничавания за пътешестване. Полагаме неимоверни старания да приберем редица жители. От предходната седмица имаме инструкции към всичките ни задгранични представителства какво е положението са всяка страна. На уеб страницата на министерството има таблица, която се актуализира на всеки три часа ", разясни Захариева.
" Постоянно оказваме подпомагане за напредване, дружно с министерство на превоза и Министерство на вътрешните работи. Все още има усложнения и прекосяването става постепенно. След първичната обсада на италианско-словенската граница към този момент три пъти минават наши тирове, няма такова закъснение.
Ситуацията на границата сред Унгария и Австрия - към 30 км е опашката в Австрия.Чух се с австрийския си сътрудник. Около 21 часа довечера колоната ще бъде пропусната. Ще бъде обезпечен конвой за прекосяване ", увери министърът.
Тя изясни, че посолствата вършат всичко допустимо всички българи, отпътували на почивки, да се приберат у нас.
" Виждате, че обстановката е динамична. Държавите затварят границите си, това от време на време се случва за броени часове. Най-важното,според мен, е сами да се ограничаваме и да бъдем виновни. Българската страна не може да подсигурява дали друга страна няма да затвори границите си ", добави тя и увери, че министерството ще продължи да оказва помощ.
" Изправени сме пред невиждана обстановка. Призивът да не се пътува става все по-актуален всеки ден. Не е време за туризъм, време е за отговорност. Говорим за публичния интерес ", сподели министър Желязков.
" Важно е сега да няма българи в компактни маси зад граница, които да бъдат оставени без опция да се приберат ", добави Желязков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР